Kiutat kínálunk – Mesterházy Attila írása a héten

Mesterházy Attila Fotó:Juhász Melinda

Mesterházy Attila
Fotó:Juhász Melinda

“2014 az első év, amikor nem lesz adóemelés” – mondja a nemzetgazdasági miniszter, leleplezve önmagát és kormányát. Mert ha ez lesz az első ilyen év, akkor eddig mi is történt? Adóemelések tömkelege, ahogy mindig is mondtuk.

A Fidesz az azonnali radikális adócsökkentés ígéretével vezette meg a választókat 2010 előtt. Ehhez képest az elmúlt három és fél évben jelentősen emelte az alacsony keresetű munkavállalók adóterheit, és fokozta a vállalkozókra nehezedő pénzügyi nyomást. Amennyiben valóban nem lesznek adóemelések jövőre, az mindössze annyit jelent, hogy maradnak a magas elvonások, a magas adók.

Ráadásul az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a kormány számára az adótörvény és a költségvetés csak egy-egy papírköteg. Funkciójuk, hogy az év végére megszülessenek. Amúgy viszont bármikor és bármennyiszer módosíthatók. Orbánék újabb fantázia szülte növekedési várakozása vagy éppen az áfa-bevétel hasraütésszerű kiszámítása azt sejteti: ehhez a büdzséhez is hozzá fog még nyúlni a Fidesz.

Ameddig teheti.

Nincs kétségem afelől, hogy a Fideszt nem fogják érdekelni sem az európai uniós elvek, sem a gazdasági szereplők várakozásai. Ostobán államosító és központosító politikájával kiszámíthatatlan környezetet teremt, amelyben nem lehet tervezni, így nem lehet befektetni, munkát adni, fejleszteni sem. Cégvezetők tucatjai figyelik a naptárt és a választási eredményeket. Becsomagolták már a bőröndjeiket, és ha ez a kurzus folytatódik, azonnal távoznak az országból, hogy máshova vigyenek munkát és tudást. A rendszerváltás óta nem volt olyan magas a szegénység, mint most. A trend pedig egyértelműen negatív. A kormány mindent elkövet azért, hogy a helyzet tovább romoljon. Leépített minden olyan programot, amely képes volna a szegénység növekedését, újabb százezrek lecsúszását megakadályozni. A gazdaságpolitika viszont csak keveseknek kínál felemelkedést. Többségükben olyanoknak, akik a tűz közelében vannak, a Fideszhez vannak bekötve. Az Orbán-rendszer nem csak jövedelmi alapon osztja meg az országot, hanem társadalmi különbséggé dagasztja a politikai szembenállást. Példátlanul káros és rosszindulatú politika ez.

Olyan politika, amelynek következtében egyre inkább leszakadunk nem csak az Európai Unió magjától, de a kelet-közép-európai térségtől is. Lengyelország és Szlovákia jobban teljesít. Az Orbán-rezsim viszont csak a saját hatalmát nézi és visszaveti Magyarországot. Álságos “konzultáció” kezdődött az európai uniós pénzek felhasználásáról a 2014-2020 közötti uniós költségvetési periódus kezdete előtti másodpercekben. A kormány valójában mindennemű vita és tájékoztatás nélkül réges-rég döntött már e pénzek útjáról. Most elbábozza a társadalmi egyeztetést, elhárítva magától a politikai felelősséget. Mi azonban pontosan tudjuk, hogy Orbánék ,mint hatalmas kifizetőhelyre, úgy tekintenek az európai pénzalapokra. Ahonnan pénzt hívhatnak le saját bizniszeikre. A magyarországi fejlesztések 97 százalékát finanszírozza az Unió. Ha ezt a pénzmennyiséget a Fidesz felmarkolja, akkor iszonyatos pénzekkel tömheti ki klientúráját, az ország pedig elesik legfontosabb fejlesztési forrásaitól.

Ezen is, valamint a gazdaságpolitikán és az adórendszeren is változtatni fogunk 2014-től. Át fogjuk szabni és ki fogjuk nyitni az uniós támogatások rendszerét. Az európai pénzeket arra használjuk, hogy színvonalas közszolgáltatások létrehozásával csökkentsük az egyenlőtlenségeket, s hogy a vállalkozások fejlesztése révén minél több munkahely létrejöttét segíthessük. Ez áll a szocialisták gazdaságpolitikájának középpontjában: munkahely, munkahely, munkahely. Mégpedig valódi munkahely, amelyet a piac fenn tud tartani és amely tényleges megélhetést biztosít az emberek számára. Nem statisztikai, hanem megélhetési kérdésnek tekintjük a foglalkoztatást. Közmunkával nem lehet felemelni az országot. Közmunkával csak jobb statisztikát lehet produkálni. Nekünk az a célunk, hogy minél többen tudjanak megélni a munkájukból.  Színvonalas munkájukból, amit szeretnek is az emberek. És amit magasszintű oktatás alapoz meg. Gazdaság- és oktatáspolitikai döntéseinket első helyen ez a szempont fogja vezérelni.

Az adózás területén megszüntetjük a barátokat támogató, ellenségeket büntető kizsaroló-kifosztó Fidesz-szisztémát. Ésszerűvé és kiszámíthatóvá tesszük az adórendszert. Messzemenően figyelembe vesszük a teherviselő-képesség elvét, ennek alapján az alacsony keresetű emberek és a kisvállalkozások adóit fogjuk csökkenteni.

Lélegzethez juttatjuk az országot, hogy kijuthassunk a mély társadalmi krízisből. A Fidesz csak mélyíti a válságot. A szocialisták a kiutat keresik és kínálják a választópolgároknak 2014-ben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*