Kijevben “valami készül”

Joe Biden amerikai alelnök hétfőn telefonon mély aggodalmát fejezte ki Viktor Janukovics ukrán elnöknek az ukrajnai erőszakcselekmények miatt, és sürgette, hogy kezdjen párbeszédet az ellenzéki vezetőkkel a feszültség csökkentése érdekében – közölte hétfőn a Fehér Ház. Biden hangsúlyozta, hogy az erőszaknak nincs helye egy demokratikus társadalomban, és az összeférhetetlen a két ország stratégiai viszonyával.     Az amerikai alelnök megerősítette, hogy az Egyesült Államok határozottan támogatja Ukrajna európai törekvéseit és üdvözölte Janukovics elnöknek az az iránti elkötelezettségét, hogy folytassa az oda vezető utat.     Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió szoros egyeztetést folytat egymással, és üdvözölte Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, valamint Victoria Nulandnak, az európai ügyekben illetékes amerikai helyettes államtitkárnak a küszöbönálló kijevi látogatását.  Viktor Janukovics elnök beleegyezett abba, hogy az ukrán vezetés tárgyaljon az ellenzék képviselőivel egy kerekasztal-megbeszélés keretében, a terv szerint a mai napon, kedden a tervek szerint tárgyalóasztalhoz ül az ország három korábbi államfőjével, Leonyid Kravcsukkal, Leonyid Kucsmával és Viktor Juscsenkóval, hogy megvitassa velük az Ukrajnában kialakult helyzet rendezésének lehetőségét.

Mindeközben a rohamrendőrök már hétfő délután elkezdték kiszorítani a tüntetőket a kijevi kormánynegyed utcáiból – közölték sajtótájékoztatón az ellenzéki pártok vezetői. “Megkezdődött a tüntetők által megszállt terület ellenőrzőpontjai elleni rendőrségi roham” – jelentette ki Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke.     Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza (Batykivscsina) frakcióvezetője hozzátette, hogy értesülései szerint a rohamrendőrök verik a tüntetőket.     Vitalij Klicsko, az Ütés (Udar) vezetője kijelentette: “Ha Viktor Janukovics államfő erőszakot alkalmaz, azért ő fogja viselni a felelősséget”.     Az ellenzéki vezetők a tájékozató után a helyszínre siettek.

A “valami készül” hangulat egyre erősödik, a tüntetők a hideg és a rohamrendőrök erejével nem törődve nem tágítanak, a megkérdezettek többsége a kormány leváltását akarja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*