Késés és torokgyulladás

Pénteken megkezdődik a portugáliai Montemor-O-Velhóban a gyorsasági Európa-bajnokság, amelyen 35 magyar versenyző vesz részt. Storcz Botond szövetségi kapitány 8-10 érmet remél a magyar delegációtól.

Portugália messzire van Budapesttől. De hogy ennyire, azt a sportolók sem hitték volna. A franciaországi sztrájkok miatt a 19.30-ra kiírt repülőgépük csak 22.30-kor tudott felszállni Ferihegyről, majd Lisszabonba érve a hivatalos transzferbuszon még több mint egy órát üldögélt a csapat három észt versenyzőre várva. A hajnali egyre tervezett megérkezés helyett 5.30-kor gurult be a magyar csapat busza a szálloda elé, így a csütörtöki program egy kicsit módosult.

„Nem vészesen – mondja Storcz Botond szövetségi kapitány. – Igazából a késő reggelit követően fél tizenkettőkor már jöttek is a versenyzők a hajómérlegelésre. A délutáni edzést és a vacsorát követően pedig mindenki jól ki tudja pihenni magát a péntek reggeli rajtra. A pálya egyébként nem egyszerű, teljesen oldalszeles, ezt már kitapasztalhatták azok, akik tavalyi itt voltak az ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságon.”

És hogy mit lehet tudni a csapatról?

A C-1 1000 és 5000 méteren induló Vajda Attila hosszabb betegeskedés és háromhetes antibiotikum kúra után áll rajthoz az Európa-bajnokságon, férfi négyesünkből Kammerer Zoltán, míg a párosból Kökény Roland bajlódik torokgyulladással.

„Fáj a torkom, de remélem, ez nem befolyásolja túlságosan a teljesítményünket – magyarázta versenyző, aki Dombi Rudolffal ismét „lejátszhatja” a londoni finálét a hazai terepen rajthoz álló portugál Fernando Pimenta, Emanuel Silva duóval.

Dombiék az egyik nagy aranyesélyesei tehát a magyar csapatnak, de az „aranyművesek” közé sorakozhat fel a négy számban rajtoló Douchev-Janics Natasa, a triplázó Kovács Katalin és a két számban induló Kozák Danuta is. Az összesen nyolc olimpiai aranyérmet számláló három hölgy lesz a „gerince” a Montemor-O-Velhóban rajtoló női négyesünknek, amelyet egy fiatal versenyző, a szegedi Kárász Anna sztrókol majd a versenyen.

„Kíváncsi vagyok arra, hogy mit nyújtunk majd ezen az Európa-bajnokságon, érzésem szerint jól összeszokott ez az egység, mindenki megtalálta a helyét a hajóban, és Anna is nagyon jól irányítja a csapatot” – mondta Kovács Katalin a négyesről.

Férfi kenuban Vajda Attila mellett akár újabb magyar Eb-dobogósokat is köszönthetünk majd, hiszen májusban mindenkit meglepett formájával a május elején egymásra találó Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó.

„Szerencsére Robinak és nekem is jól sikerült a felkészülésünk egyéniben, ami a párosra hatványozottan jó hatással van – mondta Vasbányai Henrik, aki nem tagadja a cél mindkét számban az Európa-bajnoki dobogó.

„Bár olimpia utáni esztendőt élünk, amit olykor könnyedebben vesznek a versenyzők, a világkupa és a válogatók eredményei alapján úgy ítéltem meg, senki sem veszi félvállról az Európa-bajnokságot és ezt az esztendőt. Úgy hiszem, ettől a csapattól nyolc-tíz érmet várhatunk majd a hétvégén” – árulta el várakozásait Storcz Botond szövetségi kapitány.

Az Európa-bajnokság péntek reggel 8.30-kor kezdődik, az első magyar bemutatkozó Vajda Attila lesz C-1 1000 méteren. A verseny eredményeit a http://canoesprintportugal.com/timetable-and-results.html oldalon kísérhetik figyelemmel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*