Kaposváron csatáztak a junior ökölvívók

Kiemelkedő junior országos bajnokságon van túl a magyar ökölvívás, hiszen a 15-16 éves versenyzők nagy számban vettek részt az elmúlt héten zajlott megmérettetésen, és a szakemberek megállapítása szerint a mérkőzések kifejezetten magas színvonalú küzdelmeket hoztak.

Idén Kaposváron, a városi sportcsarnokban került lebonyolítása a junior ökölvívók elsőszámú hazai versenye, ahol a fiatal versenyzők – az elengedhetetlen versenylégkörön túl – nyugodt körülmények között, kiemelkedő produkcióval hálálták meg a figyelmet. A négynapos eseményre 48 nevelőegyesület 188 indulót nevezett, s ez a tény jól mutatja, hogy a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) utánpótlásprogramjai jó irányba állítják, jó útra terelik a hazai ökölvívás fejlődését.

A 60 kilós kategória kapcsán a szervezők egy kellemes problémával találták szembe magukat, ugyanis a súlycsoportba olyan nagy számban érkeztek nevezések (27), hogy a verseny ideje alatt nem lehetett lebonyolítani a bajnokságot. A versenybíróság és a szakvezetés, hogy a „létszámon feletti” ökölvívók felkészülése ne vesszen kárba, részükre – a Süllős család támogatásával – Kapos-kupa néven külön versenyt indítottak, melynek győztese ugyan nem mondhatja magát országos bajnoknak, ám a sikerélményen túl a dobogósok egy-egy szép éremmel gazdagodtak.

A döntő küzdelmek szinte kivétel nélkül izgalmas mérkőzéseket hoztak, kevés volt az olyan párharc, ahol a versenyzők között nagynak bizonyult a tudáskülönbség. A vasárnapi döntők résztvevői közül nehéz egy-egy bokszoló teljesítményét kiemelni, hiszen minden ringbe lépő versenyző igyekezett tudása legjavát nyújtani. Mindenesetre a bajnokság legjobb versenyzőjének járó különdíjat Nagy Lajos tanítványának, a nyíregyházi Kovács Richárdnak (57 kg) ítélte oda a szakmai zsűri, aki végig parádés formában küzdött Kaposváron.

„Szerencsére nagyon sok olyan ökölvívót láthattam a négy nap során, akikben komoly lehetőség van” – értékelt Badari Tibor, a MÖSZ szakfelügyelője. „Régen volt ilyen jó,és szoros elődöntőkkel, döntőkkel teli országos bajnokságunk, reméljük, hogy ez évről évre még jobb lesz. Gratulálok az ökölvívónak, és az őket felkészítő kluboknak. Örvendetes, hogy egyre több versenyző van, de pont emiatt át kell gondolnunk a lebonyolítást. Nem tartanám rossz ötletnek, ha azokban a súlycsoportokban, ahol túlnevezés várható, két héttel a verseny előtt valamilyen selejtezőt tarthatnánk. Nehéz volt a döntés Kaposváron, hogy ki indulhasson az OB-n, és ki maradjon ki. Utóbbiakat nagyon sajnáltam.”

A pontversenyt – a két héttel ezelőtti serdülő OB-hez hasonlóan – a Ring SC Kaposvár csapata nyerte, ismét megelőzve a KSI legjobbjait. A harmadik helyre a vecsésiek jöttek fel, akik két aranyéremmel bizonyították, hogy remek szakmai munka folyik a pesti megyei egyesületben is.

A pontverseny végeredménye

I. Ring SC Kaposvár 25 pont II. KSI SE 19 pont

III. Vecsési Boksz Club16 pont

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*