’Játék határokkal’ – Két esztendő mérlegén a szerencsejáték-függőség veszélyeire figyelmeztető modellprogram

SZAKMAI NAP KERETÉBEN ÉRTÉKELTÉK AZ ÖKUMENIKUS SEGÉLYSZERVEZET ÉS A SZERENCSEJÁTÉK ZRT. HIÁNYPÓTLÓ PROGRAMJA SORÁN ELÉRT EREDMÉNYEKET ÉS A TOVÁBBI LEHETŐSÉGEKET

A legkiemelkedőbb szakértők részvételével szervezett konferenciát a játékszenvedélyről október 16-án az Ökumenikus Segélyszervezet Debrecenben. A program során második alkalommal megrendezett, 100 pedagógus, szociális munkás és a téma iránt érdeklődők részvételével zajló szakmai napon újra felhívták a figyelmet, hogy a játékszenvedély milyen jelentős veszély a fiatal korosztályra és hogy a prevenció milyen fontos az eddig még kevésbé figyelt probléma megoldásában.

A Belvárosi Közösségi Házban tartott tanácskozáson mutatták be  elsőként az Ökumenikus Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt. két éve zajló ’Játék határokkal’ programjának tapasztalatait. A társadalom egyre szélesebb körében megjelenő szerencsejáték-függőségre egyedülálló módon reagáló szemléletformáló és kezelő mintaprojekt 2012 óta  két általános és két középiskolában n zajlott Debrecenben. Az itt szervezett prevenciós célú rendhagyó osztályfőnöki órákon, foglalkozásokon és nyári táborok alkalmával 400 diák, a különféle fesztiválok során pedig további több száz érdeklődő kapcsolódott be. Az ismeretanyag átadására szervezett alkalmak mellett a klubfoglalkozások során a közösségi élet örömeivel is gazdagodhattak a programban résztvevők. A foglalkozások sikerességét jól mutatja, hogy a hatásfokmérések 20 %-kal javuló tendenciát mutattak a függőség veszélyeiről megszerzett tudásanyagának mértékében, míg a gyakori szerencsejáték veszélyességének megítélése 10%-ot, az időnkénti szerencsejáték veszélyességének megítélése 5%-ot nőtt a foglalkozások hatására a prevenciós programban résztvevők körében. A modellprogram a prevenció mellett a függők problémáira is fókuszált, sőt a családtagok számára is szerveztek csoportfoglalkozásokat és önsegítő alkalmakat a program munkatársai.

A megnyitón elhangzó köszöntések során Gombos Ildikó, a program együttműködő partnere, a Szerencsejáték Zrt. igazgatóhelyettese kiemelte: A Szerencsejáték Zrt. meghatározó szerepet játszik a hazai játékszokások alakításában, mértéktartó játékra ösztönöz, és nem kínál fokozottan veszélyes játékot. Rendkívül fontos számukra a játékosok védelme, a játékszenvedély kialakulásának megakadályozása, a tájékoztatás, a kiskorúak megóvása. A Szerencsejáték Zrt. ez alkalommal sem csak támogatója, hanem aktív résztvevője is a modellprogramnak. Külön öröm a Társaság számára, hogy 2013 októberében a „Játék határokkal” program elnyerte a Magyar Adományozói Fórum (MAF) Társadalmi Befektetések pályázatának junior különdíját. Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója köszöntőjében a modellprogram egyediségéről és hiánypótló szerepéről beszélt. Elmondta, hogy komplex rendszerszemlélettel, párhuzamos beavatkozási módokkal közelítették meg, széles kontextusba helyezve a társadalom számára még viszonylag új, „modern” problémát, melynek kezelésére és megelőzésre még nincsenek jól kialakított szolgáltatások Magyarországon. Emiatt fontos különösen a program figyelemfelhívó szerepe, és a lebonyolítás során ezért kaptak nagy hangsúlyt a közösségi programok (fesztiválok, képzőművészeti pályázat, szakmai napok).A modellprogram másik, szakmailag fontos jellemzője és különlegessége, hogy folyamatos volt a hatás és a hatékonyság mérése, ami nagy segítség a projekt továbbfejlesztéséhez, és elengedhetetlen a tevékenység kiterjesztéshez is.