Így slam-melnek a Dumások

Hamarosan indul a Duma-Slam, a Dumaszínház új kísérlete, profi slammerekkel és a legnevesebb humoristákkal. Műfajok keverednek, rímek szövődnek, a közönség pedig kíméletlenül eldöntheti, ki lesz a legjobb az előadók közül. Kiss Ádám, Tóth Edu és Szobácsi Gergő négy kategóriában csap össze a legjobb a Slam Poetry kiválóságokkal, igazi csemegét ígérve mindkét műfaj kedvelőinek.

Kiss Ádám

Kiss Ádám

Nehéz volna pontosan megfogalmazni, hogy mi is a slam-elés, de ha mégis megpróbáljuk, akkor talán valahol a vers és a rap közé sorolandó műfajként érdemes kategorizálni. Formáját tekintve ugyanis – ugyanúgy, mint a versek többségét –, a slam poetry-s műveket is a rímek jellemzik, témáját és nyelvhasználatát illetően viszont közelebb áll a rapszövegek szabad világához. Éppen ezért nem meglepő, hogy ez a műfaj is a tengerentúlról ered, és hazánkban csupán az utóbbi években lett népszerű. A Dumaszínházasok is hamar beleszerettek ebbe a különös, egyszerre kötött és szabad műfajba, olyannyira, hogy megszervezik a saját Duma-Slam-jüket.

A slam-ben jártas fellépők (mint például Süveg „Saiid” Márk /Akkezdet Phiai/, Mavrák „Hugee” Kata, Gábor „Indiana” Tamás, Németh „Zeek” Péter, Pion István) mellett Kiss Ádám, Tóth Edu és Szobácsi Gergő mutatják meg, hogy hogyan forgatják ők a szavakat, humorral vegyítve.  A szabályok itt is ugyanazok, mint bármilyen más slam poetry-n, vagyis adott témáról kell slam-melni, adott idő alatt, természetesen rímelve, a közönségből kiválasztott zsűri pedig kíméletlenül pontoz.

Tóth_Edu

Tóth_Edu

„Épp jókor hívtál, a slam szöveget írom az esti főpróbára” – kezdi a hip-hop körökben is ismert Kiss Ádám, aki őszintén elárulta azt is, hogy izgul a produkció előtt.

Azért ez teljesen más, mint az önálló estem vagy egy Showderes fellépés, de éppen ez a jó is benne, mert itt elférnek olyan témák vagy olyan szövegek, amiket mondjuk a stand up közönség nem biztos, hogy szeretne. A haverok szerint jók lettek az ötletek, de majd elválik a közönség előtt – mondja Ádám.

A Duma Slam-en négy feladata lesz a fellépőknek, egyrészt a „kamuról”, mint témáról kell rímeket faragniuk, aztán egy fotó köré kell sztorit keríteniük. Lesz három szabad percük, amikor mindenki arról slam-mel, amiről szeretne, és a negyedik feladat talán a legnehezebb, amikor is kalapból kihúzott szavakkal kell operálniuk.

„Én ettől tartok a legjobban, mert az még oké, hogy valahogy beleszövöm az adott szót a mondandómba, de hogy mindez még rímeljen is?! Na, ez aztán tényleg nem lesz egyszerű! Kíváncsi vagyok, mert bár ugyan láttam már Slam Poetry-t, de azért szűz vagyok még a műfajban” – mondja Kiss Ádám.

Nem kell sokáig várni, hogy kiderüljön, hogyan slam-melnek a Dumások, május 29-én a Dumaszínházban bárki kedvére meghallgathatja őket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*