Így készül a Költészet Napjára a közmédia

Hetedik alkalommal rendezi meg a Versmaratont a közmédia. A Költészet Napján 67 magyar költő, 12 órán át olvas fel verseiből, és beszélget a művekről a Magyar Rádió régi épületében. A Márványteremben április 11-én 10.00 órától 22.00 óráig fogadják a költők és a Kossuth Rádió műsorvezetői a költészet iránt érdeklődő közönséget- mondta el Mucsányi Marianna a Kossuth Rádió csatornaigazgatója.

Az egyedülálló eseményt a Kossuth Rádió egész nap, több bejelentkezéssel, élő adással folyamatosan figyelemmel kíséri: a Versmaratonról a 180 percben, a Krónikában, a Napközben, és a Közelről című műsorokban jelentkezik a csatorna. A felolvasások, az írókkal folytatott könnyed hangulatú beszélgetések, a változatos programok mind lehetőséget nyújtanak  arra, hogy az érdeklődők személyesen találkozhassunk a költészettel.

A hely című műsor, József Attila születésnapján a Márványteremből jelentkezik majd, kora délután pedig 13.00 órától élőben is belehallgathat a közönség a színpadon folyó beszélgetésbe. Este a Belépő, a Kossuth Rádió kulturális magazinja ad ízelítőt a rendezvényből, és megismerhetjük a „Nap versét” is. Ezt költeményt a fellépő költők egy-egy sor megfogalmazásával közösen írják egész nap.

Nemcsak a rádió, az M5 kulturális csatorna is követi majd a Költészet Napjának eseményeit. A Kulturális híradó stábja is a Magyar Rádió Márványtermében forgat és készít összefoglalót az eseményekről, este pedig a Magyar Írószövetség székházát díszítő fényfestésről tudósít a csatorna. A fényfestés az írószövetség, a magyar irodalom és költészet múltját, nagy személyiségeit és az 1956-os forradalomban játszott szerepét jeleníti meg Kodály Zoltán zenéjével kísérve.

Az M5-ön szó lesz még ferencvárosi ünnepi megemlékezésről, amelyen dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is beszédet mond. A csatorna a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében zajló eseményekről is beszámol április 11-én .

A vidéki eseményekről sem maradnak a le az M5 nézői, szó lesz a szombathelyi, békéscsabai, pécsi, kaposvári, soproni sőt szabadkai és szatmárnémeti ünnepségekről, különleges rendezvényekről is. Szatmárnémetiben például mintegy ezer gyerek szaval majd együtt, Békéscsabán 24 órás versmondó- és versolvasó fesztivált tartanak, Szombathelyen pedig elkészül a Weöres Sándor versfal- tette hozzá Dér Ágnes az M5 csatornaigazgatója.

A hirado.hu oldalán már napok óta kiemelt helyen szerepelnek a Versmaratonnal kapcsolatos hírek, információk, interjúk. Külön rovatban találhatóak meg a legfontosabb információk: óránkénti bontásban látható, hogy melyik alkotó mikor olvassa fel saját versét, sőt az írók és költők életrajza is olvasható. Itt olvasható az az interjú is, amelyben az Írószövetség elnöke, Szentmártoni János beszél a Versmaratonról és, amelyből többek között az is kiderül, hogy a maratoni versolvasás ötlete kitől származik, valamint, hogy az elmúlt évek alatt mennyit változott, színesedett a program. A rovatban az érdeklődők megtalálhatják a Költészet Napjának programjait és ajánlóit is. Kedden kerül ki a Versmaraton műsorvezetőjével, Visy Lászlóval készült interjú, és Kossuth Rádió Versmaratonnal kapcsolatos tudósításai is itt kapnak majd helyet. A médiaklikk.hu oldalon élőben követhető a Versmaraton délelőtt 10 órától este 10 óráig.