Húsvétkor ízletes tojás-különlegességekkel várhatjuk a vendégeket

Húsvétkor az átlagosnál is több tojást fogyasztunk. Ezidőtájt általában a leghagyományosabb módon fogyasztjuk az ebből a csodálatos alapanyagból készült ételeket. Azonban a főtt tojásnál és a rántottánál, amelyek persze mindannyiunk kedvencei, húsvét táján is sokkal többet tartogat a tojás.

– A legújabb tojástermékek, amelyek egyre több üzletlánc polcain is megtalálhatóak a tejtermék-analóg ToTu termékek, melyek különböző változataival kiválóan helyettesíthetjük, ezáltal tejmentessé tehetjük a „túrós”, „tejfölös”, „sajtkrémes” ételeinket. Ezek az élelmiszerek 100%-ban tojásfehérjét tartalmaznak. Így a tejtermékek helyettesítése mellett húsvét tájékán kiváló gasztronómiai felfedező túrára is csalogatják a főzni, sütni szeretőket. Kiváló alapjai lehetnek egy extrán tojásos, ugyanakkor fitt és fehérjedús tortakrémnek vagy mártásnak – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök.

A gasztro-fantáziánknak ne szabjunk határokat, ezért íme néhány inspiráló receptötlet:

 

Kolbászos savanyú káposzta ToTu extrán krémessel 2 főre:

 

Hozzávalók:

30 dkg fehér édesburgonya

2 tojás

25 dkg kolbász

10 dkg húsos szalonna

1 vöröshagyma

25 dkg savanyú káposzta

 

a tálaláshoz:

ToTu extrán krémes

citromlé

törött bors

 

Elkészítés:

A kockára vágott édesburgonyát sós vízben megfőzzük. A tojásokat külön, szintén megfőzzük. A felkarikázott kolbászt és a kisebb darabokra vágott szalonnát zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt hagymát. Üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az átöblített káposztát. Puhára pároljuk. Hozzáforgatjuk a megfőtt édesburgonyát. Ha szükséges adunk még hozzá sót. Egy-két percig pirítjuk. Tálaláskor citromlével, sóval, borssal ízesített ToTu extrán krémest és főtt tojást adunk mellé.

 

Málnás ToTu torta ToTu kávéitallal:

 

Hozzávalók:

az alaphoz:

6 dkg bármilyen a diétába illeszthető keksz vagy szárított piskóta

1 teáskanál holland kakaó

3 dkg folyékony kókuszolaj

 

a fehér réteghez:

30 dkg ToTu rögös

5 dkg eritrit

1/2 citrom leve és reszelt héja

1 vaníliarúd kikapart magjai

4 lapzselatin (vagy 7 gramm por)

1,5 dl víz

 

a tetejére:

15 dkg málnapüré

2 dkg eritrit

4 gramm zselatin

 

a habos kávéhoz:

ToTu kávéital

 

Az alap hozzávalóit összekeverjük, majd az oldalán wax fóliával vagy sütőpapírral bélelt 18 cm-es tortaforma aljába simítjuk. A hűtőbe tesszük, amíg a fehér réteget elkészítjük, amihez a forró vízben feloldjuk a zselatint, majd a többi hozzávalóval együtt egynemű krémmé turmixoljuk. Ráöntjük az alapra, majd visszatesszük a hűtőbe. A tetejéhez a hozzávalókat forrásig melegítjük. Langyosra hűtjük, majd a tortára öntjük. Teljes dermedésig visszatesszük a hűtőbe. A habos kávéhoz a ToTu kávéital egy részét poharakba töltjük, a másik részét tejhabosítóval kihabosítjuk, majd a kávéitalra töltjük.

 

További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek