Gyutai Adrián- összetettben már az ötödik

Két újabb TOP 10-es pozíciót – 7., és 6. hely – követően összetettben már az ötödik az Alpok-Adria Bajnokság Superstock 600-as kategóriájában a Tomracing Motorsport Team versenyzője

gyutai adrián-Pannoniaring-verseny5Gyutai Adrián: „A versenytempóm alakul, az időmérős teljesítményemen kell javítanom”

A tavalyi, 125 GP-ben szerzett összetett bajnoki címe után idén az Alpok Adria bajnokság Superstock 600-as sorozatában ezúttal a Pannoniaringen folytatta remek szereplését Gyutai Adrián. A Tomracing Motorsport Team pilótája a kétfutamos hétvégén előbb a 7., majd vasárnap már a 6. helyen végzett. Hazánk egyik legtehetségesebb motorosának tartott versenyző – aki összetettben feljött az 5. pozícióba – úgy véli, a versenytempója már kezd megfelelő lenni, ám a további előrelépéshez mindenképpen javítania kell az időmérős teljesítményén. 

A hazai gyorsasági motorversenyzés egyik legnagyobb tehetsége, Gyutai Adrián – aki 2007 után első magyar motorosként, nemzetközi bajnoki címet nyert az Alpok-Adria 125 GP-ben – ezen a hétvégén folytatta szereplését az Alpok Adria Sorozat Superstock 600-as géposztályában. A 22 éves paksi versenyző ismét bizonyított az új kategóriájában: a Pannoniaringen megrendezett dupla versenyen újabb két TOP 10-es helyezést szerzett.

A pénteki szabadedzéseken sajnos technikai gondokkal küzdött Adrián – rakoncátlankodott a váltóelektronikája –, majd a szombati időmérőn sem tudott egyetlen tiszta kört sem megtenni az új CBR Honda RR 600-sal a Tomracing Motorsport Team pilótája.

„Az időmérő edzésem kifejezetten rosszul sült el, ugyanis csúszott a kuplungom, ami miatt egyetlen igazán gyors kört sem tudtam menni. Ráadásul a kezem elkezdett fájni, és a kvalifikációs tréning végén orvoshoz kellett vele mennem. A Medical Centerben a vizsgálat után, amely gyulladást állapított meg az izmokban, azt javasolták, hogy hagyjam ki a versenyt. Erről szó sem lehetett, így a végül megszerzett 12. rajtpozícióból vágtam neki az első futamnak” – elevenítette fel Adrián a szombat délelőtt eseményeit.

A kora délutáni versenyre sikerült megoldani a kuplungproblémát, és egy ragyogó rajtot követően az első kört már a 6. helyen zárta a 22 éves motoros. Sajnos egy pozíciót veszített a leintésig, de élete második Alpok-Adria bajnoki futamán ismét a legjobb tízben, a 7. pozícióban intették le.

„A rajtom kifejezetten jól sikerült, és az első kör végén már a hatodik helyen álltam, de az eleje ekkorra már úgy elhúzott, hogy esélyem sem volt befogni őket. Pedig a versenyt megnyerő Chrobák Janihoz képest a legjobb köridőm mindössze egy másodperccel voltam elmaradva” – értékelte az első futamon nyújtott teljesítményét Adrián.

Vasárnap reggel aztán állítottak a futóművön, és ezt követően ment fel a pályára a Tomracing Motorsport Team versenyzője a második időmérőre. Ugyan javított az előző napi eredményén, és a 9. helyen zárt, ám az érvényben lévő szabályok értelmében – összeadódik a két nap időeredménye – csak a 11. helyről vághatott neki a futamnak. Sajnos ezúttal nem sikerült a rajtja, beragadt a 11. pozícióban, és mire feltornázta magát a 6. helyre, a mezőny eleje megint behozhatatlan előnyre tett szert vele szemben. Így a leintésig már nem tudott előrébb kerülni, ám így is eddigi legjobb pozíciójában zárt új kategóriájában.

„Sajnos a vasárnapi időmérőre nem volt új gumim, így hiába volt technikailag hibátlan a motorom, egyszerűen nem bírtam ennél jobb kört összerakni. A versenyen a szombatihoz képest puhább keverékű új gumik nagyon jól üzemeltek, és ha a rajt után az első kanyarban nem szorulok be a középmezőny második fele mögé, akkor talán még ennél is előrébb végezhettem volna. A versenytempóm alakul, az időmérős teljesítményemen kell még javítanom. Remélem, ezt már három hét múlva, a kedvenc pályámon, Rijekában sikerül elérnem, és a futamon bekerülhetek a legjobb öt közé” – fogalmazott Gyutai Adrián.

A Superstock 600-as kategóriában rohamosan fejlődő 22 éves paksi fiatalember csapatfőnöke abszolút elégedett volt versenyzője teljesítményével, és úgy véli, ha a kvalifikáción is ki tudná motorozni a benne lévő köridőt, akár még a dobogó közelébe is odaérhet.

„Nagyon kellemes meglepetés számomra, hogy Adrián ilyen hamar beérett a 600-as kategóriába, hiszen az eddigi futamain abszolút bizonyította, rövidesen a legjobbakkal is felveszi a versenyt. Sajnos a technikai hibák megint előjöttek, de ez benne van a motorsportban, reméljük, egyre több olyan viadal lesz az idén, amikor a szerencse mellénk áll. Az tökéletesen látszik a három futam alapján, hogy Adrián versenytempója egyre inkább közelít a legjobbakéhoz, és ahhoz, hogy még előrébb végezzen, az kellene, hogy az időmérős teljesítményén javítani tudjon” – jelentette ki Miklósy Tamás, a Tomracing Motorsport Team tulajdonosa.

Gyutai Adrián három futamot követően összetettben az 5. pozíciót foglalja el az eddig megszerzett 28 pontjának köszönhetően.

Versenynaptár

Alpok-Adria Superstock 600-as kategória (10 futam)

Május 3.-5. – Adria Raceway (Olaszország) – 7. hely
Május 24.-26. – Pannoniaring (Dupla verseny) (Magyarország) – 7. hely, 6. hely
Június 14.-16. – Automotodrom Grobnik (Horvátország)
Július 5.-7. – Most (Csehország)
Július 26.-28. – Poznan (Dupla verseny) (Lengyelország)
Augusztus 16.-18. – Automotodrom Grobnik (Dupla verseny) (Horvátország)
Szeptember 20.-22. – Pannoniaring (Magyarország)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*