Gyutai Adrián: „Ez a siker még több munkára ösztönöz”

Idén a Superstock 600-as kategóriájában remeklő Gyutai Adrián ezen a hétvégén három bajnokságban is harcba indult a pontokért. A Tomracing Motorsport Team 22 éves versenyzője tavaly még a 125GP-ben nyert Alpok-Adria bajnoki címet, míg idén egy géposztállyal feljebb végzett a második helyen, kiharcolva ezzel az októberi Európa-bajnokságon való részvételt. Adrián a Slovakiaringen rendezett versenyen eddigi pályafutása legsikeresebb hétvégéjén van túl: az Alpok-Adria Sorozat záró futamain mindkétszer megszerezte a pole pozíciót, mindkétszer a dobogón végzett – 3., és 2. helyen – és mindkétszer övé lett a versenyen futott legjobb köridő. Az IMRC – cseh, szlovák, lengyel, román és magyar motorosok számára kiírt pontvadászat – és a magyar bajnokságban mindkét futamot megnyerte, így a hazai összetettet fölényesen vezeti, míg a nemzetközi megmérettetésben feljött a második helyre. A Pakson élő motoros úgy véli, most kell szerénynek lennie, és a sikerek arra ösztönzik, hogy még keményebben dolgozzon azért, hogy az álmai megvalósuljanak.

A hazai gyorsasági motorversenyzés egyik legnagyobb tehetsége, Gyutai Adrián – aki 2007 után első magyar motorosként, nemzetközi bajnoki címet nyert tavaly az Alpok-Adria 125 GP-ben – idén már egy kategóriával feljebb, a Superstock 600-ban folytatta szereplését az Alpok Adria Sorozatban, valamint az IMRC és a Magyar Bajnokságban. A 22 éves paksi motoros ebben a géposztályban is szinte berobbant a legjobbak közé, és ezen a hétvégén mindhárom sorozatban fantasztikusan szerepelt.

Az Alpok-Adria Bajnokságban – amely Közép-, és Kelet-Európa legnívósabb pontvadászata – a Slovakiaringen a záró futamokon idei legjobbját nyújtotta: mindkétszer a pole pozícióból indulhatott, és a végén mindkétszer, rettentő szoros csaták után – hat tizeden belül végzett az első három – a dobogón végzett. Az első, szombati versenyen a harmadik, míg vasárnap a második helyen végzett úgy, hogy mindkétszer az övé volt a futam alatt megfutott leggyorsabb kör. Ezzel a teljesítményével újoncként összetettben a második helyen végzett.

„Nagyon jól sikerült az utolsó Alpok-Adria hétvége, hiszen megszereztem életem első pole pozícióit a hatszázasok között, és mindkét futamon enyém volt a leggyorsabb kör. Kifejezetten jó évet zártam ebben a sorozatban, hiszen valamennyi versenyen a legjobb nyolc között végeztem, háromszor a dobogóra is felállhattam, és az összetettben megszerzett második helyemmel kijutottam az október eleji Európa-bajnokságra. Mindkét verseny nagyon szorosan alakult, és rengeteget tanultam ezekből a csatákból.  Most kell szerénynek maradnom, mert még fejlődnöm kell, ha eredményes versenyző szeretnék lenni nemzetközi szinten. Ez a siker még több munkára ösztönöz, hiszen elkezdem a felkészülést az októberi Eb-re, ahol nagyon kemény és erős mezőnyben szeretnék jól szerepelni, és a legjobb 15 között végezni. A motoromat is fel fogjuk újítani, hogy versenyképesebb legyek a többiekkel” – árulta el Gyutai Adrián.

A 22 éves paksi fiatalember az IMRC és a Magyar Bajnokság futamain nem talált legyőzőre, mindkét sorozatban a maximális ötven pontot szerezte meg. Ezzel Adrián a magyar összetettben 27 pontra növelte előnyét, míg a nemzetközi összevetésben feljött a második helyre – már csak 24 pont a hátránya –, ami több mint bíztató a hátralévő egy versenyhétvége előtt.

„Az évet úgy indítottuk el, hogy kizárólag az Alpok-Adriára koncentrálunk, ám a szponzoraimnak és a csapatomnak hála, a magyar és az IMRC sorozatot is egy kivétellel végigversenyezhettem. Álmomban sem hittem volna, hogy a záró forduló előtt vezetem majd a hazai pontversenyt, valamint ilyen előkelő helyen állok majd ebben az erős nemzetközi mezőnyben. Egy biztos, az Európa-bajnokság utáni hétvégén mindent megteszek majd, hogy a lehető legjobban zárjam a két bajnokságot” – jelentette ki Adrián.

Nagyon büszke versenyzője teljesítményére a Tomracing Motorsport Team csapatfőnöke, aki elmondta, legszebb elképzeléseiben sem gondolta, hogy Adrián ilyen eredményesen szerepel majd első Superstock 600-as idényében.

„Azt az első pillanatban láttam, hogy mindenre kész az eredményes szereplésért, mindent annak vet alá, hogy jó versenyző váljon belőle. Példaként tudnám mindenki elé odaállítani, miként lehet és kell valakinek a kiválasztott sportághoz hozzáállni. Bevallom, az első közös évünkben arra számítottam, hogy megszokja majd az új kategóriát, az új csapatát, ehelyett olyan teljesítményt nyújtott, amire sokan felkapták a fejüket. A hétvégén végleg odaért az Alpok-Adria hatszázas géposztályának legjobbjai szintjére, míg itthon fölényesen vezeti a bajnokságot egy versenyhétvégével a vége előtt. Kijutott az Európa-bajnokságra, ami nagy szó a csapatunk életében, és megígérhetem, mindenben támogatjuk a minél jobb szereplésben. Most már hiszem, hogy ott is megállja a helyét. Hogy miből gondolom ezt? Adrián az utolsó pillanatig küzd, és ezt a Slovakiaringen is megmutatta. Ahogy a szombati időmérőn az utolsó pillanatban fél másodpercet vert az egész mezőnyre, vagy amikor vasárnap a futam utolsó körében megfutotta a hétvége leggyorsabb hatszázas körét, az sok mindenre feljogosítja őt. A magyar motorsport egyik legnagyobb ígérete, és mindenképpen azon leszünk, hogy ezt be is bizonyíthassa mind a hazai, mind pedig a nemzetközi mezőnyben” – fogalmazott Miklósy Tamás.

Gyutai Adrián legközelebb a spanyolországi Albacetében áll rajthoz az Európa-bajnokságon, melyet a DigiSport október 6-án élőben közvetít.

Versenynaptár

Alpok-Adria Superstock 600-as kategória (11 futam)

Május 3.-5. – Adria Raceway (Olaszország) – 7. hely
Május 24.-26. – Pannoniaring (Dupla verseny) (Magyarország) – 7. hely, 6. hely
Június 14.-16. – Automotodrom Grobnik (Horvátország) – 8. hely
Július 5.-7. – Most (Csehország) – 2. hely
Július 26.-28. – Poznan (Dupla verseny) (Lengyelország) – 5. hely, 4. hely
Augusztus 16.-18. – Automotodrom Grobnik (Dupla verseny) (Horvátország) – 5. hely, 5. hely
Szeptember 07.-08. – Slovakiaring (Dupla verseny) (Szlovákia) – 3. hely, 2. hely (két pole pozíció)

Az összetett pontverseny végeredménye: 1. Daniel Bukowski (lengyel) 167 pont, 2. GYUTAI ADRIÁN 140 pont, 3. Chrobák János 104 pont, 4. Jiri Klejch (cseh) 98 pont, 5. Luca Tommasini (olasz) 95 pont.

Nyílt Nemzetközi IMRC Bajnokság, Superstock 600-as kategória

Április 13-14. – Slovakiaring (Szlovákia) – 4. hely, 3. hely

Május 18-19. – Hungaroring (Magyarország) – 3. hely, kiesett (pole pozíció)

Június 22-23. – Brno (Csehország) – nem indult

Augusztus 3-4. – Pannoniaring (Magyarország) – 2. hely, 1. HELY (két pole pozíció)

Szeptember 07.-08. – Slovakiaring (Szlovákia) – 1. HELY, 1. HELY (két pole pozíció)

Az összetett pontverseny állása: 1. Martin Durdik (szlovák) 164 pont, 2. Gyutai Adrián 140 pont, 3. Magda Attila 119 pont, 4. Greksa Attila 97 pont, 5. Chrobák János 81 pont.

Gyorsasági Motoros Országos Bajnokság, Superstock 600-as kategória

Április 13-14. – Slovakiaring (Szlovákia) – 2. hely, 2. hely

Május 18-19. – Hungaroring (Magyarország) – 3. hely, kiesett (pole pozíció)

Június 22-23. – Brno (Csehország) – nem indult

Augusztus 3-4. – Pannoniaring (Magyarország) – 2. hely, 1. HELY (két pole pozíció)

Szeptember 07.-08. – Slovakiaring (Szlovákia) – 1. HELY, 1. HELY (két pole pozíció)

Az összetett pontverseny állása: 1. Gyutai Adrián 151 pont, 2. Greksa Attila 124 pont, 3. Magda Attila 120 pont, 4. Aszalós Ádám 112 pont, 5. Csapka Attila 103 pont.

„In memorian of Rosivall Ágoston!”

A Slovakiaringen az Alpok Adria, a Nyílt Magyar és az IMRC Bajnokság szombati versenyprogramját követően a rajtrácson emlékeztek meg a Moszkvában elhunyt Rosivall Ágostonról. A megemlékezést hetven-nyolcvan motoros kezdte el, akik egy fekete zászló mögött tiszteletkört tettek meg a pályán, majd csatlakoztak a rajtrácson az első rajtkockához felsorakozott gyalog érkező emlékezőkhöz, miközben a rajtrács feletti kivetítőn a következő volt olvasható: „In memorian of Rosivall Ágoston!”

A motorosok fél percen keresztül húzták a gázt, majd egyszerre elhallgattak. Egy rövid beszéd után videós összeállításokkal emlékeztek meg az elhunyt versenyzőtársukról, melyek közül az elsőn volt látható és hallható az a klip, amelyen Rosivall Ágoston játszotta és énekelte el az általa írt dalt. Az emlékfilmek alatt Ágoston nagy képe előtt egy-egy mécsessel, gyertyával emlékezetek főhajtással a résztvevők.

A versenyen a Superstock 1000 futamot Rosivall Ágoston Emlékfutamként rendezték meg, amit Vígh György nyert meg Fenyvesi Gábor és Dér Zoltán előtt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*