Gyutai Adrián: „Kihoztam mindent, ami ebben a hétvégében volt”

A hétvégén, Mugellóban zárta első teljes szezonját a 2015-ös olasz bajnokság National Trophy 600 Supersport kategóriájában Gyutai Adrián. A Tomracing Motorsport versenyzője bravúrosan szerepelt a legendás pályán, és nagy csatában a 12. helyen végzett a futamon, ami a hivatalos végeredményben a 7. pozíciót jelentette a számára, hiszen az összetettben nem számítanak bele a szabadkártyások eredményei. A 24 éves paksi pilóta az így megszerzett 18 pontjával az összetett 13. helyén végzett.

2015-Gyutai Adrián-olasz bajnoki-Mugello-beszámoló3

Eddigi pályafutása legnehezebb szezonját zárta a hétvégén Mugellóban Gyutai Adrián, aki idén az olasz bajnokságban egyedüli hondásként a National Trophy 600 kategóriában áll rajthoz. A Tomracing Motorsport pilótája számára igazi kihívás volt a mostani verseny, ugyanis ezúttal a saját Hondájával állt rajthoz – az olasz csapata nem jött el Mugellóba –, amihez az utolsó pillanatokban tudott futóművet szerezni. A csütörtöki teszten és a pénteki két szabadedzésen sikerült száraz körülményekre beállítania a motorját, ám a szombati időmérők alatt végig esett az eső, így újfent meg kellett találnia az ideális beállításokat. A második kvalifikációs tréningre mindez már sikerült, így a 11. rajtpozíciót szerezte meg, ami ebben a szezonban a legjobb rajthelye volt Adriánnak.

Ám vasárnapra elállt az eső, kisütött a nap, és mire a futamra sor került, a pálya félig vizes, félig száraz volt. A 24 éves paksi motoros ekkor úgy döntött, száraz pályára való abroncsokkal vág neki a 10 körös versenynek. A döntés remeknek bizonyult, hiszen megfutotta utolsó körében a futam ötödik leggyorsabb körét, és nagy csaták után a 12. helyen ért célba. A hivatalos végeredménybe azonban a szabadkártyával indult motorosok nem számítanak bele, így Mugellóban végül a 7. helyen zárt, és a hétvégén szerzett 9 egységével együtt 18 ponttal zárta első idényét, amivel összetettben is feljött a 13. helyre.

„Nagyon nehéz hétvégén vagyok túl, hiszen szinte az utolsó pillanatban derült ki, hogy az az olasz csapat, amelyikkel eddig mentem, nem jön el Mugellóba, így a saját Hondámmal kellett rajthoz állnom, amihez úgy kellett a futóművet kölcsön kérnem. Pénteken a második szabadedzés végére sikerült egy alapbeállítást találnunk a motorhoz, ám nem értünk vele semmit, ugyanis a szombati két időmérőn végig esett az eső. Ekkor újból kísérletezgettünk, és szerencsére a második tréningre megint összeállt a motor, így sikerült az idei legjobb rajthelyemet megszereznem. Erre hajnalban elállt az eső, reggel kisütött a nap, és immár megint új körülmények között kellett elrajtolnom. Kockáztattunk azzal, hogy száraz pályára való gumikkal álltam rajthoz. Az elején óvatosabban mentem, de ahogy száradt az aszfalt, úgy gyorsultam, és végül még az ötödik leggyorsabb kört is megfutottam. Keményen kellett küzdenem, de sikerült, és az összetettben elért 13. helyemmel is elégedett lehetek ebben a negyvenfős mezőnyben. Rengeteget tanultam ebben az évben, köszönöm mindenkinek, aki mellettem állt vagy segített” – jelentette ki Gyutai Adrián.

A Tomracing Motorsport versenyzője úgy érzi, sikerült fejlődnie ebben az évben, és az olasz bajnokság National Trophy 600 teljes idényét teljesítette, miközben a gyorsaságimotoros-világbajnokság misanói futamán bemutatkozhatott a Moto3-as kategóriában.

Rengeteget fejlődtem a motor beállításai tekintetében, hiszen nem egy alkalommal kellett új versenygépet megszoknom az idén. Ugyanakkor viszont a MOL Racing Fuel 102+ versenybenzin remekül bevált számomra, hiszen az adatok szerint folyamatosan javult a motor teljesítménye, ami az esetek nagy részében nagyon fontos századokat, tizedeket jelentett számomra. Most egy kis szünet következik, hiszen rövidesen államvizsgázom. A folytatásról, a hogyan továbbról még korai lenne beszélni, hiszen az idei szezon csak most ért véget. Bízom abban, hogy újabb előre lépés következik a pályafutásomban, de most a tanulásé a főszerep” – árulta el a paksi versenyző.

A Tomracing Motorsport csapatfőnöke szerint versenyzője ezen a hétvégén is bizonyította a tehetségét, és remek teljesítménnyel zárta pályafutása eddigi legkeményebb szezonját.

“Azt hiszem, nem sokan lettek volna képesek hasonló eredményre, mint amit elért Adrián ezen a hétvégén. Minden nehézség ellenére remekül teljesített, és önmagáért beszél az összetettben elért 13. helye ebben a kőkemény mezőnyben. Bebizonyította, hogy megérett már nagyobb feladatok megoldására is, és az idén megszerzett tapasztalatait hasznosítani tudja majd a jövőben. A közös folytatásról rövidesen elkezdjük a megbeszéléseket, de most az államvizsgája a legfontosabb, csak utána jöhet a jövő megtervezése” – fogalmazott Miklósy Tamás.