Gyurcsány: a kormány a szabad Magyarország ellensége

A polgári, európai, szabad Magyarország ellenségének nevezte a magyar kormányt a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a párt hatodik születésnapján, egy budapesti szállodában tartott ünnepségen.

 Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt szocialista miniszterelnök beszédet mond a párt hivatalos ünnepi és születésnapi rendezvényén a budapesti Hotel Hungária City Centerben az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulóján, 2017. október 23-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt szocialista miniszterelnök beszédet mond a párt hivatalos ünnepi és születésnapi rendezvényén a budapesti Hotel Hungária City Centerben az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulóján, 2017. október 23-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

    Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: nincs lehetőség kompromisszumot kötni a jelenleg hatalmon lévőkkel, le kell győzni őket, és ezt sokkal inkább 2018-ban kell megtenni, mint 2022-ben.
    A pártelnök azt mondta, hogy Orbán Viktor rendszere “a hazugság maga”, mert ahol a miniszterelnök “demokráciát hazudik, ott önkény van, ahol nyugdíjat véd, ott nyugdíjat lop, ahol Európáról beszél, csak a markát tartja”. Orbán Viktor nem 1956 vagy 1990 örököse, hanem mindezek elárulója – jelentette ki.
    Gyurcsány Ferenc október 23-áról emlékezve azt mondta, hogy 1956 egyszerre egyesít és elválaszt: furcsa, keserédes ünnepe “a meggyalázott harmadik köztársaságnak”. Az egyik oldalon ott áll Kádár megélt öröksége, a másikon a Nagy Imre-i Magyarország beváltatlan ígérete, a miniszterelnök és társai mártíromsága.
    A kettősség dacára a forradalom lényegét, vezérlő álmai adják. Aki elfordul 1956 lényegétől, az történelmileg súlyosan téved, politikailag pedig nem a szabadság, hanem a diktatúra oldalán áll – jelentette ki. Hangsúlyozta, 2011-ben azért választották október 23-át a DK születésnapjaként, mert történelmi, erkölcsi, politikai értelemben maradéktalanul vállalják 1956 álmait és örökségét.
    Az 1990-es rendszerváltozás szabadságot, jólétet és biztonságot ígért, miközben sokak számára csalódást, önemésztő vitákat és bizonytalanságot is hozott. Hat éve a DK arra vállalkozott, hogy ezt a két ellentétes érzést megpróbálják úgy kibékíteni egymással, hogy a szabadság ügyét egyesítik a személyes remény, a gyarapodó lehetőségek világával – utalt vissza pártjuk kezdeteire.
    A rendszerváltozás pártjai mára vagy eltűntek vagy drámai nehézségekkel néznek szembe – mondta Gyurcsány Ferenc. Az utolsó “élő” rendszerváltó párt az MSZP, amely ma soha nem látott kihívásokkal néz szembe – tette hozzá. Kitért arra is: 29 évvel ezelőtt létezett egy Fidesz nevű párt, de annak a névazonosságon kívül semmi köze nincs a mostanihoz. Az a Fidesz a szabad Magyarország szabadelvű pártja volt, az igazság kimondásának pártja, értette a szabadság összetartó és szervező erejét, nyitott országot, nyitott társadalmat akart és hangos harcosa volt az emberi méltóság ügyének – mondta. Hozzátette: a Fidesz ma már a bezárkózó, a hatalom erőszakos rendjére építő, nemzetről beszélő, de párthűségben gondolkozó, a sajátjától eltérő magatartást és kultúrát a pokolba kívánó párt. Nem Európa nyugati felében látja az ország barátait és szövetségeseit, hanem az önkény uralta Keleten keresi ugyanezeket – fogalmazott.
    A Fidesz mára “magánemberi és közéleti megvetésem tárgyává vált” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: a mai Demokratikus Koalíció jobban hasonlít az 1988-as Fideszre, mint a mai Fidesz “egy hasonló nevű egykori pártra”.
    A rendezvényre meghívást kapott Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) és Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke is. Bokros Lajos betegségére hivatkozva nem volt jelen, de levélben üdvözölte a DK-t, amelyet a hazai baloldali demokratikus ellenzék vezető erejének nevezett.
    Székely Sándor szervezetük céljának nevezte, hogy leváltsák Orbán Viktor rendszerét, s hogy közösen építsenek fel egy új köztársaságot. A demokratikus ellenzéknek csak egy esélye van a győzelemre, ha együttműködik. Ha az ellenzéki pártok nem változtatnak a politikájukon, akkor segédkeznek ahhoz, hogy a miniszterelnök kivezesse az országot az EU-ból és Oroszország egyik gyarmatává tegye – fogalmazott.

Forrás:MTI