Orbán Viktor: csak a nukleáris úton előállított elektromos áram tud meg megfelelni a fenntarthatósági és biztonsági követelményeknek

Nagy mennyiségű elektromos áram olcsó, biztonságos, fenntartható és környezetbarát előállítása követelményének a nukleáris úton előállított elektromos áram tud megfelelni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozóján csütörtökön.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott csoportképen az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozójának résztvevői Brüsszelben 2024. március 21-én. A második sorban középen Orbán Viktor kormányfő (j4), az első sorban Emmanuel Macron francia elnök (j2) és Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója (j3). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

    Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta: a jelentkező kihívások különösen kiemelték a biztonságos energiaellátás fontosságát.
    “A kérdés nyilvánvaló: miként tudunk nagy mennyiségű elektromos áramot előállítani olcsó, biztonságos, fenntartható és környezetbarát módon. A válasz egyértelmű: csak a nukleáris úton előállított elektromos áram tud megfelelni ezeknek a követelményeknek” – fogalmazott.
    Elmondta, Magyarország mintegy öt évtizede használ nukleáris energiát, biztonságot nyújtva az ország energiaellátásának. A magyar elektromos áram mintegy felét nukleáris erőmű állítja elő, amely az elektromosáram-szükséglet mintegy harmadát fedi le. Erre a tapasztalatra alapozva Magyarország nem csak arról döntött, hogy fenntartja a már létező kapacitásait, hanem még többet fektet a nukleáris energiába, és 70 százalékkal növeli részesedését a nemzeti elektromos-ellátásban. Tájékoztatása szerint egy 2400 megawatt kapacitás fog csatlakozni a hálózathoz a következő évtized elején.
    “Ez fogja lehetővé tenni számunkra 3,5 milliárd köbméter gáz behozatalának elkerülését éves szinten, valamint hozzájárul az éves magyar szén-dioxid-kibocsátás 17 millió tonnás csökkentéséhez. Ez ötszöröse a teljes magyar szállítási szektor kibocsátásának, és háromszor akkora, mint amennyit a magyar erdők le tudnak bontani” – fogalmazott.
    Szavai szerint “örömmel nyugtázzuk”, hogy tekintet nélkül a geopolitikai nehézségekre, továbbra is széleskörű nemzetközi szakmai és tudományos együttműködések léteznek a nukleáris energia területén, miközben Oroszország az elmúlt évben az Egyesült Államok elsőszámú uránium-szállítójává vált, valamint számos amerikai, német, francia svéd, svájci és még osztrák alvállalkozók is dolgoznak együtt orosz vállalkozókkal “a mi nukleáris bővítési projektünkön” – mondta.
    “Mindannyiunk érdeke a nukleáris energia túszul ejtésének megelőzése a geopolitikai konfliktusoktól, a képmutatástól és az ideológiai vitáktól” – fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette: “engedjék meg ezért nekem, hogy köszönetet mondjak önöknek, amiért beavatkoztak az európai uniós bíróságon zajló, a mi nukleáris befektésünket érintő ügybe, szavatolva a nukleáris fűtőanyag biztonságos szállítását a már létező atomerőművünkbe”.
    A miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva megismételte: az energia ügye nagyon gyakran esik az ideológiai megközelítés túszává.
    “Ez rossz, ugyanis az energia se nem ideológiai, sem geopolitikai kérdés. A nukleáris energiát ki akarjuk menteni ebből a csapdából” – fogalmazott.
    Kijelentette továbbá: az atomenergia az egyetlen olyan energiaforrás, mely nem veszélyes a környezetszennyezés szempontjából, ugyanakkor nagy mennyiség előállítására képes. Magyarország ezért messzemenőkig támogatja – tette hozzá Orbán Viktor. MTI