Forma–1 Osztrák Nagydíj – vissza a kezdetekhez

Az MTVA rendhagyó módon a helyszínről közvetíti az ausztriai Forma–1-es futamot. Az Osztrák Nagydíj volt  az első, amelyet – 38 évvel ezelőtt – élőben láthatott a magyar közönség; hétvégén a stáb az egész műsorfolyamot a Red Bull Ringen készíti.

Tavaly vált hivatalossá, hogy 10 év szünet után visszatér a Formula–1-es versenynaptárba az Osztrák Nagydíj. A dolog egyik aktualitását az adja, hogy az utolsó, A1-Ringen rendezett versenyt éppen Michael Schumacher nyerte meg 2003-ban, aki a napokban tért magához a mesterséges kómából. Magyar szempontból pedig azért érdekes a nagydíj, mert 1976-ban egy emlékezetes közvetítéssel innen indult útjára a Forma–1-es versenysorozat magyarországi pályafutása.

„Az 1976-os szezon több szempontból is történelminek mondható: ekkor zajlott az ádáz csata Niki Lauda és James Hunt között, ekkor karambolozott és égett meg Lauda. Ám a legtöbbünk számára onnan marad emlékezetes, hogy az MTV, és egykori nagy elődeim, Dávid Sándor és id. Knézy Jenő az Osztrák GP-n közvetített először Forma–1-es futamról. Ám a 38 évvel ezelőtti futam elhúzódott, így az adásszerkesztők úgy döntöttek, hogy az utolsó körben elvágják a vonalat; emiatt a tévé előtt senki nem tudta meg, hogy John Watson nyerte a versenyt.  Az esetet óriási felháborodás kísérte, ami egyértelművé tette az igényt az addig kevésbé ismert sport iránt, és ezzel útjára indult a „száguldó cirkusz” magyarországi története”  – monda el Szujó Zoltán, Forma–1-es kommentátor.

Az MTVA F1-es stábja az események apropóján, rendhagyó módon nem a budapesti stúdióból, hanem a helyszínről jelentkezik a mostani futamhétvégéről.  „Mindent a helyszínenfogunk készíteni. Ott vágunk, ott interjúzunk, ott közvetítünk. A stúdiónk a paddockban és a boxutcában lesz.  Ilyen eddig csak a Magyar Nagydíjon volt, de nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy a helyszíni jelenlét mit tud hozzátenni a közvetítésekhez, és ebből majd mi jön át a tévénézőknek” – tette hozzá Szujó.

 

Az Osztrák Nagydíjon a Bobák Róbert–Szabó-Biczók Szilárd állandó kiutazó ministáb mellett ottlesz Szujó Zoltán kommentátor, Wéber Gábor szakkommentátor és Kiss Pál Tamás szakértő is. A pénteki 2. szabadedzés 21.30-kor látható az M2-n. Az időmérőt szombaton 13.45-kor, a futamot pedig vasárnap 13.30-kor, élőben tűzi műsorára az M1.