Fel Magyarországra! (Auf nach Ungarn)

Már teljes fordulatszámon  folynak az építkezési és installációs munkálatok a felső-ausztriai Linzben, hogy  május 16-án csütörtökre minden készen álljon az elmúlt évtizedek legnagyobb volumenű és  legkoncentráltabb Magyarország-bemutatkozására a Magyar Turizmus Zrt. kiemelt  projektjeként. A 2013. május 16. és 18. között ’Auf nach Ungarn/Fel  Magyarországra’ szlogen jegyében megrendezendő 3 napos kulturális és turisztikai  nagy-rendezvényre Magyarországról több mint 300 kézműves, borász,  turisztikai szolgáltató, gasztronómiai vendéglátó, mezőgazdasági termelő, hungarikumok előállítói, előadóművészek, valamint zenei- és tánccsoportok  érkeznek, hogy minden aspektusból bemutassák hazánk kulturális-, turisztikai- és  gasztronómiai kincseit.

Az ORF és a Kronen Zeitung stratégiai médiapartnerségével megvalósuló  rendezvény közvetlenül 50 millió forintos közvetlen hírértéket generál  hazánkról, s ehhez társul még a komoly imázsformáló hatás, amely során  hazánk a tradícióira büszke, ugyanakkor különleges egyediséget ígérő nemzet modern arculatával mutatkozik be. A szervezők a rendezvény három napja  alatt 350 ezer látogatóval számolnak, akik a tartomány egész területéről  érkeznek Linzbe. A hírverésről a stratégiai médiapartnereken kívül a Linzben  elhelyezett több ezer plakát, valamint a 140 ezer példányban készülő színes  újságmelléklet is gondoskodik. „Linz belvárosa egy egész hétre ’magyar  felségterületté’ változik, ahol több kilométer hosszan húzódik majd a magyar  kínálatot bemutató bódék és piros-fehér-zöld attrakciók sora” – nyilatkozta  a beharangozó sajtótájékoztató alkalmával Werner Prödl, a Linz  City Ring ügyvezetője.

A Magyar Turizmus Zrt. idei kiemelt projektjeként, a Linz város és  Ausztria legjelentősebb bevásárlózónáját összefogó Linz City Ring (LCR)  partnersége alapján, Felső-Ausztria tartományi parlamentjének támogatásával,  valamint az ausztriai magyar képviseletek (nagykövetség, Balassi Intézet – Collegium Hungaricum,  MT Zrt.), továbbá a linzi tiszteletbeli konzulátus és kulturális egyesület  együttműködésében, illetve a Népművészeti Egyesületek Szövetségének  operatív és szakmai közreműködésével megvalósuló nagyszabású szabadtéri  Magyarország prezentációhoz folyamatos kulturális- és turisztikai kísérőrendezvénynek is társulnak. Felvonul hét turisztikai régió a teljes  kínálatával, valamint zenei kultúránk a modern feldolgozású hagyományos  népzenétől a jazz-funk-blues irányzatig, minden aspektusból terítékre kerül a  közel másfél-tucat színpadi előadás során. A koncerteket többek között  Lajkó Félix, Harcsa Veronika, a Dűvő Együttes és a Daniel Speer Brass Band neve  fémjelzi.

Felső-Ausztria meghatározó  utazásszervezői, a Kastler Reisen és a Sabtours, valamint az ÖBB Rail Tours ugyancsak kitelepülnek magyarországi turisztikai  ajánlataikkal, hogy a hazánk iránt fokozott érdeklődés rögtön utazásra váltható  legyen. „A nagyszabású  Magyarország-prezentációval nem titkolt célunk, hogy a turisztikai főszezon  előtt komoly alternatívaként mutassuk be hazánkat mint turisztikai célországot,  s a magyarországi nyaraláshoz kellő motivációt teremtve, helyben megfoghatóvá,  átélhetővé és szerethetővé tegyük a magyar termékeket, valamint kulturális-, gasztronómiai- és turisztikai kínálatunkat” – vallja Kovács Balázs, az MT Zrt. ausztriai  külképviselője.

A három nap során látványos  tánc, Rubik-kocka, népművészeti és zenei produkciók teszik majd  változatossá az ORF hullámhosszán is az élő bejelentkezéseket, míg a Hungaricum-falu és a Tulipános Népi Játékpark kitelepülésével  kicsik és nagyok egyaránt közel kerülnek Magyarországhoz, a magyar kultúrához és  a magyaros formavilághoz. A SZIGET-Fesztivál nyári programjait nyereményjátékon keresztül több ezer  látogató ismerheti meg, s a médiapartnerek közvetítésével számos Magyarországra  szóló turisztikai nyeremény is kisorsolásra kerül.

A két Európai Kulturális  Főváros, Linz és Pécs ismét randevút ad egymásnak, önálló pavilonban  mutatkozik be a Zsolnay Kulturális Negyed, s Pécs-fotókiállítás nyílik a  linzi városházán. Balázs Ekker sztárvendég és a linzi magyar kulturális  egyesület közreműködésével Csárdás-flashmob táncoltatja meg a város  lakosságát, hogy mindenki számára maradandó és inspiráló élményként maradjon meg  az egyedülálló linzi magyar bemutatkozás. A magyar nagykövetség a  felső-ausztriai politikai- és gazdasági élet meghatározó szereplői számára  fogadást és üzleti fórumot szervez az Auf nach Ungarn programsorozat  keretében. A rendezvény hivatalos megnyitójára május 16-án 11 órakor  kerül sor a Linz belvárosában felállított  nagyszínpadon.

Az MT Zrt. osztrák piacért  felelős külképviselője a legutóbbi linzi utazási kiállítás (Ferien Messe) alatt  is tucatnyi tárgyalást folytatott le, a tartományi parlament, Linz város, a  turisztikai egyesület, valamint Felső-Ausztria meghatározó utazásszervezőinek  vezetőjével. A megbeszélések visszaigazolják, hogy a linziek nagy várakozással  tekintenek a tavaszi magyar bemutatkozás elé. Tekintettel arra, hogy  Felső-Ausztria az egyik legstabilabb – gazdaságilag és fizetőképes kereslet  szempontjából rendkívül gazdag – tartománya Ausztriának, a magyar turisztikai  kínálat bemutatása rendkívül fontos, ezért az MT Zrt. stratégiai céljai közé  tartozik a tartományban való jelenlét folyamatos biztosítása. Az osztrákok  utazási kedve élénk, felmérések szerint a felnőtt lakosság több mint 70%-a  továbbra is potenciális turistának tekinthető. Az elmúlt évek átlagában az  osztrák látogatók 120 milliárd forintot költöttek éves szinten  Magyarországon, amelynek nagy része turisztikai célú költés volt. A jól fizető osztrák vendégek a forgalmi adón keresztül átlagosan naponta 80 millió  forintot ‘fizetnek be’ a hazai költségvetésbe.

A rendezvényről és a  kapcsolódó programokról folyamatosan frissülő információk a bécsi külképviselet  honlapjának nyitólapján, valamint facebook oldalán találhatóak: http://at.gotohungary.com/ungarn-linz; www.facebook.com/rwr.ungarn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*