30 éve fogja össze a rendezvényszakmát a MaReSz

Nagyszabású jubileumi rendezvénnyel ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége (MaReSz), november 21-én, Budapesten, az újonnan nyitott Dorothea Hotelben. A tagozati ülésekkel és közgyűléssel egybekötött ünnepségen több mint 130 fővel képviseltették magukat a tagcégek, valamint a Szövetség szakmai partnerei is nagy számban megjelentek. A résztvevőket Ganczer Gábor a MaReSz elnöke és Szűcs Balázs főtitkár köszöntötték. Az ünnepi program részeként egy neves külföldi előadó, Sven Bossu előadását is meghallgathatta a szakmai közönség a nemzetközi MICE és rendezvényszervezői piac legújabb trendjeiről és kilátásairól.

Ganczer Gábor elnök a köszöntőjében hangsúlyozta:

„Ez az a KÖZÖSSÉG, amely a rendezvényszakmát az elmúlt 30 évben formálta, akik nélkül nem lennénk most itt és emlékezhetnénk büszkén az elmúlt évtizedekben elért eredményeinkre. Csakis együtt vagyunk képesek arra, hogy szakmánk érdekeit hatékonyan képviseljük a döntéshozói körökben. Különösen igaz volt ez a Covid időszakában és biztos vagyok benne, hogy az előttünk álló kihívások is összefogást kívánnak részünkről.” A Covid óta jelentős változásokon ment át a rendezvényiparág. Egy dolog azonban nem változott meg soha: az emberek elsősorban személyesen szeretnek találkozni. Ezért, alig két év elteltével talpra állt az iparág, sok cég már 2022-ben bevételi rekordot döntött a 2019-es bázis évhez viszonyítva. A kényszerhelyzet sok pozitív változást is hozott. A már korábban is létező technológiai vívmányokhoz való adaptáció felgyorsult, mindennapossá lett. Sikerült bebizonyítani, hogy a rendezvényszakma képes gyorsan reagálni szinte bármilyen helyzetre. Nem csak egyszerűen kilábalt a válságból, hanem fejlődni is képes volt: az iparág 2021 után átlagosan 30 százalékos növekedést produkált. A Covid alatt kialakult gyors reakció mára azt eredményezte, hogy jelentősen lerövidült a rendezvények szervezésére szánt idő: amire 2020 előtt hónapokra volt szükségük a rendezvényszervezőknek, arra ma már néhány hét alatt képesek. Vagyis amíg a bevételeik bő 30 százalékkal nőttek, a reakcióidejük ugyanennyivel csökkent. – tette hozzá az Elnök.

A MaReSz tevékenységét és jövő évi terveit bemutató közgyűlési beszámolók kapcsán Szűcs Balázs főtitkár kiemelte, hogy a Szervezet büszke stabil és ütőképes tagságára, szakmai közösségére: a taglétszám folyamatosan nő, idén csatlakozott a 150. tagvállalat. A jövőbeni tervek között, a taglétszám növelése mellett a Szövetség saját rendezvényeinek – Event Touch konferencia, Flash Award díjpályázat, EventHub – megújítását és folytatását, a MaReSz-brand építését, a külső és belső kommunikációs tevékenység, valamint az értékesítési szemlélet erősítését, továbbá a felsőoktatási és felnőttképzési intézményekkel megkezdett együttműködés, a társ szakmai szervezetekkel folytatott együttműködés, az érdekképviseleti munka és a piacfelmérések folytatását hangsúlyozta a Főtitkár. Az értékesítési szemlélet erősítése a megrendelőkkel való szorosabb kapcsolattartást, a kommunikáció erősítése a gyakoribb szakmai hírlevelek és sajtóhírek kiadását jelenti. A MaReSz-brand erősítésének a középpontjába az az üzenet kerül, hogy a Szervezet tagsága megbízható, professzionális cégekből áll, akik az üzleti rendezvényszervezés teljes spektrumát lefedik. A MaReSz-tagokkal való együtt dolgozás egyfajta minőségi garanciát jelent.

A Főtitkár elmondta, hogy a szakmai műhelymunka elsősorban a Szervezet hét tagozatában folytatódik a jövőben is. Ezek a következők:

Kiállításszervezők és -kivitelezők;

Konferencia- és kongresszusszervezés;

Rendezvénygasztronómia;

Rendezvényhelyszín;

Rendezvényügynökség;

Rendezvénytechnika;

Kiegészítő Rendezvényszolgáltatók.

A külföldi Keynote speaker Sven Bossu, az AIPC (International Association of Convention Centres – A Konferenciaközpontok Nemzetközi Szövetsége) vezérigazgatója volt, akit a napokban választottak az 50 legbefolyásosabb rendezvényhelyszín-szakember közé az EVENTEX Award szavazásán. Előadásában a nemzetközi MICE és rendezvényszervezői piac legújabb trendjeiről és kilátásairól beszélt. A rendezvényszakma globális perspektíváit elemezve elsősorban a gyors alkalmazkodás fontosságára hívta fel a figyelmet az állandóan változó társadalmi, politikai és gazdasági környezetben. Elmondta, hogy a globális GDP – bár csökkenő ütemben – folyamatosan nőni fog az elkövetkezendő évtizedekben és ezzel együtt a globális kereskedelem is bővül, 2050-re reálértéken megduplázódik. A növekedés és a gazdasági potenciál keletre tolódik és még nagyobb arányt tesz ki a szolgáltatásokból származó bevétel. Miközben a cégvezetők még mindig a növekedést tartják az első számú prioritásnak, jelentősen nő a hatékonyság, produktivitás és a költségmenedzsment szerepe is.

A neves külföldi szakember számos tanácsot fogalmazott meg a magyar szakmai közönség számára a cégek jövőbeni sikeres működését segítő gyakorlatokkal, lehetőségekkel és veszélyekkel kapcsolatban. Kiemelte többek között a folyamatos tanulás, a kapcsolatépítés, az érzelmi intelligencia, a diverzitás, a befogadás, az innováció, a munkatársak jólléte, a krízismenedzsment, a proaktivitás és a közösségi témák jelentőségét.

Bemutatta a technológiai fejlődés legújabb trendjeit és veszélyeit, majd felhívta a figyelmet a klímaváltozás hatásaira is. Egy neves tudós-közgazdászra hivatkozva rámutatott arra, hogy az emberiség elkerülheti a rettegett klímakatasztrófát, ha prioritásait átcsoportosítva, a globális GDP 2%-át a klímamegoldásokra fordítja.

Ennek ellenére a konferenciahelyszínek megrendelői, a szövetségek által megfogalmazott prioritások – pl. a tagsággal való jobb kapcsolattartás, a tagság igényeinek való jobb megfelelés – között még mindig nem jelenik meg a fenntarthatóság – mutatott rá Bossu.

Az AIPC – a Konferenciaközpontok Nemzetközi Szövetsége ezért is kezeli kiemelt területként kommunikációjában a fenntarthatósági szempontok hangsúlyozását, a fenntartható rendezvények szervezésének ösztönzését.

A külföldi előadást követően, az ünnepi rendezvény további részében köszöntötték a MaReSz korábbi elnökeit és főtitkárait, méltatva a Szövetség érdekében végzett rendkívül fontos munkájukat.