Ezer lámpás- Erőszak áldozataivá válnak az eltűnt gyerekek

 Az eltűnt gyerekek egyre jelentősebb része válik erőszak áldozatává, a legnagyobb veszélynek a fiatalkorú lányok vannak kitéve. A rendőrség ebben a pillanatban is 1295 kiskorú gyermeket keres. Tavaly összesen több mint 14.000 fiatalkorú eltűnését jelentették be Magyarországon, többségük előkerült, de több mint 200 gyermeknek nyoma veszett. Sajnálatos módon egyre több eltűnt gyermekről derül ki később, hogy erőszakos cselekmény áldozataivá váltak.

12 gyerek került elő a tejesdobozok segítségével

2011 óta az Alföldi Tej Kft. jóvoltából 40 nyomtalanul eltűnt gyermek képe került fel a tejesdobozokra. Segítségükkel tavaly 12 gyermek került elő. A programhoz 2012-ben csatlakozott a Szentkirályi Ásványvíz Kft. Tavalyi kezdeményezéséhez hasonlóan idén is 5 millió Emese ásványvizes palack kerül a boltokba, amelyeken ebben az évben is helyet kapnak az eltűnt gyerekek fotói és adatai. 2013-ban újabb cég, a Bakrman Pékség, állt a kampány mellé. Nekik köszönhetően havonta 100.000 toast kenyér csomagolásán jelennek meg a keresett gyermekek fényképei, melyek 5 hetente cserélődnek.

Az amerikai Xerox cég is keresi a magyar gyermekeket

Nemzetközi hírű lesz az Ezer Lámpás Éjszakája kezdeményezés, hiszen idén az amerikai tulajdonú Xerox Magyarország állt a kampány élére. Segítségükkel minden olyan család ingyenesen hozzájuthat ahhoz a speciális, adatokat tartalmazó karszalaghoz, akik igénylik azt. A Xerox hozzájárul ahhoz, hogy a magyar kezdeményezést az Egyesült Államokban is megismerjék.

6500 lufival rekordkísérletre készül Kárász Róbert

A program ötletgazdája és szervezője, a TV2 műsorvezetője Kárász Róbert harmadik alkalommal rendezi meg az Ezer Lámpás Éjszakáját. Idén egy látványos rekordkísérlettel igyekszik még inkább felhívni az emberek figyelmét a gyermekeltűnések veszélyeire. Budapesten és 5 vidéki nagyvárosban összesen 6 és fél ezer világító léggömböt engednek egyszerre a magasba. A kampány szimbólumává vált „lámpások” este 9 órakor szállnak majd az ég felé, ezzel mutatva a hazaveveztő utat az eltűnt gyermkeknek.

Újabb helyszínen debütál az Ezer Lámpás Éjszakája

A korábbi évek sikerére való tekintettel ismét összefog 6 magyarországi város, köztük új támogatóként Békéscsaba. Így május 25-én, az Eltűnt Gyerekek Világnapján Budapest mellett, Békéscsabán, Kecskeméten, Győrött, Székesfehérvárott és Pécsett hívják fel nagyszabású rendezvényekkel az emberek figyelmét a jelenségre. Minden helyszínen egész napos családi és gyerekprogramok, valamint koncertek várják az odalátogatókat. Részletes információk a www.ezerlampasejszakaja.hu oldalon.

A Voice és a Megasztár győztesei a kampány mellett

Közel félszáz énekes, zenész és zenekar vállalta, hogy az Ezer Lámpás Éjszakája kampány mellé állt és jótékonysági fellépésével támogatja a programot. Koncertet ad Pál Dénes, Gájer Bálint, Király Viktor, Király Linda, Tolvai Reni, Hien, a Back II Black, Sugarloaf, Eleven Hold, Fluor Tomi, Intim Torna Illegál, Kozma Orsi, Kelemen Kabátban és még sokan mások. A program műsorvezetői között köszönthetjük az ország ismert televíziós és rádiós személyiségeit, így a TV2-től Vujity Tvrtko, Váczi Gergő, Maloveczky Miklós, Köböl Anita, a Juventus Rádiótól Dénes Tamás vezeti majd a műsorokat valamint a Miss World Hungary 2012 győztese Cserháti Tamara lesz Győrött a rendezvény háziasszonya.

A civil szervezetek mellett a BRFK és az ORFK is a kampány mellé állt

Az Ezer Lámpás Éjszakája kampány mellé állt több civil szervezet is, amelyek a csellengés veszélyeire, hátterére és a preventív intézkedések fontosságára hívják fel a figyelmet. Így csatlakozott a rendezvénysorozathoz a Kék Vonal és az Országos Gyermekvédő Liga. Emellett az ORFK-val és a BRFK-val szoros együttműködésben készül majd el az a több millió termék (ásványvíz, tejesdoboz, toast kenyér) amelyeken az eltűnt gyerekek képei lesznek láthatóak.

„Arc a tejesdobozon”-a világon egyedülálló alkalmazás készült a kampányhoz

Fordulópontot jelenthet az eltűnt személyek felkutatásában az „Arc a tejes dobozon” elnevezésű alkalmazás, amelyet a facebookon használhatnak a felhasználók. Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy egy eltűnt személy adatainak megadása után, az információk azonnal láthatóvá válnak mindenki számára. Így nem lesz szükség várni a megosztásokra. Egy térkép segítségével pedig nyomon követhető, hogy az eltűnt fiatalkorút hol látták utoljára, honnan érkezett a felkutatásához szükséges információ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*