Emlékezete​s volt a női ökölvívó bajnokság

Idén Hévíz adott otthont a Junior, Ifjúsági és Elit Női Ökölvívó Országos bajnokságnak, mely verseny igazán emlékezetesen alakult, hiszen remek küzdelmeket láthatott a publikum mindhárom korcsoportban.

A szabályváltozások miatt idén első alkalommal lett szétválasztva az ifjúsági és a felnőtt korcsoport, ezért lényegében három különálló bajnokság került megrendezésre a gyógyvizéről és fürdőkultúrájáról nevezetes településen, Hévízen. A versenyen 44 klub 129 versenyzője vett részt, ami kimagasló szám, hiszen női bajnokságok történetében még soha nem indult száznál több ökölvívó amazon.

Szintén örvendetes, hogy bár az elmúlt évekhez képest jelentősen növekedett a résztvevők száma, ez a küzdelmek minőségén nem látszott, azaz nem „felhígult” a magyar női országos bajnokság mezőnye, hanem egyre több hölgy választja az „önvédelem nemes művészetét”, az ökölvívást. A nevelő egyesületekben dolgozó edzők gondos, áldozatos munkájának, valamint a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) utánpótlás-programjainak köszönhetően, nagyszámú, jól felkészült versenyző bontogatja szárnyait országszerte.

De nemcsak a bokszolóhölgyek száma gyarapodott, hanem a szakág nemzetközi szinten is egyre sikeresebb, hisz az idei Európai Uniós Országok Női Ökölvívó Bajnokságán („Uniós Eb.”) 18 érmet szereztünk, míg a bulgáriai utánpótlás világbajnokságon a bajai Szatmári Petra (81 kg) aranyérmes lett, míg az egy súllyal feljebb indult Banitz Vivien (+81 kg) bronzéremmel zárt. És hogy milyen rangos rendezvény volt a hévízi OB, jól mutatja, hogy az albenai világbajnokság két magyar hőse, Szatmári és Banitz egymás ellen küzdött az ifjúságiak +81 kg-os döntőjében!

„A magyar női ökölvívás a világ élvonalához tartozik” – jelentette ki Id. Balzsay Károly, a női szakág vezetőedzője. „Amióta az olimpiai játékok programjában is helyet kaptak a női küzdelmek, javult a finanszírozás, ezért úgy gondolom, hogy felnőtt szinten kijöhetünk a hullámvölgyből, és hamarosan ismét olyan sikeresek lehetünk, mint néhány évvel ezelőtt.”

A mesteredző pozitívan értékelte a hévízen látottakat, bár mondataiból kiolvasható, hogy a mindig maximalista tréner szerint lehet még hová fejlődniük lányainknak. „Még soha nem bokszolt ennyi hölgy Magyarországon, és vitán felül nagyon sok tehetséges versenyző van köztük. Ha nem is volt minden mérkőzés szakmailag olyan színvonalas, de minden hölgy nagyot küzdött a győzelemért, azért összességében kifejezetten jónak ítélem a bajnokságot. Látszik, hogy minden versenyző odatette magát, hiszen olimpiai sportágként komoly perspektíva van a női ökölvívásban” – fogalmazott a szakember.

A legjobb junior versenyző: Posta Daniella (Sopron Gyevát) A junior csapatverseny győztese: Ring SC Kaposvár

A legjobb ifjúsági versenyző: Wurst Nikolett (Fitt Boksz Kőszeg) A legjobb ifjúsági csapat: DVSC Ökölvívó Kft.

A legjobb elit versenyző: Barankai Virgínia (Fehérvári Vasas SC) Az elit csapatverseny győztese: Egri Sport Iskola

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*