Az EU félmillió eurós segélyt mozgósít a líbiai árvíz károsultjainak

Azt követően, hogy Líbia nemzetközi segítséget kért, az Európai Unió félmillió eurós (mintegy 200 millió forint) humanitárius segélyt biztosít a legalább 5300 áldottal járó árvíz károsultjai számára – tájékozatott az Európai Bizottság szerdán.

    A Daniel vihar, amely a múlt héten Görögországra, Törökországra és Bulgáriára is lecsapott, több líbiai nagyvároson, köztük Bengázin, Beidán, al-Mardzson és Dernán is átsöpört. A hatóságok vészhelyzetet hirdettek, az iskolák és a boltok bezártak, kijárási tilalom lépett életbe.
    A brüsszeli közlemény szerint a pénzbeli uniós humanitárius támogatás mellett az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül eddig Németország, Románia és Finnország ajánlott fel jelentős azonnali segítséget egyebek mellett sátrak és takarók formájában. Ezek az országok 80 generátort, élelmiszereket, egészségügyi felszereléseket és víztartályokat is küldtek Líbiába.
    A közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki megerősítette: az EU Sürgősségi Reagálási Koordinációs Központja készen áll a további segítségnyújtás koordinálására. A mozgósított 500 ezer eurós humanitárius finanszírozást az EU a helyszínen működő partnerszervezeteken keresztül folyósítja, hogy életmentő egészségügyi, valamint víz- és közegészségügyi ellátást biztosíthassanak a kelet-líbiai lakosság számára – tájékoztatott az uniós biztos. MTI