El a kezekkel a gyerekeinktől! – Mesterházy Attila vasárnapi blogja

Oké, értem, a többség nem olvas hosszú pártprogramokat. Sőt, még némely politikus vagy újságíró se. Ők ezért ismételgetik, hogy az MSZP-nek „nincs programja”. Pedig van, de senki ne higgye el az én szavamra, hogy konkrét, teljesíthető és az ország javát szolgálja! Nézzen bele egy pillanatra, és még a Bajnai Gordonnal közösen aláírt, a közpolitikai alapelveinkről szóló megállapodást is látni fogja. Itt bárki megtalálja:

http://mszp.hu/sites/default/files/ajanlat_magyarorszagnak_kongresszus20131019_0.pdf

 

Mesterházy Attila Fotó: Juhász Melinda

Mesterházy Attila
Fotó: Juhász Melinda

Tizenhét héttel, 119 nappal a választások előtt most éppen a legelső fejezete aktuális, mert a héten nyilvánosságra került nemzetközi felmérés szerint a 2012-ben megkérdezett 15 éves magyar diákok olvasási, szövegértési képessége, matematikai és természettudományos tudása elmarad a fejlett ipari országok átlagától. 2000 és 2009 között ugyanezek az eredmények javultak, 2012-re azonban romlani kezdtek. Ahogyan a korábbi jó tendencia sem csak a mindenkori oktatáspolitikának volt köszönhető, a mostani romlás sem pusztán Hoffmann Rózsa áldatlan ténykedésének következménye. De az cáfolhatatlan tény, hogy a 2010-ben kitört fejetlenség, a buta átszervezés, az erőszakos központosítás, a kapkodva létrehozott Klebelsberg-hivatalok hozzá nem értése, a tankönyvkáosz, a tanári fizetések körüli zűrzavar, a pedagógusok önállóságának teljes eltörlése már benne van ebben a rossz bizonyítványban. Ki várhatna jó teljesítményt a tanároktól, igazgatóktól, amikor rendszeresen felmossák velük a padlót, megalázzák és rabszolga-kamarába kényszerítik őket? A tanárok önállóságának, méltóságának visszaállítása nélkül nincs és sose lesz sikeres magyar iskola!

Hoffmann Rózsa és megbízója, Orbán Viktor tönkreteszik gyerekeink és az egész ország jövőjét. Nem is értem: a kormányfő ilyen iskolába járatná az unokáit? Világképük szerint a szegény ember gyereke legyen kétkezi munkás, ne tanuljon nyelveket, hogy még külföldre se mehessen dolgozni, maradjon itt a folyamatosan terjedő szegénységben, és robotoljon a Mészáros Lőrinceknek, Simicska Lajosoknak, Parragh Lászlóknak. Egyetemre csak jómódú családok küldhessék csemetéiket, a közszolgálatinak csúfolt egyetemre meg pláne csak a fideszesek. Ez aljas és cinikus világkép, amelyre egyetlen és egyre dühösebb válasz létezik: El a kezekkel gyerekeinktől!

A választások után felálló új kormány első lépésként ismét politikamentessé teszi az iskolát. Újra 18 évre emeljük a tankötelezettség korhatárát, és visszaadjuk az intézményeket a helyi közösségeknek, amelyek sajátjukként viselik gondjukat. Nem szeretnék programpontversenyt, csak jelzem, hogy a legsürgetőbb oktatáspolitikai teendőket 28 pontban foglaltuk össze. A fontosak ezek közül: ingyenes bölcsőde, óvoda-fejlesztés, tornaterem-építési program, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatása. Erősíteni fogjuk a nyelvoktatást és a szakmai képzést. Helyreállítjuk a tanszabadságot. Valódi béremelkedéssel járó pedagógusi életpályát biztosítunk, felszámoljuk a kínos bürokráciát. Tudjuk, hogy a tanárok is ezt akarják, mert megkérdeztük őket. A felsőoktatásban garantáljuk az egyetemi autonómiát, visszaállítjuk a 2011 előtti, államilag támogatott keretszámokat, 2014 őszétől minden újonnan felvett ingyen kezdheti meg egyetemi tanulmányait. Negyedével csökkentjük a már a felsőoktatásban tanulók önköltségét, eltöröljük a röghöz kötést.

Csupa okos, az ország, a családok hosszú távú érdekein alapuló, ugyanakkor reális, az erőforrásokat is figyelembe vevő javaslat. Azoknak, akik nem szeretnek olvasni, talán ki kéne adni hangoskönyvként is: ezt kínálja az MSZP, erre szavaz, aki a szocialistákra adja a voksát.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*