Dombovári Vandát elvarázsolta a citrusos kürtőskalács

Ha október, akkor ismét Kürtőskalács Fesztivál. A Vitéz Kürtős most is fantasztikus programokkal, különleges kürtőskalácsokkal és rekorddöntéssel várja az ínyenceket egy mesebeli helyszínen. Október 10-12. között ugyanis a Vajdahunyad váránál kóstolhatnak az arra járók mennyei klasszikus, vagy éppen extrém ízesítésű kalácsokat, miközben nem maradnak zenei csemege nélkül sem.

„A 2. Kürtőskalács Fesztivál egyik különlegessége maga a helyszín: az idei évben egy mesés, tágasabb környezetben várjuk az édesszájú érdeklődőket, a Vajdahunyad vára előtti területet lepik majd el a kürtőskészítők. A tavalyinál jóval több standon, a klasszikus ízeken, mint diós, vaníliás, fahéjas, kókuszos, illetve a laktóz-, glutén- és cukormentes kalácsokon túl, egyedi finomságokat is meg lehet majd kóstolni. Most kísérleteztük ki a kávés kürtőst, emellett lesznek különféle ízbombák: mákos, müzlis, citrusos, aszalt szilvás, narancsos és számos más különlegesség. Természetesen nem maradhat el a Kürtős Csapágy, Kürtős Krémes és a Csokicseppes kalács sem” – kezdte András Tünde a Fesztivál rendezvényigazgatója, akitől megtudtuk, hogy az idei Fesztivál fővédnöke Nardai Anita, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének rendfője lesz.

Az idei ízletes esemény mindenképp a különlegességek fesztiválja lesz, ugyanis a szervezők rekorddöntésre is készülnek, mellyel beírják nevüket a Magyar Rekordok Könyvébe. A csapat célja a tavalyi Nagy Közös Sütés sikerén felbuzdulva, hogy megdöntse az akkori számokat, ami 52 csapatot, 105 embert, és több mint 300 kalácsot jelentett. A hagyományos koncerteken, gyermekprogramokon túl a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat egyedi improvizációs mozgásszínháza is színpadra lép majd, valamint a slammereknek is kedveznek egy Simon Márton és Horváth Kristóf vasárnapi programjával.

„Régen nem voltam édesszájú, ám kisfiam, Gergő megszületése óta szinte csak édességet eszek. Ha bármilyen fesztiválon, vásárban járok, biztos, hogy nem hagyom ki a kürtőskalácsot, és ahogy látom, Gergő is nagyon rákapott az ízére. Úgy eszi, hogy lassan el kell gondolkodnom azon, hogy otthon is nekiállok elkészíteni ezt a finomságot, hiszen nem egy lehetetlen vállalkozás” – meséli Dombovári Vanda, az idei Fesztivál háziasszonya, akiről kiderült, szeret kísérletezni, különleges ízeket is megkóstolni, a citrusos zamat egyszerűen levette a lábáról.

Hasonlóan van ezzel Dér Heni is, aki ha egyszer rákap valaminek az ízére, akkor az örök szerelem nála. A népszerű énekesnő a klasszikus ízesítésekre esküszik, bár bevallotta, hogy kóstolta már a kávésat is és nagyon bejött neki.

„A Vajdaságban ugyan ismerik a magyarok a kürtőskalácsot, de ott még nem honosodott meg. Szívesen vállalom a jövőben az édesség népszerűsítését, boldogan leszek kürtőskalács-nagykövet. Azóta ért el engem is a kürtős láz, mióta Magyarországon élek, és nagyon örülök, hogy most kipróbálhattam ezt a mobil szerkezetet, amivel tényleg pofonegyszerű a sütés. Biztos vagyok benne, hogy otthon is kísérletezek majd, mert, ha kész a tészta és kellően ég a faszén, 5 perc alatt kész a finomság, amit sosem gondoltam volna eddig. Egyébként én az élet minden területén nagyon ragaszkodó vagyok, így a kürtőskalácsot nézve is a klasszikus ízekre szavazok, mint cukros, vaníliás, bár bevallom, most kicsit bűnöztem, mert megkóstoltam a kávésat és nagyon ízlett.” – nevet Heni, aki koncertet ad majd október 11-én a Vajdahunyad váránál.

Gyurcsík Tibor elmondása szerint ugyan vigyáz az alakjára, de a dunaszerdahelyi énekes nem veti meg azért az erdélyi finomságot. Tibi, aki a csokis-narancsosra esküszik Dér Heni előtt lép majd színpadra szombaton.

A II. Kürtőskalács Fesztivál a tavalyihoz hasonlóan most is színesnek ígérkezik, változatos programokból, ízletes, különleges kalácsokból most sem lesz hiány, sőt újdonságokból is lesz bőven. Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős ügyvezetője még egy plusz titkot is felfedett.

„Nagyon sok helyről érkeznek megkeresések a nagyvilágból, hogy ott is szeretnének akár a helyiek, vagy kivándorló magyarok megtanulni kürtőskalácsot sütni, mert hallottak róla vagy tőlünk a jótékonysági kajaktúra alkalmából, vagy jártak valamikor Budapesten, ahol megismerték ezt a finomságot. Nemrég érkezett Egyiptomból és Kolumbiából is felkérésünk, így célunk most, hogy kiterjesszük a Vitéz Kürtős franchise-t, és használati utasítással, recepttel, edukációs programmal együtt eljuttatjuk az érdeklődőknek, hogy ne csak a magyarok kiváltsága legyen a kürtőskalács-sütés – akár hobbi, akár profi szinten. Persze nem engedjük el a kürtőssütők kezét, hanem tippekkel, fortélyokkal segítjük őket, hogy tökéletes kalács-készítőkké váljanak.” – tájékoztatott az ügyvezető az új szolgáltatásról.

Október második hétvégéjén pedig várnak mindenkit sok szeretettel és még több finomsággal a 2. Kürtőskalács Fesztiválra, a Vajdahunyad várához, ahol a „Csináld magad!” sátorban bárki elsajátíthatja a kürtős-készítés csínját-bínját.