Kürtőskalács Fesztivál idén a Gesztenyés-kertben!

Wossala Rozina vezetésével immáron 5. alkalommal nyitotta meg kapuit hazánk legízletesebb ünnepe, a háromnapos Kürtőskalács Fesztivál péntek délután a Gesztenyés-kertben. Az idei fesztivál újabb izgalmakat tartogat magában: új ízek, különleges Kürtős Kaland és Relax Sziget is várja az érdeklődőket október 13-15. között.

„Idén jubileumi évhez érkeztünk, ugyanis immáron 5. éve rendezzük meg a kürtőskalács háromnapos ünnepét. Ehhez mérten még több újdonsággal várjuk a látogatókat. Idén új helyszín, a budai, fás, ligetes Gesztenyés-kert ad otthont a Kürtőskalács Fesztiválnak. Közel 25 standon sülnek a hagyományos ízesítésű, glutén-laktózmentes, a fitnesz kürtőskalácsok, a kürtőskalács-desszertek, az ízbombák, a mini és óriás kürtőskalács csodák és még számos finomság. Idén ismét új liofilizált ízeket hozunk el a nagyközönségnek, úgymint: Crunchy epres, vadáfonyás vagy az igazán kuriózumnak számító cappucinos kürtőskalács, de joggal lehet a fesztivál új slágerterméke a Keresztes Ildikó ihlette Dupla Málnás Kürtős Fondue. Különböző toppingokkal is készülünk, lesz mangós-csokis, málnás-csokis és fehérbarackos-csokis mártogatós, ami mennyei a forró, faszénparázson sült kürtőskarikákkal. Természetesen a szokásos desszertek sem maradhatnak el, találkozhat a közönség a Kürtős Csapággyal, Kürtős Fagyival és a Kürtős Krémessel is” – mondta el a hivatalos sajtóeseményen András Tünde, a rendezvény főszervezője.

Fotó: Juhász Melinda

 „Nagyon örülök, ha egy rendezvény a minőségi hagyományőrzésen alapul, ennek pedig tökéletes példája a Kürtőskalács Fesztivál” – vette át a szót Wossala Rozina, az idei jótékonysági közös sütés háziasszonya. „A hagyományokhoz való kötődés mellett az újítások szerelmese is vagyok, ami szintén a Fesztivál kulcseleme. Folyamatosan új, meglepő ízek és formák tűnnek fel az évek során, ami nagyon izgalmas. Mint a szombati jótékonysági Kürtős Kaland háziasszonya, azt találtam ki, hogy fejlesszük kicsit tovább az egyszerre sütés örömét, így idén magát a tésztát is a csapatok állítják majd össze. Sőt mindenkinek hoznia kell egy plusz hozzávalót, amit beledolgozhat a tésztába, de akár szórásként is használhat, lényeg, hogy harmonikus legyen a végeredmény. A csapatok kapnak egy Kürtőskalács Mixet, amiből gyorsan összeállítható a tészta egy kis víz, margarin hozzáadásával. Kicsit odavarázsolom majd a Konyhafőnök stílusát és szabályait, ugyanis több szempont alapján fogom pontozni a résztvevő csapatokat, figyelem majd a kreativitást, a közös munkát, együttműködést, precizitást és természetesen a végeredményt. Ezek alapján pedig megválasztom az ország legjobb amatőr kürtőskalács-készítő csapatát, így mindenképp érdemes lesz majd küzdeni a megtisztelő címért” – biztat mindenkit Wossala Rozina, az 5. Kürtős Kaland háziasszonya.

“A hagyományőrzés mellett az innováció is hangsúlyos eleme a Fesztiválunknak. Idén talán az egyik legizgalmasabb a Relax Liget, ahol a legkényelmesebb körülmények között, sorban állás nélkül várhat mindenki a készülő kürtőskalácsára. A frissen készülő kürtőskalács sorban állós műfaj, hiszen legalább 5-8 perc kell ahhoz, hogy egy kürtőskalács jól átsüljön. Szeretnénk ezt az időt sokkal vidámabbá, nyugodtabbá tenni, így arra gondoltunk, hogy kialakítunk egy Rendelj és Pihenj standot, mellé egy kis kényelem szigetet játékokkal, babzsákokkal, ahol a rendelést követően nem kell sorban állni, hanem szórakozva lehet eltölteni az időt. A látogatók itt kipróbálhatják a Teqball-t, ping-pong focit is, melybe világbajnokok avatják be az érdeklődőket. Ha elkészült a kürtőskalács, SMS értesítést kap a vásárló és már szaladhat is a forró finomságért” – tájékoztatott Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős ügyvezetője.

Az 5. Kürtőskalács Fesztivál sajtótájékoztatóján Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja is tiszteletét tette és felidézte, hogy a testület 2015. december 3-án adta meg a hungarikum minősítést a kürtőskalácsnak.

„Bízom abban, hogy ez az elismerés növeli a kürtőskalács népszerűségét és elismertségét nemcsak a Kárpát-medencében, hanem az egész világon” – tette hozzá.

A sajtótájékoztató szenzációjaként a szombat este kiemelt fellépője, Keresztes Ildikó vehette át a „Most” című lemezéért járó aranylemezt, valamint egy aranyozott kürtőskaláccsal is meglepték.

A mennyei kürtőskalácsokon túl természetesen idén is nagyszabású koncertek, családi és gyermekprogramok, Csináld Magad sátor és Faszénen Sült Ételek Udvara várja az ínycsiklandozó finomság szerelmeseit. Így mindenképp érdemes lesz ellátogatni a Gesztenyés-kertbe idén is.