Cseh külügyminiszter: Trump új szempontokat hozott a politikába

Donald Trump friss széllel és új szempontokkal érkezik a politikába – vélekedett Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter, aki szerdán nyilatkozatban kommentálta az amerikai elnökválasztás eredményét.

    “Új szempontokat hozott a politikába, és kapcsolatainkban új szakasz kezdődik. Bízom abban, hogy partnerségünk és szövetségesi viszonyunk folytatódni fog”” – jelentette ki a cseh diplomácia vezetője a közszolgálati televízióban. Leszögezte: Trump “győzelme a demokratikus választáson megkérdőjelezhetetlen”.
    Lubomír Zaorálek ugyanakkor úgy látja, hogy az Egyesült Államok és a NATO kapcsolatai a kövekező időszakban bizonyára másképpen alakulnak majd, mint ahogyan az Trumpnak a választási kampányban elhangzott kijelentései alapján várható lenne.
    Az amerikai választások megmutatták, hogy a hazug média és a “pszeudoelitek” legyőzhetőek – vélekedett a Facebookon közölt nyilatkozatában Jirí Ovcácek, a cseh államfő szóvivője.
    “A normális amerikaiak megmutatták nekünk, hogy a hazug média hatalmi konglomerációja és a beképzelt elitek legyőzhetőek” – áll a bejegyzésben.
    Milos Zeman cseh államfő a választások előtt egyike volt azon kevés cseh politikusnak, aki nyíltan kiállt Donald Trump mellett. “Ha amerikai lennék, Donald Trumpra szavaznék” – jelentette ki egy interjúban Milos Zeman.

Forrás:MTI