Bíróságon támadja meg a Médiahatóság határozatát az RTL Klub

Az RTL Klub úgy döntött, hogy bíróságon támadja meg a Médiatanács határozatát, amellyel több, mint 14 millió forintra büntette a csatornát az Éjjel-Nappal Budapest című műsoruk miatt.

Az RTL MTI-hez eljuttattatott közleményében többek között így fogalmaz:

“A Médiatanács határozatában arra hivatkozik, hogy “összhatásában  értékelte az alkotásokat”, miközben összesen két epizódot említ. Nem  hisszük, hogy magyarázatra szorulna, hogy egy naponta jelentkező  műsor esetében értelmetlen két epizódból következtetéseket levonni  arra vonatkozóan, hogy hogyan ábrázolja a sorozat “Kristóf és a nők”  vagy “Hanna és szülei” kapcsolatát.”

Az RTL erre példaként az irodalmat műveket említi, ahol sok esetben szintén nem lehetne következtetéseket levonni egy-egy kiragadott részlet, fejezet alapján. A csatorna megemlíti azt is, hogy a sorozatban bemutatott konfliktushelyzetek valóban léteznek a társadalomban, és ezek ábrázolása lehetetlen a problémák valódi bemutatása nélkül.

A csúnya beszédért kapott elmarasztalásra az RTL egy parlamenti példával vág vissza: 

“Különösen sajátságos büntetést kapni azért, mert Kristóf csúnyán beszél a nőkkel éppen egy olyan napon, amikor a Parlamentben egy  képviselő egy képviselőtársával – történetesen egy nővel – szemben  éppen olyan hangot enged meg magának, amelyet minden jóérzésű ember  elítél.”

Az RTL arra a vádra, miszerint nem lenne egyértelmű, hogy a sorozat csupán fikció, ezt írja:

“Az RTL Klub mindig, minden fórumon jelezte, hogy az Éjjel-Nappal  Budapest fikció, így furcsának tartjuk a Médiatanács azon kifogását,  hogy a nézői panaszokból az derül ki, hogy a nézők ezzel nincsenek  tisztában.  Nem hisszük, hogy néhány panaszos tévhitéből általános  következtetést lehetne levonni a nézők összességére vonatkozóan.  Ráadásul mindenki előtt ismeretesek azok az esetek, amikor egyes  nézők más művek esetében is valóságnak tekintették a fikciót (pl.  gyűjtés Isaura felszabadítására a Rabszolgasors című sorozat, vagy a  vak Esmeralda szemműtétjére az azonos című telenovela sugárzásakor).  Álláspontunk szerint a médiaszolgáltató ezekben az esetekben csak  akkor lenne felelős, ha eltitkolná ezen művek fikciós voltát. Mi ezt  nem tesszük: a sorozat végefőcímében minden nap láthatók a  karakterek valódi nevei is. Ennél egyértelműbben hogy lehetne  jelezni, hogy fikcióról van szó?”

A csatorna a közlemény további részében leszögezi, a sorozat a “Berlin Tag&Nacht” magyar változata, amelyen már eleve finomítottak. Az RTL “aggasztónak és szimbolikusnak” tartja azt a tényt is, hogy az elmarasztaló ítélet éppen a Médiatanács új elnöke megválasztásának napján  született.

“Az is árulkodó, hogy miközben az Éjjel-Nappal Budapest megbüntetett epizódjai a Médiatanács szerint károsak a kiskorúak személyiségfejlődésére, a Médiatanács saját honlapján pozitív példaként említi a 12-es korhatárbesorolásra a Duna tv műsorát, amelyben kisípolás nélkül hallható a buzi, a “kommunista kurva” kifejezés. Persze lehet, hogy úgy gondolták, hogy azért 12-es, mert mindez nem marad megtorlás nélkül: a jelenetben a tanár ugyanis egyszerűen pofon vágja a gyereket.” – zárul az RTL Klub közleménye.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*