Bejön-e a bloggereknek a paprikás csokitorta?

Magyarország cukormentes tortáit kóstolják gasztoszakértők az Édes Napokon

 

Fűszeres Eszter, Mautner Zsófia és Jókuti András gasztrobloggerek a “Magyarország Cukormentes Tortája” verseny és háziverseny győzteseit kóstolják az Édes Napokon, szeptember 22-én vasárnap. Hogy ízlik majd vajon a három kritikusnak a Paprikás csokimousse torta és a Ribizlihabos-almás réteges?

 

A hétvégi Édes Napokon szeptember 22-én, vasárnap 13 órakor, a Port.hu színpadon három népszerű blog, a Fűszer és Lélek, a Chili & Vanília és a Világevő szerzői, Fűszeres Eszter, Mautner Zsófia és Jókuti András kóstolják meg a “Magyarország Cukormentes Tortája” verseny két győztes süteményét, a Ribizlihabos-almás rétegest és a Paprikás csokimousse tortát. Előbbi az Egy Csepp Figyelem Alapítvány “nagy” versenyének győztese volt, a Nándori Cukrászda alkotása, utóbbi Andrássy Katalin receptje, aki a Háziversenyre nevezett a tortával. A két ízvilág Mautner Zsófinak nem lesz meglepetés, mivel mindkét verseny zsűrielnöke volt, de a különleges összeállítások őt is meglepték, a tapasztalt bloggerek pedig biztosan nem rejtik majd véka alá a véleményüket. A helyszíni tortateszten ott lesz Erős Antónia is, az Alapítvány létrehozója, valamint Nándori László mestercukrász, a Ribizlihabos-almás réteges megalkotója.

 

Az Édes Napokon az Alapítvány a színpadon vércukormérő-sorsolást, a sátraknál pedig ingyenes egészségügyi méréseket is kínál. A szűrés a tavasz óta futó Egyszer Élünk Körút része: az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ebben az évben több ezer ember vércukorszintjét, vérnyomását és koleszterinszintjét mérte meg különféle zenei és gasztrofesztiválokon, illetve családi napokon. A vércukormérést a Dcont TREND gyártója, a77 Elektronika Kft., a vérnyomásmérést a Tensoval comfort és a Tensoval duo control vérnyomásmérőket forgalmazóHARTMANN-RICO Hungária Kft., a koleszterinmérést pedig az Accutrend Plus forgalmazója, aRoche Magyarország támogatja majdnem fél éven át. “Nagyon fontos számunkra, hogy az üzenetünkkel ott és akkor találkozzanak az emberek, amikor minden az élet élvezetéről, a jókedvről szól. A helyes életmódra való odafigyelés nem azt jelenti, hogy sosem lehet édességet enni: egy-egy szelet csoki beleférhet egy szigorú diétába még egy cukorbeteg életében is, ha egyébként figyelmet fordítunk a helyes táplálkozásra és a sportra” – mondta Erős Antónia, aki 1995 óta cukorbeteg.

 

Az Erős Antónia nevével fémjelzett Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország legjelentősebb, a cukorbetegség terjedése ellen küzdő nonprofit szervezetei közé tartozik. Magyarországon legalább másfél millió embert érint a diabétesz: ők nem fogyaszthatnak cukorral készült édességet.

 

Magyarországon ma 750 ezer regisztrált cukorbeteg él, és ugyanennyien nem is tudnak arról, hogy cukorbetegek. A cukorbetegség tünete az emelkedett vércukorszint, kezelésének célja pedig a vércukorszint rendezése. A kezeletlen cukorbetegségnek súlyos következményei lehetnek (vakság, amputáció, veseleállás, keringési problémák).

 

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány számos, főként a gyerekes családoknak és a fiatal felnőtteknek szóló programot szervez (Szárnyak és paták című mesekönyv egy cukorbeteg szereplővel, ingyenes egészségügyi szűrések, Egy Csepp Világnap, Cseppont Patikahét).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*