Február végén tartják az egyik legnagyobb egészségtudatos fesztivált

Megszervezik Magyarország első Vegán bor- és sajthelyettesítő mustráját

Hamarosan indul hazánk első Vegán bor- és sajthelyettesítő mustrája a MentesFeszt rendezvény keretein belül február 25-26-án az ELTE Gömb Aulájában. Minőségi és szakmailag elismert előadókkal, 70 kiállítóval készülnek már harmadjára. Az esemény főbb témái: környezet- és egészségtudatosság, vegán-, öko, glutén-, tej- és hozzáadott cukormentes termékek, vegán életvitel, tudatos sportolás és alternatív egészségmegőrzési opciók, edukációs jellegű előadások, de szó lesz a gyermekek telefon függőségének kezeléséről is.

Február végén olyan rendezvényre várják a látogatókat, ahol minden egy helyen megtalálható, amit tudni kell az egészséges életmódról, a táplálkozásról, az érzékenységről, mozgásról. Azonban ennek az eseménynek egy különleges pillére is lesz, méghozzá hazánk első Vegán bor- és sajthelyettesítő mustrája.

Mitől nem vegán egy bor? Sokan ezt a kérdést teszik fel maguknak, amikor a vegánság ezen vonala szóba kerül. De hisz a bornál nem is használnak semmi állati eredetű összetevőt – ez egy tévhit, és az alábbiakban Oltványi Zsolt, a Mentes Cukrászüzem alapítója és a MentesFeszt megálmodója részletezi, hogy kicsit jobban átláthassuk, mitől is lehet egy pohár bor vegán.

– Első körben érdemes letisztáznunk, hogy van vegán és vegetáriánus vonal, ahol a két irányzatban sok közös van, de főként az, hogy egyik sem tartalmaz húst. A vegetáriánus az egészséges táplálkozás jegyében mellőzi a hústermékeket, de fogyaszt tojást, mézet, stb. A vegánok azonban teljes mértékben elhagynak minden állati eredetű alapanyagot vagy készterméket, és ezt főként etikai okokból teszik – kezdte a szakember.

– Joggal gondoljuk azt, hogy a bor – mivel szőlőből van – ezért az is vegán, viszont ez jelen technológiai helyzetben nem állja meg a helyét. Igaz a borászat területén egyre jobban olyan irányba fejlesztenek a vállalkozások, hogy elhagyják az állati eredetű segédanyagokat, de még mindig jellemzően több a vegán jelzéssel nem ellátott bor a magyar piacon. Okkal tehetjük fel a kérdést, hogy pontosan hol is kerül állati eredetű alapanyag a gyártásba, és erről érdemes egy esemény keretei között hosszabban beszélgetni borászokkal (főleg a régebbi időszakokban a derítésnél használnak állati eredetű segédanyagokat) – mondta az esemény kitalálója.

Ha bor, akkor azzal együtt jár a sajt, de miként lehet ez is vegán? El kell árulnunk, sehogy, maximum sajthelyettesítő terméknek nevezhetjük, ami úgy néz ki, és jobbik esetben olyan íze is van, de nincs benne állati eredetű összetevő. Amennyiben az érdeklődők végigkóstolnák a Magyarországon elérhető helyettesítő termékek gyártóinak és forgalmazóinak kínálatát, és szeretnének megtudni többet a vegán borok és sajthelyettesítők világáról, akkor látogassanak el a 2023. február 25-26-án megrendezésre kerülő III. MentesFeszt rendezvényre. Az esemény keretei között egyéb edukatív jellegű előadások hallgathatóak meg a gyermekek telefon függősége, a jövő funkcionális élelmiszerei, glutén-, tej- és hozzáadott cukormentes termékekről és sok egyéb egészségtudatos témakörben – részletezte Magyarország egyik legnagyobb egészségtudatos fesztiváljának alapítója.

 További információ: https://mentesfeszt.hu/