BECKETT-DARABBAL DEBÜTÁL KEDVES EMŐKE A TEMESVÁRI SZÍNHÁZBAN

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház május 17-én, 19 órától mutatja be Samuel Beckett ír származású Nobel-díjas francia író Ó, azok a szép napok! című művét.

csiki gergely

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház május 17-én, 19 órától mutatja be Samuel Beckett ír származású Nobel-díjas francia író Ó, azok a szép napok! című művét.

Kedves Emőke, a temesvári társulat házirendezője szerencsének találja, hogy épp ezzel a darabbal mutatkozhat be a nagyközönség előtt, miután az egyetemi alapképzés végén diplomamunkájaként Sławomir Mrożek Nyári nap című művét vitte színpadra, a mesteri képzés során pedig Marin Sorescu A sóhegy szomjúsága című trilgiáját dolgozta át. Samuel Beckett drámája a temesvári társulat nyolcadik bemutatója a 2012/2013-as évadban.

Kedves Emőke 1986-ban a Hargita megyei Balánbánya városában született, majd Csíkszeredában, színész-szakon érettségizett. Három évvel később – mialatt ügyelőként dolgozott a Csíki Játékszínnél – felvételt nyert a bukaresti Ion Luca Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetemre (UNATC), így kisebb álma teljesülthetett, hiszen Mihai Mănuțiu, Gavril Pinte, Victor Ioan Frunză és Andrei Șerban által képviselt, tehát a kedvenc román rendezői iskolát végezhette.

Kedves Emőke először 2007-ben járt Temesváron, a társulat által szervezett mozgásművészeti workshop-on, majd részt vett a tavalyi TESZT fesztiválon is, így a Vagabondó bábelőadás előkészítésén már rendezőasszisztensként segíthette a Peter Pashov – Zheni Pashova rendezőpáros munkáját. A Csiky Gergely Állami Magyar Színház vezetősége ugyanakkor megbízta a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében támogatást nyert „E-THEATRUM” projek keretén belül az Alice című előadás rendezésével is.

A fiatal rendező nem titkolja az abszurd drámák iránti vonzalmát, hiszen ezért választotta Samuel Beckett Ó, azok a szép napok! című színművét is a debütálására. „Ez a szöveg dramaturgiailag pontos, ad egy fajta biztonságot. Nagyon jó nyersanyag. Arra jó ez a szöveg, hogy gyakoroljak szöveg interpretálás, valamint értelmezés témakörökben. Én azt tartom fontosnak, hogy a néző döntsön arról, amit látott. Hogy mit fog látni ezúttal? Mindenképp két jó színészt és egy Beckett-szöveg olvasatát, ami problémákról, élethelyzetekről és párkapcsolatról szól.Tokai Andreától és Bandi András Zsolttól sokat tanulhattam. Érdekes volt pályakezdőként érett színészekkel dolgozni.” – vallja az előadásról és a próbafolyamatról Kedves Emőke, aki a temesvári szerződtetéséről is beszélt. „Nagy bátorságot adott a tanulmányok végén, hogy sikerült leszerződni. Úgy érzem jót tett nekem, nem csak mint pályakezdő rendező, hanem emberileg is. Örültem nagyon ennek a lehetőségnek, úgy érzem, hogy bátorítás volt.”

Samuel Beckett a drámát 1960 októberében kezdte el és 1961 májusában fejezte be, a mű franciára fordítását pedig 1962.novemberében véglegesítette. Beckettben karrierjének ebben a szakaszában mind jobban tudatosult annak fontossága, hogy felülvizsgálja munkáját valódi bemutatók révén. Így írt 1961 májusában a Grove Pressnek az Ó, azok a szép napok!-ról: „Jobban szeretném, ha a szöveg nem jelenne meg semmilyen formában a bemutató előtt és nem jelenne meg könyv alakban, amíg nem láttam néhány előadást Londonban. Nem tudom véglegesíteni mielőtt a tényleges munka a színházban be nem fejeződött.”
A mű először az Egyesült Államokban jelent meg 1961-ben a Grove Press kiadásában. Egy évvel később kiadta az angliai Faber and Faber is. A darab színházi ősbemutatóját 1961 szeptember 17-én tartották a New York-i Cherry Lane Theatre-ben.

„A mű a korai Beckett-darabok közül a legteátrálisabb, mivel itt korlátozza leginkább a színészi testet, eszköztárat és a színpadi kifejezési formák lehetőségeit. A derékig majd nyakig beásott Winnie mellett párja, Willie a darab legnagyobb részében színen kívül van, a nézőknek láthatatlanul, később csak a tarkója vagy a karja látszik, és csak a darab legvégén lép a szó fizikai értelmében is – teljes testi mivoltában – színre. A darab mintha szó szerint értené Merleau-Ponty tételét, miszerint az egyén léte a világban gyökerezik (így mered ki Winnie teste a buckából), és a mű a színpad mélységét redukálva mintha festményként jelenítené meg a buckából kiemelkedő testet.” – Jelenkor

Az előadásra a jegyek ára 10 lej, valamint 5 lej leszállított áron. A jegyiroda nyitvatartása: hétfőtől péntekig 16-19 óra között, illetve minden előadás előtt egy órával; cím: Alba Iulia utca 2. szám, telefon: 0356-450.606, e-mail cím: ticket@tm-t.ro. Emlékeztetjük önöket, hogy most már online is megvásárolhatják jegyeiket a www.biletmaster.ro és www.tm-t.ro címeken.

Kérjük nézőinket, hogy a lefoglalt jegyeket hétközben legkésőbb az előadás előtti napon, hétvégén legkésőbb az előadás előtt fél órával váltsák ki. Emlékeztetjük Önöket, hogy az előadás megkezdése után a nézőtérre csak szünetben engedélyezett a belépés. Az elkésett nézőinknek sajnos nem áll módunkban visszatéríteni a jegy árát. Megértésüket köszönjük!

Szeretettel várunk mindenkit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*