Bábel-Hesnával a világ február 19-i adás: Ken barbie életre kel

Vajon mi kell ahhoz, hogy valaki egészen odáig menjen, hogy Ken barbie hasonmására operáltassa magát? És milyen elvárások nyomasztják azokat, akik egyébként a szépségideálokat testesítik meg: magukat a modelleket? A Bábel legújabb adásában újra a szépségipar kulisszái mögé pillantunk be, és megtudhatjuk, hogyan kezdenek átalakulni a modell világ kőkemény és sokszor könyörtelen elvárásai a fiatal lányokkal szemben, valamint megismerhetjük az élő Ken barbie-ként emlegetett fiatal férfit, aki több mint százhúsz plasztikai beavatkozáson esett át az utóbbi években.

Szépség. Egy egyszerű szó, amely mégis rendkívül nehezen megfogalmazható tartalommal bír- nemcsak azért, mert rendkívül szubjektív meghatározni, mitől szép valami, főleg valaki  – hanem azért is, mert minden korszakban, sőt minden földrészen, társadalomban más értékeket testesít meg. Ennek ellenére az utóbbi évtizedekben tanúi, és egyben elszenvedő alanyai is lehettünk annak, ahogy uniformizált szépségideálok ömlenek ránk minden mennyiségben a médiából, a filmekből, a reklámokból – komolyan befolyásolva több fiatal generáció testképét és önértékelését.

De vajon mi kell ahhoz, hogy valaki egészen odáig menjen, hogy  Ken barbie hasonmására operáltassa magát? Megismerhetjük a férfit, akit csak élő Ken barbie-ként emlegetnek. A 33 éves Justin Jedlica ugyanis több mint százhúsz plasztikai beavatkozáson esett át az utóbbi években, és orrának, homlokának, ajkainak átszabása után izmokat szimuláló szilikon implantátumokat ültetett be  a felsőtestébe, a karjába.

– Én úgy tekintek a testemre, mint egyfajta alapanyagra, amit tetszés szerint átalakíthatok – állítja a férfi, aki szerint ez nem csupán a szépségideálok kergetéséről szól, számára ez sokkal inkább művészet, testszobrászat. A Bábelben hosszasan mesél arról, hogy milyen út vezetett a konzervatív, szlovák származású családi háttérből és első orrműtétjétől idáig, és hogyan kezdett saját szilikon implantátumok tervezésébe, forradalmasítva több korábbi plasztikai eljárást.

A műsorból kiderül az is, hogy hogyan nézne ki Barbie baba, ha egy hús-vér tizenkilenc éves lány testalkata alapján formálnák meg a népszerű plasztik babát. Majd ellátogatunk egy Tel Aviv-i modellügynökséghez, ahol megtudjuk: megtudhatjuk, hogyan kezdenek átalakulni a szépségipar sokszor könyörtelen követelményei a fiatal lányokkal szemben, és hogy milyen elvárások nyomasztják azokat, akik egyébként a szépségideálokat testesítik meg: magukat a modelleket.

Bábel-Hesnával a világ február 19., M1 21.10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*