Az MSZP és az Együtt-PM megóvja a bajai végeredményt

Az összefogás pártjainak véleménye szerint választási csalás történt a vasárnapi, bajai időközi önkormányzati választásokon, ezért megóvják annak végeredményét – ezt a Párbeszéd Magyarországért színeiben politizáló Karácsony Gergely és a szocialista Harangozó Tamás jelentette be hétfőn sajtótájékoztatón.

A független képviselő Karácsony Gergely azt mondta, a kampány során a Fidesz “minden lehetséges erkölcsi határt átlépett, hiszen mocskolódó kampányt folytatott a jelöltünkkel szemben”. Hozzátette: emellett a kormánypárt a törvényességi határokon is túlment, mert “videofelvételek bizonyítják, (…) hogy az egyik szavazókörben megsértették a választási szabályokat, hiszen szervezett módon vitték az állampolgárokat szavazni”.

A PM politikusa azt mondta, véleményük szerint a törvénysértés érdemben befolyásolta az eredményt, mert közös jelöltjük az öt választókerületből hármat megnyert, a negyedikben pedig, ahol nagyon szoros eredmény született, helytállt. Hangsúlyozta, a Fidesz jelöltje csak abban a kerületben kapott jóval több szavazatot, ahol a legkiszolgáltatottabb és legnehezebb helyzetben élők laknak, “és éppen ott, ahol a helyi roma önkormányzat vezetője folyamatosan levezényelte a választást”. Hozzátette: “szemtanúk állítása szerint”, az önkormányzati vezető felesége, szavazóköri delegáltként sms-ben folyamatosan tájékoztatott “valakiket”, hogy kik mentek el szavazni és kik nem.

Kérdésre válaszolva azt mondta, még nem egyértelmű, hogy a helyi vagy a területi választási bizottsághoz kell-e benyújtaniuk az óvásukat.

Harangozó Tamás, az MSZP politikusa közölte, hogy nem csak a választási szerveknek, hanem a rendőrségnek is van dolga a vasárnap történtek miatt. Több bejelentés is született és feljelentést is tettek azért, mert az aktivistáikat “a vasárnapi napon fizikai erőszakkal megfenyegették” – folytatta.

Harangozó Tamás azt mondta, hogy szeretnék megtudni, a rendőrség mit tett a visszaélések megakadályozásáért. Egyúttal felszólította a hatóságot, hogy ha eddig nem tették, akkor vizsgálják ki, vasárnap fizetettek-e valakinek a szavazatáért.

Végül azt mondta, szeretnék tudni, hogy a Fidesz jövő tavasszal “ipari méretű választási csalásokra” készül-e.

A sajtótájékoztatón a képviselők felhívták a figyelmet arra, hogy az interneten meg fogják osztani a – véleményük szerint – bizonyító erejű videót. Nem sokkal később “Együtt 2014” név alatt közzétették egy felvételt, amit egy útszélen álldogáló csoport mögül vettek fel az ellenzéki pártok aktivistái. A filmen látható egy férfi, aki először elköszön a csoporttól, átsétál az úttesten, majd kicsit távolabb újra keresztezi az utat, de ekkor már egy másik férfihoz megy oda. Tőle, a helyenként nehezen érthető felvétel felirata szerint azt kérdezi: “Elnök úr! Van olyan, hogyha háromszor itt vagyok, vagy hogy értve tízszer, ez izé, valami törvényvétség?” A kérdezett válasza: “Semmi, semmi, akár ötvenszer is jöhetsz”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*