Az FKF vezetése nem bocsátja el a sztrájkoló munkavállalóit

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. nem bocsátja el a sztrájkoló munkavállalóit – közölte a budapesti Városháza a Facebook-oldalán szerdán.

    Úgy fogalmaztak, hogy Budapest szolidáris város és nagyra becsülik a dolgozók munkáját.
    “Felelősséggel tartozunk a Budapest-család minden munkavállalójáért, és megértjük az FKF sztrájkoló dolgozóinak helyzetét. A tankerületekkel ellentétben nem vizsgáljuk a kialakult sztrájk munkajogi körülményeit és nem bocsájtjuk el a munkavállalóinkat” – írták.
    Felidézték, hogy kedden tárgyalások kezdődtek a Budapesti Közművek (BKM) Nonprofit Zrt. vezetői és a sztrájkolók között.
    “A brutálisan megnövekedett megélhetési költségek miatt” a BKM képviselői bruttó 200 ezer forintos energiatámogatási hozzájárulást ajánlottak a dolgozóknak, amit október 14-éig kaphatnak meg. Ezenfelül a pótlékok 50 százalékát az alapbér részévé tennék november 1-jétől – tették hozzá.
    “A tárgyalásokat folytatjuk, azonban továbbra is várjuk a tárgyalóasztalhoz a nemzeti kukaholding képviseletét, akik ezidáig visszautasították a részvételt. A kukaholding évente 5 milliárd forinttal kevesebbet juttat el a Budapesti Közművekhez, mint amennyit a fővárosiak szemétdíjként befizetnek. Amennyiben ezt az egyébként jogosan járó összeget a BKM rendelkezésére bocsájtanák, nagymértékben hozzájárulnának a tárgyalások sikeres lezárásához” – írta a Városháza.
    Kiemelték, hogy ugyanakkor nemcsak a dolgozók, hanem a budapesti polgárok felé is van feladatuk, utóbbiak joggal várják a szemét elszállítását.
    Szerdára “lényegében teljesen leállt a hulladékszállítás Budapesten”. Éppen ezért fordul ezen a napon Karácsony Gergely főpolgármester a fővárosi kormányhivatal vezetőjéhez, Sára Botondhoz, hogy tegye lehetővé a szükségellátást. Amennyiben a kormányhivatal ehhez hozzájárul, a katasztrófavédelem fogja ideiglenesen ellátni a hulladékszállítási feladatokat – olvasható a közleményben.

MTI