NHKV: a nemzeti hulladékgazdálkodási társaság kifizette a fővárosi számlákat

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nél (NHKV) nincs lejárt, kifizetetlen szolgáltatási számlája a fővárosi hulladékszállítást végző cégnek, az NHKV évek óta minden szolgáltatási számlát határidőben vagy határidő előtt kifizet – közölte a vállalat szerdán.

    A nemzeti hulladékgazdálkodási társaság ezzel a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keddi közleményére reagált, amely szerint az állami NHKV Zrt. (kukaholding) az elmúlt három évben a korábbi évekhez képest mintegy 3-5 milliárd forinttal kevesebb forrást juttatott az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió finanszírozására.
    Az NHKV közleménye szerint a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben több forrást juttatnak a fővárosi céghez, mint a korábbi években.
    Az NHKV Zrt. – mint az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására kijelölt gazdasági társaság – a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás finanszírozására vonatkozó közfeladatát a jogszabályoknak megfelelően látja el. A jogszabályban rögzített fizetési kötelezettségét valamennyi közszolgáltató felé fizetési határidőn belül teljesíti, késedelmes fizetésbe nem esik – hangsúlyozták.
    “Társaságunknál nincs lejárt, kifizetetlen szolgáltatási díj számlája a fővárosi cégnek. Az NHKV évek óta minden szolgáltatási díj számlát határidőben vagy határidő előtt kifizet” – írták.
    Jelezték azt is, hogy elszámolási vitájuk jelenleg nincs a fővárosi céggel, sikeresen lezárták minden üzleti évüket. Az elszámolással kapcsolatban a fővárosi cég, illetve korábban az FKF menedzsmentje további jogszerű finanszírozási igénnyel nem élt.
    “Visszautasítjuk a fővárosi cég állításait, és kérjük, hogy ne vezesse félre munkavállalóit és a közvéleményt” – fogalmazott közleményében az NHKV.
    A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött. A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a főváros által adott béremelést az infláció és a rezsinövekedés felemésztette.
    Karácsony Gergely főpolgármester keddi Facebook-bejegyzésében azt írta: “a főváros a hulladékszállításban a kukaholdingnak nevezett állami cégszörny alvállalkozója, amely egyszerűen nem fizeti meg a budapestiek által befizetett szemétdíjat, az elmúlt 3 évben az állami kukaholding 15 milliárd forintot nem adott vissza Budapestnek.”

MTI