A projektek művészete

Rendkívüli érdeklődés mellett rendezte meg a PMI Budapest, Magyar Tagozat az első magyarországi, angol nyelvű projekt-konferenciát november 7-én, a projektmenedzsment világnapján, a szervezet 10 éves születésnapja alkalmából.

Az „Art of projects” című rendezvényen több mint 130 projektmenedzser és projektszakértő vett részt. A közönség között több – hazánkban dolgozó – külföldi szakember volt jelen – neves nemzetközi cégek hazai projektközpontjaiból.

A konferencián a projektmenedzsment legaktuálisabb témáit járta körül a PMI, mint például a projektportfólió-menedzsment, a projektirodák kérdésköre, mi újat hozott, hogyan alakította át a szakmát az „agilis” projekt-megközelítés. Fő célja volt a rendezvénynek, hogy a PMI Budapest elősegítse a projektmenedzsment igazi hivatásként való elismerését, növelni a projektmenedzsment értékét és alkalmazásának tudatosságát.

A rendezvény moderátora, Bőgel György professzor volt (CEU Business School), aki bevezetőjében elmondta, hogy örömmel vállalta a felkérést a szervezőktől, mivel gazdasági és menedzsment szakértőként fontos kezdeményezésnek tartja a PMI Budapest által kezdett tudatos nemzetközi projekt-kommunikációt Magyarországon.

 Zbigniew J. Traczyk, a PMI nemzetközi irányító testületének titkára, kincstárnoka a szervezet vezetése nevében köszönte meg a 10 éves munkát, amelyet a magyar tagozat végzett a szakma elismertetése, fejlesztése során. Felvázolta az új világtrendet is, amelyben a projektmenedzserekre egyre nagyobb igény lesz – a feltörekvő régiók növekedéséhez és az új innovációk megvalósításához.

Peter Taylor, a “Lazy project manager” bestseller könyv szerzője, és világszerte elismert tréner előadásában vázolta fel a projektmenedzsment szakma következő fejlődési fokát, ahol a programok, portfoliók vezetési ismerete is nélkülözhetetlen lesz az üzleti sikerek realizáláshoz, és ezt hogyan segítheti elő egy jól pozícionált és relevánsan megvalósított projektiroda.  Másrészt ennek az új szakasznak – többek által is kifejtett – jellemzője a módszertani eszközökön túl a személyes vezetői képességek felértékelődése is.

Liam Dillon, az agilis projektmenedzsment ír szakértője prezentációjában elemezte – konkrét példákon keresztül – a felgyorsult világhoz igazodó projektirányítás új és izgalmas módszertanát. Az agilitást – napjaink legizgalmasabb, legtöbbeket érintő projekttémakörét – a konferencia résztvevői három workshop keretében magyar gyakorlati szakemberek vezetésével részletesen is megvitatták.

A találkozó során a PMI elnöksége gratulált az „Év projektmenedzsere 2013” díj nyertesének, Czifra Juliának, akit külön köszöntöttek a rendezvényen a résztvevők és a külföldi előadók is.

A konferencián PMI Budapest elnöksége és az Akadémiai Kiadó munkatársai tájékoztatták a résztvevőket, hogy hamarosan megjelenik a PMBOK® Guide (Projektmenedzsment útmutató) legfrissebb, 5. – magyar nyelvű – kiadása, amely az angol nyelvű eredeti után az elsők között a világon.

A nagysikerű konferenciát dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának érdekes előadása zárta. A főigazgató bemutatta, hogy a népszerű múzeum stratégiai és mindennapi irányításában hol jelentkeznek a projekt kompetenciák, milyen tervezés, koordináció, kommunikáció szükséges egy-egy nagy látogatottságú kiállítás felépítéséhez, megszervezéséhez, a múzeum hosszú távú sikeres működéséhez.

A PMI Budapest, Magyar Tagozat hagyományteremtő jelleggel indította útjára a nemzetközi kapcsolódású projektkonferenciát, mellyel évente legalább egyszer fórumot szeretne biztosítani a szakemberek képzéséhez, találkozásához, a legújabb magyar és külföldi tapasztalatok bemutatásához, külföldi előadók meghívásához.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*