Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum új kiállítási egysége

Mások mellett Goya, Tiepolo és Canaletto festményeit mutatja be a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának megújult terekben, újrarendezve megnyílt állandó kiállítási egysége.

A Szépművészeti Múzeum új kiállítási egysége 2022. május 12-én. Mások mellett Goya, Tiepolo és Canaletto festményeit mutatja be a múzeum Régi Képtárának megújult terekben, újrarendezve megnyílt állandó kiállítási egysége. MTI/Máthé Zoltán

    Lezárult a Szépművészeti Múzeum felújításának újabb szakasza, így már teljes egészében látható a Régi Képtár állandó kiállítása. A most átadott, 450 négyzetméteres kiállítási egységgel együtt a látogatók immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatnak átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig – közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.
    Mint felidézték, az épület Városliget felőli, úgynevezett Barokk szárnyának műemléki munkálatai során összesen mintegy 2000 négyzetméternyi kiállítótér újult meg, valamint új, korszerű hűtési és fűtési rendszert is kiépítettek.
    A most megnyílt, az épület 2. emeletén található állandó kiállítás átfogó képet ad a 18. század festészetéről. A rendkívül gazdag és sokrétű gyűjteményrész legszebb darabjait iskolánkénti és tematikus egységekben mutatja be a tárlat – közölte a Szépművészeti.
    A tárlat első termében kapott helyet a spanyol és a koloniális festészeti anyag, Spanyolország művészete a 18-19. században – Francisco de Goya címmel. Itt láthatók többek között Francisco de Goya y Lucientes Köszörűs, Korsós lány és Bermudezné portréja című alkotásai.
    A terem második felébe a francia rokokó anyag legszebb darabjai kerültek, mások mellett Jean-Étienne Liotard és Jean-Baptiste Greuze alkotásai.
    A Német és osztrák festészet a barokktól a klasszicizmusig című kiállítási egység többek között Franz Anton Maulbertsch, Angelica Kauffmann és Anton van Maron műveit mutatja be, a terem második része pedig a 18. századi itáliai festészet jelentős központjainak, Bolognának, Rómának, Nápolynak és Lombardiának a művészetébe nyújt bepillantást, Giuseppe Maria Crespi, Giuseppe Ghezzi és Fra Vittore Ghislandi alkotásain keresztül.
    A tárlat következő egységében a múzeum világviszonylatban is kiemelkedő jelentőségű velencei settecento gyűjteményéből nyújt válogatást. Ebben az egységben a legfontosabb művek Giovanni Battista Tiepolo: A Szeplőtelen Szűz hat szenttel, Giovanni Domenico Tiepolo: Pihenő Szent Család, valamint Sebastiano Ricci: Bethsabé a fürdőben című festményei.
    A terem második fele, egyben a kiállítás utolsó egysége a Régi Képtár gazdag tájkép- és városlátkép-gyűjteményéből válogat olyan műveket, mint Bernardo Bellotto: Az Arno és a Piazza della Signoria Firenzében, A bécsi Kaunitz-palota és kertje, valamint Canaletto: Zsilip Dolónál című képei.
    A Szépművészeti Múzeum átfogó felújításának és modernizációjának következő lépéseként júniusban újra megnyílik az impozáns Barokk Csarnok is – közölte a múzeum.

MTI