A modernkori történelem legnagyobb temetésére Jirí Rusnok nem kíváncsi

Jan Kohout külügyminiszter fogja képviselni Csehországot Nelson Mandela elhunyt dél-afrikai államfő keddi gyászszertartásán – közölte vasárnap Johana Grohová külügyminisztériumi szóvivő.

    A gyászszertartás után Kohout szerdán Pretoriába utazik, hogy ott is fejet hajtson Mandela emléke előtt. A vasárnapi állami temetésen a Cseh Köztársaság hivatalosan nem képviselteti magát – fejtette ki a szóvivő.     A keddi gyászszertartáson a világ országainak számos politikusa megjelenik. Milos Zeman cseh államfő azonban még nem épült fel súlyos térdsérüléséből, ezért részvétele a dél-afrikai megemlékezéseken szóba sem került.   

Jirí Rusnok miniszterelnök

Jirí Rusnok miniszterelnök

  Jirí Rusnok miniszterelnöknek pedig – mint ez kiderült, mellesleg nagy botrányt okozva – nem volt semmi kedve Afrikába utazni. “Irtózom attól, hogy nekem kell odamennem (Johannesburgba)” – mondta Rusnok Vlastimil Picek védelmi miniszternek pénteken a parlamentben. Négyszemközt beszélgettek, de mindketten bekapcsolva felejtették mikrofonjaikat, így a keményebb jelzőktől sem mentes párbeszédet a cseh közszolgálati televízió felvette, majd le is adta.     “… most még Mandela is meghalt!” – kezdte a beszéltetést Rusnok a miniszterhez fordulva.     Picek arról kérdezte a kormányfőt, hogy ki fog menni a csütörtökön elhunyt Nobel-békedíjas dél-afrikai elnök gyászszertartására.     “… remélem, hogy az elnök (Milos Zeman) megy el. Valamilyen ebédre vagyok hivatalos, majd vacsorára is. Kötelezettségeim vannak. Egyáltalán nem kívánkozom oda. Egyáltalán” – válaszolta Rusnok, és többször “marhának” nevezte a védelmi minisztert, aki felvetette, hogy az orvosok valószínűleg azt fogják tanácsolni Zemannak, hogy közelmúltbeli térdsérülése miatt ne utazzon Johannesburgba.     Miután a beszélgetés az internetre is felkerült és több nagy hírügynökség és média is felkapta, a miniszterelnök szombaton nyilvánosan elnézést kért szavaiért.

Forrás:MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*