Nobel-díj – A kitartás fontosságát hangsúlyozta Karikó Katalin a Nobelprize.org-nak

A kitartás fontosságát hangsúlyozta, és Drew Weissmannal való munkakapcsolatát is méltatta a Nobel-díj honlapjának adott interjúban Karikó Katalin, aki amerikai kollégájával együtt kapja meg az idei orvosi-élettani Nobel-díjat.

    Karikó Katalin, aki az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért nyerte el a Nobel-díjat Weissmannal közösen, elmondta, hogy philadelphiai otthonában kapta a telefonhívást a bizottság döntéséről, melyet először el sem akart hinni, azt hitte, hogy valaki viccelődik vele.
    Arra a kérdésre, hogy mit jelent számára a díj, felidézte, hogy 10 évvel ezelőtt októberben szintén otthon volt, mert elküldték a Pennsylvaniai Egyetemről, nyugdíjba kellett vonulnia. Akkor a férje állt mellé, ő bátorította, hogy fogadja el a mainzi székhelyű BioNTech RNA Pharmaceuticals vállalatban felkínált pozíciót.
    Kilenc éven át ingázott Németországba, és 58 évesen ő maga végezte a kísérleteket – tette hozzá.
    Karikó kiemelte, hogy édesanyja, aki 2018-ban hunyt el, minden évben figyelte a Nobel-díjak bejelentését, hátha lánya kapja, még olyankor is, amikor nem volt professzor és kutatócsoportja sem volt.
    Elmondta, hogy nőként és anyaként mindig arra igyekezett felhívni a tudomány világában dolgozó nők figyelmét, hogy nem kell választani a család és a tudományos munkásság között, azonban nem is kell “túlsegíteni” a gyerekeket.
    “A gyereked figyel téged és azt teszi majd, amit lát: a példa a fontos” – fogalmazott.
    Kiemelte, hogy nagy hatással volt rá a stressz kutatójaként világhírűvé vált Selye János osztrák-magyar származású kanadai vegyész, akitől megtanulta: az embernek azokra a dolgokra kell összpontosítani, melyeket meg tud változtatni.
    “Sok fiatal feladja, mikor azt látja, hogy kollégáik, barátaik kevesebb munkáért több fizetést kapnak, előléptetik őket (…) Azt mondom, ha erre figyelsz, nem tudsz azokra a dolgokra koncentrálni, amelyek fölött befolyással bírhatsz” – mondta.
    Példaként elbocsátását említette, amikor önsajnálat helyett igyekezett minden energiáját a megoldás, illetve új utak keresésére fordítani.
    Az interjúban Karikó Katalin méltatta munkakapcsolatát Drew Weissmannal. Azt mondta kettejük személyisége meglehetősen eltér, ám eredményeik önmagukért beszélnek. MTi