A felújított Erkel Színház megnyitója

Egy nemzet nagysága a tudomány és a sport mellett a kultúrában ölt testet, márpedig Magyarország ma már nemcsak erősödik, hanem lépésről lépésre visszanyeri nagyságát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Erkel Színház újranyitása alkalmából rendezett ünnepi gálaesten csütörtökön.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) egy Magyarország címerét mintázó domborművet ad át Ókovács Szilveszternek, a Magyar Állami Operaház főigazgatójának a felújított Erkel Színház megnyitóján 2013. november 7-én. Erkel Ferenc születésének évfordulóján ünnepi gálaesttel nyílt meg az 1,7 milliárd forintból felújított Erkel Színház. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök (j) egy Magyarország címerét mintázó domborművet ad át Ókovács Szilveszternek, a Magyar Állami Operaház főigazgatójának a felújított Erkel Színház megnyitóján 2013. november 7-én. Erkel Ferenc születésének évfordulóján ünnepi gálaesttel nyílt meg az 1,7 milliárd forintból felújított Erkel Színház.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

    A kormányfő beszédében hangsúlyozta, hogy a magyarok mindig is kultúrnemzetnek tartották magukat, a színházak, operaházak és koncerttermek pedig a nemzeti kultúra templomai, ahol a nemzet szelleme, szellemi nagysága nyilvánul meg.     Magyarország büszke lehet arra, hogy idén tavasszal megnyitotta kapuit a Budapest Music Center, újjászületett a Zeneakadémia, most újranyílik az Erkel Színház, és hamarosan megújul az Operaház, valamint a Várkert Bazár, eközben “a szakemberek gőzerővel dolgoznak” a városligeti múzeumi negyed tervezésén – sorolta a kulturális beruházásokat Orbán Viktor, aki szerint mindez annak a jele, hogy Magyarország már nemcsak erősödik, hanem lépésről lépésre visszanyeri nagyságát is.     Az ország ma már jobban teljesít a gazdaságban, de a gazdaság önmagában nem cél, inkább egy erős alap, amely a nemzetnek lehetőséget teremt arra, hogy megmutassa nagyságát, hirdesse művészetének, kultúrájának egyedi, megismételhetetlen és nagyszerű mivoltát – fogalmazott.     Ám manapság is hallani olyan hangokat – folytatta -, amelyek szerint felesleges színházakra, sportra, kultúrára költeni, miközben egész Európa súlyos válsággal küzd. Ha azonban valóban megszorítások sújtanák e területeket, akkor fel lehetne tenni a kérdést – idézte Winston Churchill egykori angol miniszterelnököt -, hogy “voltaképpen mi is az, amiért harcolunk, miért küzdünk, dolgozunk nap mint nap”.     A miniszterelnök megjegyezte, hogy számos természeti népnek nincs gazdasága, GDP-je, külkereskedelmi mérlege, és gyakran még pénzt sem használnak, de “tíz körömmel ragaszkodnak” saját kultúrájukhoz, hagyományaikhoz, ahhoz, ami megkülönbözteti őket másoktól.     Orbán Viktor szólt arról is, hogy november 7. különleges dátum a magyarok naptárában: 203 éve született a Himnusz zeneszerzője, Erkel Ferenc, és ez az a nap is, “amelyen a megszálló szovjet birodalom ünneplését kényszerítették ránk negyven éven keresztül”. Nemzeti hagyomány és a nemzetet eltörölni akaró internacionalizmus: “igazi drámai dátum ez nemzetünk történelmében, méltó hát arra, hogy a magyar opera napja legyen” – mondta.     Beszéde után a kormány nevében átadott a Magyar Állami Operaház főigazgatójának, Ókovács Szilveszternek egy címert, amely az Erkel Színház előadótermét fogja díszíteni.

Forrás:MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*