A bécsiek egy részének már fontosabb a Halloween, mint a farsang

 Szurikata_Foto_DanielZupanc A pénztárcájukat nem kímélve készülnek az osztrák főváros lakói a Halloweenra, amely 40 százalékuk számára már tradícióvá vált. Hat százalékuknak még a farsang farkánál is fontosabb. Már faragják a tököket a bécsi állatkertben is.

Évről évre nagyobb hagyománnyá válik a Halloween az osztrák fővárosban, derül ki a Bécsi Gazdasági Kamara megbízásából készített közvélemény-kutatásból. Míg tavaly a bécsiek 28 százaléka mondta azt, hogy számára tradíció lett a Halloween, addig idén már 40 százalékuk. Hat százalékuk pedig még a farsang farkánál is fontosabbnak tartja.

A bécsi gazdaság számára is egyre jelentősebb tényező az Amerikából importált szokás, melynek köszönhetően 2013-ban már 11 millió eurós forgalommal számolhat. A bécsiek 30 százaléka ugyanis átlagosan 26 euró értékben költ a „tökös” ünnepre. Édességet a megkérdezettek 74 százaléka vásárol Halloween alkalmából, töklámpást pedig 29 százalékuk farag. Az alkalomhoz illő dekorációt a bécsiek 29, jelmezt pedig 16 százalékuk szerez be. Nyolc százalékuk szerint pedig nem ünnep az ünnep horrorfilmek nélkül, így ők valami hátborzongató néznivalót is a kosarukba tesznek.

A lelkes készülődés ellenére a bécsiek 72 százaléka úgy véli, hogy főleg a gyerekek számára nagy buli Halloween, de az ünnep megszállottainak negyede azért maga is benevez egy-egy Halloween-partyra, míg 50 százalékuk inkább otthon bulizik.

A szolídabbak pedig a Schönbrunni Állatkerben tölthetik a napot, amely változatos programokkal és rengeteg töklámpással készül október utolsó napjára. Ezen a napon ugyanis – immár hagyományosan – tökökben tálalják lakóik számára a csemegéket, amivel azták ki-ki a saját habitusa szerint elszórakozik. A tigrisek például ide-oda gurigázzák a furcsa labdákat, míg a szurikáták és az orrmányos medvék inkább beleülnek vagy akkurátusan kieszik az utolsó lisztkukacot is. A legkevesebbet az elefántok tökölnek: ők egyszerűen egészben a szájukba gyömöszölik a kerek őszi finomságot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*