Gyutai Adrián mesterhármasa: futamgyőzelem, pole pozíció, leggyorsabb kör

Parádés teljesítményt nyújtott az Európa-bajnokságra kvalifikáló Alpok-Adria Sorozat rijekai futamán Gyutai Adrián. A Superstock 600-as kategóriában remeklő paksi motoros megszerezte első győzelmét az Alpok-Adria 600-as géposztályában, ahol mesterhármast ért el, hiszen sikere mellett ő indulhatott a pole pozícióból, és övé lett a verseny leggyorsabb köre is. Ráadásul az előző, Pannoniaringen futott pályarekordja után immár Rijekában is az ő nevéhez fűződik a legjobb köridő. Vasárnap a viharos szél miatt elmaradt a futam, ám a Tomracing Motorsport Team versenyzője átvette a vezetést összetettben, és az IMRC és a Magyar Bajnokság után az Alpok-Adriában is az élre állt.

A 2014-es szezon eddig igencsak sikeresen alakult Gyutai Adrián számára. Az IMRC – szlovák, cseh, lengyel, román és magyar versenyzőknek kiírt nyílt sorozat – eddigi négy futamából hármat megnyert, és vezeti az összetettet. Az Európa-bajnokságra kvalifikáló Alpok-Adria Bajnokságban a hétvégén, Rijekában nyújtott remek teljesítményének köszönhetően – 10,3 másodperc előnnyel megnyerte a szombati futamot – szintén az ő nevével kezdődik a ponttáblázat.

A mostani hétvége egyértelműen bebizonyosodott, hogy a Tomracing Motorsport Team versenyzője jól döntött, amikor a tavaszi tesztprogramjának keretein belül olyan pályákon gyakorolt, amelyen az idei bajnokság versenyei zajlanak. Már akkor látszott, hogy a rijekai ringen otthonosan érzi magát, ugyanis nemcsak megjavította használt abroncsokon az addig futott legjobb 600-as köridejét, hanem több mint félperces előnnyel megnyerte a Román Superbike Bajnokság Superstock 600-as idénynyitóját.

Nos, a 23 éves paksi motoros a múlt hétvégén még az akkori teljesítményét is felülmúlta. Az első szabadedzésen a már meglévő alapbeállításokat finomították a szerelők – Bájó és Gyutai Attila – és onnantól kezdve Adrián parádés teljesítményt nyújtott. Az időmérőn az 1:30,2-es köridejével kategóriájában pályarekordot ért el – a Pannoniaringen az előző futamokon ért el pályacsúcsot – majd a szombati futamon a pole pozícióból indulva rajt-cél győzelmet aratott. Ekkor még úgy nézett ki, hogy a vasárnapi futamon is győzelmi esélyekkel indulhat, ám a viharos időjárás miatt – a pályán több mint 100 km/h-s szél tombolt – a szervezők törölték az aznapi versenyt.

„Nagyon jól sikerült a hétvége, bár egy kicsit befejezetlennek érezzük most az elmaradt vasárnapi verseny miatt. A tavaszi tesztnapoknak köszönhetően egy nagyon jó alapbeállítással indultunk, és egy picit finomítottunk a futóművön, és az időmérőn ennek köszönhetően sikerült az idei első rajtelsőséget megszereznem, ráadásul itt is pályarekordot értem el. Végre a rajtom is összeállt, és az első körök izgalma után egyre jobban elhúztam az üldözőimtől, és a végén több mint tíz másodperces előnnyel megszereztem a hatszázasok között is az első futamgyőzelmemet az Alpok-Adria Sorozatban. A versenytempóm tovább javult, 1 mp-es szórással tudtam minden kört teljesíteni. Most egy pici szünet következik, az edzésen lesz a főhangsúly, de magabiztos vagyok a folytatást illetően. Nagyon szeretném megköszönni az egész csapat munkáját, a szponzorok támogatását, hiszen nélkülük soha nem érhetnék el ilyen szép eredményeket” – fogalmazott a Tomracing Motorsport Team versenyzője.

Nagyon büszke versenyzőjére a Tomracing Motorsport Team csapatfőnöke, aki szerint a 23 éves paksi motoros egészen kivételes teljesítményt nyújtott Rijekában.

„Már lassan minden jelzőt elpufogtattam Adrián idei teljesítményével kapcsolatban, de versenyhétvégéről versenyhétvégére egyre jobb teljesítményt nyújt. Bevallom, a tavaszi tesztprogram után magamban vártam ezt a ragyogó eredményt, de technikai sportról lévén szó, csak akkor nyugodtam meg, amikor leintették a futamot. Ezen a hétvégén hibátlanul teljesített, és úgy vélem, a mesterhármasával és az újabb pályarekordjával végleg bebizonyította, nagyon sokra hivatott. Őszintén sajnálom, hogy az időjárás megfosztott minket egy még eredményesebb hétvégétől, de büszkeséggel tölt el, hogy immár mindhárom sorozatban ő áll az élen. Abszolút kész a nagyobb célok megvalósítására is, és ehhez a csapat továbbra is megad minden segítséget” – jelentette ki Miklósy Tamás.

Adrián átvette a vezetést összetettben, és 19 pontos előnnyel várja a július 19-20-i folytatást a csehországi Mostban, ahol az Alpok-Adria mellett az IMRC-ben és a Magyar Bajnokságban is harcolhat a pontokért.

Az Alpok-Adria Bajnokság rijekai futamának végeredménye

1. Gyutai Adrián (magyar, Honda), 2. Chrobák János (magyar, Triumph) +10,3 mp hátrány, 3. Luka Decko (szlovén, Yamaha) +11,69 mp hátrány, 4. Luca Tommasini (olasz, Yamaha) 27,8 mp hátrány, 5. Ivan Visak (horvát, Yamaha) 27,83 mp hátrány.

Az Alpok-Adria Bajnokság állása (Superstock 600)

1. GYUTAI ADRIÁN (MAGYAR, HONDA) 94 pont, 2. Jochen Rotter (osztrák, Suzuki) 75, 3. Daniel Bukowski (lengyel, Suzuki) 68, 4. Chrobák János (magyar, Triumph) 65.