Zoltai Gusztáv mellett Köves Slomó is elfogadta a jelölést

A Zsidó Világkongresszus közgyűlése hétfőn, Budapesten választja meg új elnökét és tíz alelnökét. Az alelnöki posztokra két magyar vallási vezető is jelölést kapott: Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija, aki washingtoni útjáról hazatérve jelentette be, hogy elfogadja a jelöltséget. A vezető rabbi az antiszemitizmus elleni küzdelem és a zsidó közösségek világszerte elismert vezetőivel találkozott az amerikai fővárosban. Köves Slomó szerint a magyar zsidó közösség erejét mutatja, hogy Magyarország az egyetlen ország, amelyik két jelöltet is tudott állítani a Világkongresszus emblematikus tisztségére.
Köves Slomó és Bodnár Dániel, a Tett és Védelem Alapítvány elnöke az ADL (Gyalázat Ellenes Liga) vezetőinek meghívására vettek részt a szervezet héten tartott washingtoni konferenciáján. Itt a világ zsidó vezetőivel együtt találkoztak az amerikai alelnökkel, Joe Biden-nel, aki személyesen hívta fel a figyelmet az antiszemitizmus elleni nemzetközi fellépés kiemelt fontosságára.
Az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb jogvédő és lobbi szervezete 100. születésnapja alkalmából tartott konferenciát. A konferencia utolsó szakaszában a küldöttek az Egyesült Államok kongresszusában folytattak egyeztetéseket a legfontosabb felmerült kérdésekről. A centenáriumi gálavacsorán Barack Obama az Egyesült Államok elnöke videó-üzenetben köszöntötte a résztvevőket, Joe Biden pedig személyesen köszöntötte az egybegyűlteket. A magyar küldöttség hivatalos egyeztetéseket folytatott az ADL vezetőivel, illetve az Egyesült Államok külügyminisztériumának vezető képviselőivel, valamint találkoztak Michael G. Kozakkal, az antiszemitzmus elleni küzdelem különmegbízottjával, és Brent Hartleyval, az európai ügyekért felelős hivatal helyettes vezetőjével.
A formális és informális egyeztetéseken a zsidó közélet nemzetközi szintű vezetői támogatásukról biztosították Köves Slomót a World Jewish Congress alelnöki jelölésével kapcsolatban. Köves rabbi bejelentette: a megtisztelő felkérést, melyet a magyar holokauszt túlélők szervezeteitől, illetve a Szochnut – Jewish Agencytől, több európai közösségtől, Izrael Állam főrabbijának támogatásával kapott, kötelességének tartotta elfogadni. A Világkongresszus közgyűlése által hétfőn tartott választásokon így két magyar jelölt, Zoltai Gusztáv és Köves Slomó is pályáznak a 10 alelnöki poszt egyikére.
A jelölteket pénteken akkreditálta hivatalosan is a WJC jelölő bizottsága. Így Magyarország az egyetlen ország, amelyik két jelöltet is tudott állítani a Világkongresszus emblematikus tisztségére. Ráadásul a két jelölt szimbolikájában is üzen: Zoltai Gusztáv egyike a ma még élő közel nyolcezer holokauszt-túlélőnek, Köves Slomó pedig fiatal vallási vezetőként emblematikus figurája a zsidó közösség fiatal nemzedékének. Az EMIH vezetője szerint, „ez mutatja a magyar zsidó közösség, és Magyarország erejét és megtiszteltetés a nemzetközi zsidó világ részéről”.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*