XIII. DEBRECENI KÖLTÉSZETI FESZTIVÁL

 • A Költészeti Fesztivál Debrecen kiemelt kulturális eseménye, melyen generációk, művészeti ágak és kulturális intézmények találkoznak. A fesztivál központi üzenete, hogy a költői képzelet szabadsága és a versek formagazdagsága erősíti az anyanyelvi közösséget, támogatja tudományunk nagyságát, javítja életminőségünket. A XIII. Debreceni Költészeti Fesztivál programjaival azt szeretné elérni, hogy az óvodásoktól az egyetemistákig, a könyvtárlátogatóktól az utca emberéig mindenki átérezze: érdemes verseket olvasni, kedves költőinket felidézni!

Versben utazunk 1-es villamos 002

 • A rendezvénysorozat idén is több kulturális és oktatási, művelődési intézmény példaértékű összefogásának köszönhetően valósul meg.

 • A programok idén a gyermekköltészetre fókuszálnak, díszvendég Kovács András Ferenc Kossuth-díjas erdélyi költő. A kortárs irodalom kiválóságával 2015. április 9-én Szirák Péter irodalomtörténész, a fesztivál kurátora beszélget 18.00 órától a Kölcsey Központban.

 • A költészetet április 8. és 13. között gyermekversekkel, örömzenével, költői dumaszínházzal ünnepli meg Debrecen.

 • A kulturális intézmények együttműködését is szimbolizálja az az új programelem, amikor a Költészeti Fesztivál ideje alatt az 1-es számú „Versben utazunk” villamos járatán versekkel köszöntik az ünnepet.

Miért a gyermekversekre koncentrál a Debreceni Költészeti Fesztivál?

Kovács András Ferenc költeményei játékos töprengések a hatalmas világszínházról, amiben mindennap élünk. A költészet értékes limlommal van tele, mint egy ingyen kiárusított könyvtár: visszhangot ver bennünk egy verssor, s a hétköznap ünneppé válik. A költészet előcsalja a bennünk rejtőző gyermekköltőt, de a költészet dráma is, utcai örömzene is, máskor kész kabaré. Ezért került a XIII. Debreceni Költészeti Fesztivál középpontjába a gyermekvers, a megzenésített költemény és a stand-up.

A költészet nem unalmas, sőt izgalmas élményeket ígér!

A Debreceni Költészeti Fesztivál a példaértékű kulturális összefogásnak és műfaji változatosságnak köszönhetően sokszínű és érdekes.

 • Április 8-án délelőtt a Varró Dániel és az Eszter-lánc Mesezenekar gyermekműsora azt üzeni, hogy bízzunk a gyermekeinkben, ők ösztönösen érzik, tudják, mi a jó költészet.
 • Zene- és költészetkedvelő gimnazistákat és egyetemistákat szólít meg április 8-án este a Rájátszás, mely játék a nyelvvel és a zenével. A magyar pop-rock színtér legismertebb alakjai és kortárs költők játsszák el egymás műveit. A megzenésítés a költészet szeretetére ösztönöz, a fiatalok olykor tiszteletlenül bánnak a versörökséggel, de így őrzik meg.
 • Az idősebb és a fiatalabb korosztályok számára egyaránt izgalmas lesz április 10-én Jordán Tamás József Attila-estje, mely rendhagyó módon köszönti a költészet ünnepét: dacos dühvel illeszti össze a költészetet és a dumaszínházat. Azt üzeni, hogy a hétköznapi történetek is átfordulnak költészetbe.
 • Az 1-es villamos járatán pedig egy új CAF villamos „Versben utazik”! A menetrendszerinti járat gyermekversekbe öltözik, amelyeket a villamos belsejében és az utastájékoztató monitorokon is olvashatják az érdeklődők.

XIII. DEBRECENI KÖLTÉSZETI FESZTIVÁL PROGRAMJAI

(teljes programkínálat a www.fonixinfo.hu oldalon)

 1. április 8. (szerda) 10 óra, Kölcsey Központ, Bálterem AKINEK A LÁBA, A FOGA MEG A KEDVE Varró Dániel mondókás könyvei a legkisebbeknek és szüleiknek (Akinek a lába hatos; Akinek a foga kijött; Akinek a kedve dacos; Nem, nem, hanem..)

Belépődíj: 500 Ft/család 2015.április 8. (szerda) 11 óra, Kölcsey Központ, Nagyterem A MASZAT-HEGYEN INNEN ÉS TÚL Varró Dániel és az Eszter-lánc mesezenekar gyerekműsora Az Eszter-lánc mesezenekar „zenés vers-VarróDája” meseerdő közepébe hív minden gyereket és gyerek-lelkű felnőttet, ahol egy történet elevenedik meg Varró Dani versei és persze a zene, bábok, és a gyerekek segítségével. A hangszerek mind a mese egy-egy szereplőjét ismertetik meg velünk, akiknek kalandjait a gyerekek is alakíthatják ötleteikkel. óvodás és kisiskolás csoportok bejelentkezése: toth.ildiko@fonixinfo.hu

Belépődíj: 500 Ft, 10 gyermekenként 1 tanár kísérőnek ingyenes 2015.április 8. (szerda) 19 óra, Kölcsey Központ, Nagyterem RÁJÁTSZÁS – EZ MÁSIK RUHATÁR – lemezbemutató előtt Miért hasonlítja Beck Zoli érzelmi anarchiához a Rájátszást? Hogy lett Grecsó Krisztián 49 sorából végül 6? Miért vett fel gitárt Háy János? A Rájátszásban a magyar pop-rock szcéna legismertebb alakjai valamint kortárs költők írják újra és játsszák el egymás műveit. Az alkotói folyamatban a költők új szövegeket írnak a zenészek ismert dalaihoz, a zenészek pedig megzenésítik a költők egy-egy versét. A 30Y, a Kistehén, a HS7, az Óriás frontemberei értelmeznek újra régi, és mutatnak be friss slágereket a legismertebb hazai kortárs költők szövegeit felhasználva. A Rájátszás játék a szavakkal, a nyelvvel és a zenével. Közreműködnek: Beck Zoltán, Egyedi Péter, Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kardos-Horváth János, Kemény István, Kollár-Klemencz László, Sárközy Zoltán, Belépődíj: 2.900 Ft, 2.400 Ft

 1. április 9. (csütörtök) 17 óra, Kölcsey Központ, Bálterem versmob0411 című dokumentumfilm vetítése – hangolás a KAF-estre

A film alkotói, Gyaraki Dávid és Sarlós Dávid körbenéztek és meglátogatták a kortárs magyar líra nagyjait – és közben kérdeztek.

 1. április 9. (csütörtök) 18 óra, Kölcsey Központ, Bálterem „KÖLTÉSZETEK NYARÁBAN, KÓSZA LÉLEK” – Kovács András Ferenc estje Moderál: Szirák Péter, a Debreceni Költészeti Fesztivál kurátora. Kovács András Ferenc 1959-ben született Szatmárnémetiben. Jelenleg Marosvásárhelyen él, a Látó című folyóirat szerkesztője. A kilencvenes évektől kezdve az egyik legtöbbet elemzett, legnagyobb hatású kortárs magyar költő. Költészetének a mai magyar irodalomban szinte példa nélküli formagazdagságát költői maszkok, alakmások (Jack Cole, Lázáry René Sándor stb.) is segítik. Sokszínű, játszi és mégis komoly költői alkatát értelmezői a legnagyobbakkal, Csokonaival, Kosztolányival és Weöressel rokonítják Legújabb kötete York napsütése zengő tombolás címmel 2014-ben jelent meg. A belépés a vetítésre és az estre ingyenes.

2015.április 10. (péntek) 11 óra, Kölcsey Központ, Bálterem “…SZÁLLJ KIRÁLYI SASKÉNT…” – Kölcsey számvetése a romantikával S. Varga Pál irodalomtörténész előadása középiskolásoknak Az előadással a 225 éve született Kölcsey Ferenc előtt tisztelgünk. bejelentkezés: toth.ildiko@fonixinfo.hu

 1. április 10. (péntek) 19 óra, Kölcsey Központ, Bálterem SZÉLLEL SZEMBE – POÉNOK ÉS POÉMÁK Jordán Tamás stand-up estje Jordán Tamás beszél színházról, életről, versről, saját magáról – erős öniróniával. „Elhatároztam, hogy én is csinálok egy speciális stand up-ot, amelynek az a lényege, hogy a remek történeteim közé becsempészek verseket is. Hiszen a vers is közlés, sok esetben történet is, megpróbálom úgy belopni, hogy egy-egy vers jelenléte magától értetődő legyen.” Jordán Tamás

Belépődíj: 2.900 Ft, 2.400 Ft

 1. április 10. (péntek) 9 óra – VERSBEN UTAZUNK – KOVÁCS ANDRÁS FERENCCEL

Debrecen Irodalom Háza, majd az 1-es villamos, illetve a Méliusz Juhász Péter Könyvtár

A XIII. Költészeti Fesztivál díszvendége tárlatvezetést tart, majd villamosra száll.

MIÉNK A VILÁG – a Méliusz Könyvtárban együtt versel a gyerekekkel.

A XIII. Költészeti Fesztivál programjai a társintézményekben:

115 ÉVE SZÜLETETT SZABÓ LŐRINC –versillusztrációs pályázat

a Méliusz Kartács Utcai Könyvtárának felhívása

 

1 KÉP – 1 VERS

versíró pályázat általános iskolásoknak

a Méliusz Petőfi Emlékkönyvtárának költészet napi felhívása

https://www.facebook.com/events/402015339980104/

beküldési határidő: 2015. április 8., április 9. és 30. között képvers-kiállítás

 1. április 8-10. (szerda–péntek)

a Méliusz Központi Könyvtára – Zenei Könyvtár és Művészeti Gyűjtemény

CSILLAGJÁRÁS – Verses-zenés foglalkozás alsó tagozatos iskolásoknak

kérhető foglalkozás előzetes időpont-egyeztetéssel

 1. április 8. (szerda) 10 óra, a Méliusz Központi Könyvtára

KI IS ÍRTA? : elfelejtett versek – emlékidézés és lelki feltöltődés

KÖLTŐK A 21. SZÁZADBAN – szemezgetés kortárs irodalmunkból,

a Költészeti Fesztivál szavalóversenye az Ibolya Utcai Általános Iskola, a Déri Múzeum, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár és a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. közös rendezvénye

 1. április 8. (szerda) 14 óra, a MÉLIUSZ Libakerti Fiókkönyvtára

1-2. és 3-4. évfolyam számára

 1. április 9. (csütörtök) 14 óra, a Déri Múzeum díszterme

9-10. és 11-12. évfolyam számára

 1. április 10. (péntek) 14 óra, a Déri Múzeum díszterme

5-6. és 7-8. évfolyam számára

 1. április 8. (szerda) 17 óra, a Méliusz Benedek Elek Könyvtára

VERSBARÁT KÖR – Máriássi István előadóestje

 1. április 8. (szerda) 19 óra, Debreceni Déri Múzeum, díszterem Csokonai vendégül látja a múzsákat – A Csokonai Nemzeti Színház irodalmi estje

EGYMÁS BÁBELÉBEN – Téri Sándor Szabő Lőrinc-estje

április 9. (csütörtök) 11 óra, a Méliusz Központi Könyvtára

BÁBELIÁDA – fordítói csoportjáték középiskolásoknak

a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, az Amerikai Kuckó Debrecen és az Alliance Francaise Debrecen közös rendezvénye

április 9. (csütörtök) 15 óra, a Méliusz Központi Könyvtára

HAIKUÍRÓ VERSENY

 1. április 9. (csütörtök) 16 óra, a Méliusz Benedek Elek Könyvtára

MILYEN IS VOLT HAJDANÁN AZ ÁLMOM? – Tar Károly könyvének bemutatója

 1. április 9. (csütörtök) 17óra, DMK Újkerti Közösségi Ház

„LÁSSÁTOK VERSEINK!” – válogatás Keresztúri Mária és Kerékgyártó Kálmán megfilmesített verseiből

Rendező: Varga József

Zeneszerző: Koroknai János Az országban szinte egyedülálló összefogásra határozta el magát az összművészet jegyében Keresztúri Mária és Kerékgyártó Kálmán költő, Varga József rendező és Koroknai János zeneszerző. A filmvetítéssel egybekötött alkotói bemutatkozásokat Fórizs Ildikó vezeti.

 1. április 10. (péntek), Homokkerti Közösségi Ház

A KÖLTÉSZET ÖRÖK, MERT NEM TŰNIK EL SOHA – költészet-napi program

közreműködnek: a Homokkerti Pitypang Óvoda óvodásai

 1. április 10. (péntek) 14 óra, a Méliusz Újkerti Könyvtára

„REGÉLŐ RÉGIÓ” – vers-, mese- és prózamondó verseny látássérült gyerekeknek és felnőtteknek

 1. április 10. (péntek) 14 óra, a Méliusz Petőfi Emlékkönyvtára

RÍMVADÁSZAT – versíró játékok gyerekeknek

 1. április 10. (péntek) 15 óra, Méliusz Központi Könyvtár

VIDÁM VERSEK VIADALA – versmondó verseny tizenéveseknek, téma: humoros, vidám veresek a magyar- és világirodalomból

 1. április 10. (péntek) 20 óra, Belvárosi Közösségi Ház

KEDV, REMÉNYEK, TRILLÁK – a versmegzenésítési pályázat nyilvános bemutatója. Tavasszal versmegzenésítési pályázatot hirdetett a DMK és a Debreceni Zenész Klub debreceni szólisták és zenekarok részére. A pályázatra közismert magyar költők újonnan megzenésített verseivel lehetett jelentkezni. A zsűri és a közönség a legjobb szerzőket, előadókat és hangszerelőket jutalmazza.

 1. április 10-11. (csütörtök-péntek) MODEM (IV. KULTműhelyek Országos Konferenciája)

KULTOK IV. – IRODALOM ÉS INTERDISZCIPLINARITÁS

A KULTer.hu kortárs kultúrportál és a József Attila Kör idei konferenciája az irodalomtudomány határterületeivel és az irodalom más tudományok számára való hasznosíthatóságával foglalkozik. Irodalmárok mellett a közgazdaság-, a kommunikáció- és médiatudomány, a teológia, az informatika, a pszichiátria, a biológia, a szociológia és az orvostudomány elismert kutatói és fiatal úttörői tartanak 15-20 perces előadásokat.

 1. április 10. (péntek), 13.30-20.00 MODEM, Multimédia-terem

A FIKCIÓ MINT LÉTFELTÉTEL

13:30 a konferenciát megnyitja: György Péter

13:45 ELŐADÁSOK AZ IRODALMI KÖZEG ÉS AZ IRODALMI SZÖVEG HATÁRAIRÓL

Előadók: Kripkó Edit, Braun Barna, Sebestyén Attila, Nagy Tamás, Gazsó Hargita, Lovas Anett Csilla, Makkai Júlia Anna, Bódi Katalin, Visy Beatrix, Szabolcsi Gergely

17:30 VISSZATÉRÉS – AZ IRODALOM SZEREPE A SZOCIALIZÁCIÓBAN ÉS AZ EMLÉKEZÉSBEN – A beszélgetés vendégei: Erős Ferenc, György Péter, Szekeres Melinda, moderál: Takács Miklós

19:00 INSPIRÁLÓ VÍZIÓK – A MEGVÁLTOZOTT TUDATÁLLAPOTOK HATÁSA AZ IRODALOMBAN – A beszélgetés vendégei: Frecska Ede, Kubiszyn Viktor, Gajdos Ágoston, moderál: Vass Norbert

 1. április 10. (péntek) 21:00 Lilla Bár
 2. DEBRECENI SLAM POETRY VERSENY – DÖNTŐ

Zsűri: Áfra János, Hepp Iván, Kemény Zsófi + közönségből 3 tagú zsűri;

zenei közreműködő: kontAktus zenekar

 1. április 11. (szombat) MODEM

SZÖVEGTEST, SZÖVEGKÉP, SZÖVEGGÉP

10:00 ELŐADÁSOK A BIOLOGIKUM POÉTIKÁJÁRÓL – Előadók: Horváth Márta, Juhász Tamás, Turcsányi Réka Mária, L. Varga Péter, Németh Zoltán, Németh Csilla, Lázár Bence András

14:00 ELŐADÁSOK AZ IRODALMI HÁLÓZATOKRÓL ÉS A KÍSÉRLETI KÖLTÉSZETRŐL – Előadók: Daróczy Bálint, Pál Dániel Levente, Szirmai Anna, Martore Vanessa, Magolcsay Nagy Gábor, Hérincs Dániel, Csehy Zoltán

17:00 RENDHAGYÓ VIZUÁLIS KÖLTÉSZETI BEMUTATÓ

Vendégek: Magolcsay Nagy Gábor, Papp Tibor, Sós Dóra Gabriella

18:00 A RIMETRIA ÖSSZMŰVÉSZETI FORMÁCIÓ KÖLTÉSZET NAPI BEMUTATÓJA

Tánc: Debity Boglárka, Gyöngy Dániel, Turchányi Zsófi; zene: Szőr Zoltán aka Forgotten Dreams; versek: Áfra János

 1. április 11. (szombat) 10-14 óra, Debreceni Irodalom Háza (Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum)

KÉRDEZD A KÖLTŐT!

Családi nap az Álmodó magyarok – „Történetek Debrecen irodalmából” című állandó irodalmi kiállításban. Készítsetek szövegbuborékokat, és helyezzétek el őket a kiállításban, segít a múzeumpedagógus! Próbáljátok fel a ruhákat, amelyeket Csokonai kedvese, Lilla vagy Petőfi felesége, Szendrey Júlia viselt! Rajzoljatok árnyképeket és készítsétek el ti az irodalmi kiállítás plakátját! Álmodjunk együtt az irodalmi kiállításban! Érdeklődni lehet Kerekesné Bíró Éva irodalmi muzeológus, múzeumpedagógusnál E-mail: kerekes.laszlone@derimuzeum.hu HELYSZÍN: A belépés díjtalan!

 1. április 11. (szombat) 15.00, Indulás helye: Debreceni Református Kollégium bejárata

„GURULJUNK A NAGYERDŐIG!”  IRODALMI KARIKÁZÓ

Keczán Mariann muzeológus, a Debreceni Református Kollégium Múzeuma munkatársa vezetésével elindulhatunk azon az úton, amit Csokonai Vitéz Mihály járt be tanítványaival a Nagyerdőn. Az apostolok lova helyett drótszamárra pattanva alkalmunk lesz arra, hogy szabad lélekkel bírjuk szóra a Medgyessy sétány emlékszobrait. A részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezni lehet: keczan.mariann@silver.drk.hu

 

2015.április 13. (hétfő), a MÉLIUSZ Benedek Elek Könyvtára

 1. MEGYEI VERSFESZTIVÁL

A Hajdú-Bihar megyei művészeti iskolák 5-8. osztályos tanulói számára

A XIII. DEBRECENI KÖLTÉSZETI FESZTIVÁL TELJES PROGRAMKÍNÁLATA:  www.fonixinfo.hu