Víztározó és adatközpont építéséről is tárgyalt Bakuban Szijjártó Péter

Azeri kormánytagokkal tárgyalt hétfőn Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a bakui tárgyalásokon egyebek közt szóba került egy víztározó építése és egy nagy teljesítményű adatközpont létesítése Azerbajdzsánban magyar részvétellel.
    Szijjártó Péter, aki a két ország gazdasági vegyes bizottságának ülésén vesz részt Bakuban, az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium folyamatos tanácsadási munkákat végez az azeri állami vízügyi vállalatnak és célegyenesbe értek egy nagykapacitású víztározó építéséről szóló tárgyalások is. Megállapodás született továbbá arról, hogy az azeri kormány 10 ezer magyar szarvasmarha beszerzésére biztosít költségvetési forrást, ennek jegyében állategészségügyi megállapodást írnak alá a felek.
    Az államtitkár közölte azt is, hogy előrehaladott tárgyalások zajlanak egy Bakuban létrehozandó nagy teljesítményű regionális adatközpont megépítéséről magyar vállalati részvétellel. A 120 millió eurós beruházásra vonatkozó ajánlatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium átadta az azeri kormánynak.

A Miniszterelnökség által közreadott képen Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a magyar-azerbajdzsáni gazdasági vegyes bizottság magyar társelnöke (b) a bizottság ülésén Bakuban 2014. január 28-án. Mellette Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára (b2). MTI Fotó: Miniszterelnökség

A Miniszterelnökség által közreadott képen Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a magyar-azerbajdzsáni gazdasági vegyes bizottság magyar társelnöke (b) a bizottság ülésén Bakuban 2014. január 28-án. Mellette Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára (b2).
MTI Fotó: Miniszterelnökség

    Szijjártó Péter hétfőn megbeszélést folytatott Artur Rasizade azeri miniszterelnökkel, Shahin Mustafayev gazdasági miniszterrel, Natiq Aliyev energiaügyi miniszterrel, Musa Pahanovval, a közlekedési miniszter helyettesével, valamint Abulfaz Garayev turisztikai miniszterrel.
    A gazdasági vegyes bizottság ülése mellett magyar-azeri üzleti fórumot is szerveztek Bakuban, amelyen 28 magyar vállalat, többek között a TriGránit, a T-Systems és a Knorr Bremse vett részt.
    Az államtitkár az MTI-nek kifejtette, hogy a magyar-azerbajdzsáni kereskedelmi forgalom egy év alatt több mint 26 százalékkal nőtt. A magyar exporton belül jelentős előrelépés történt a mezőgazdaság területén, hiszen az élőállat kivitelt 43-szorosára tudtuk növelni, emellett a gyógyszeripari export 11 százalékkal bővült.
    Hozzátette: a két ország együttműködésében komoly előrelépést jelentett, hogy a Wizz Air 2013 júliusában közvetlen légi járatot indított Baku és Budapest között. Eddig 14 ezer utas vette igénybe a szolgáltatást és 3,5-szeresére nőtt a magyar vízumkérelmek száma. A sikerre való tekintettel megállapodás született a közvetlen légi járatot lehetővé tevő kétoldalú megállapodás hatályának meghosszabbítására, és várhatóan egy kormányközi turisztikai egyezményt is aláírnak majd a felek.
    Szijjártó Péter szólt arról is, hogy Magyarország, Románia, Grúzia és Azerbajdzsán 2010-ben írta alá a négy országot összekötő AGRI gázvezeték létrehozásáról szóló megállapodást, a projekt megvalósíthatósági tanulmányának befejezése az idei év első félévében várható. Ezzel kapcsolatban az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti tulajdonba került gáztározó kapacitások alkalmassá teszik Magyarországot regionális gázelosztó szerepre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*