Világbajnok formában

Tavaly március közepéig még vízre sem szálltak legjobb paraversenyzőink, idén pedig már most kiváló formában vannak. Pruzsina István vezetésével egy hónapot töltött melegvízi edzőtáborban az a négy magyar fogyatékkal élő kajakos, akinek esélye lehet a májusi világbajnokságon a paralimpiai kvóta megszerzésére.

Február közepétől egy hónapig edzőtáborozott Rozbora András, Suba Róbert, Juhász Tamás és Bencze János Sevillában. A legjobb magyar parakajakosok azért szálltak a szokásosnál jóval hamarabb vízre, mert az idei világbajnokságot május elején rendezik számukra és mindannyian szeretnének paralimpiai kvótát érő helyen végezni Duisburgban.

kajak

„Magyarországon az évnek ebben a szakaszában fogyatékkal élve nagyon kockázatos vízre szállni – mondta Suba Róbert, kétszeres világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok versenyző. – Mi az alsó végtagokat nem tudjuk használni, a gyenge vérkeringés miatt a testhőmérséklet ott lecsökken, ezért nagyon könnyen felfázunk. Sevillában viszont nagyon jók voltak a körülmények, ki tudtuk használni a hely adottságait és egy hónap alatt 550 kilométert tettünk a zsákba. Személy szerint én maximálisan végre tudtam hajtani, amit edzőim, Csamangó Attila és Győrfi Tamás előírtak nekem. Örülök, hogy kint lehettem.”

Suba Róbert tavaly váltott a kenuról kajakra, idén KL-1-es kategóriában versenyezhet majd, amelyben minden valószínűség szerint riválisa lesz Juhász Tamás, annak ellenére, hogy őt nemrég eggyel enyhébb sérültségi szintű mezőnybe soroltak.

„Sokkal nehezebb a KL-2-es kategória, bízom benne, hogy sikerül visszakerülnöm KL-1-be, ahol Robi is rajthoz áll – nyilatkozta Juhász Tamás. –  Nagyon örülök, hogy egy hónapot Sevillában tölthettem, sokat dolgoztunk kint. Számomra külön fontos volt, hogy szokjam az új hajót és fejlesszük a beülő-modult, hogy ne mocorogjak a kajakban evezés közben.”

A KL-1-es kategóriában két éve világbajnoki címet szerző Rozbora András is tavaly került be a nehezebb mezőnybe. A téli edzések, valamint a tavaszi edzőtábor során sokat lépett előre, így Bencze János mellett neki is lehet esélye a KL-2-ben, hogy paralimpiai kvótát érő helyen végezzen Duisburgban.

„Ismét Plastexben evezek, ez számomra stabilabbnak tűnik, mint a tavaly használt Nelo – mesélte Rozbora András. – Ez egy új hajó, nem ugyanolyan, mint amilyennel 2014-ben Moszkvában világbajnok lettem. Elégedett vagyok vele, jóban tudom futtatni, mint az eddigieket. Sevillában négy héten át azon voltunk, hogy megszokjuk a hajókat és jobb kondícióba kerüljünk, mint tavaly ilyenkor. Azt hiszem ez sikerült.”

Pruzsina István négy hétig segítette a versenyzők munkáját Sevillában, ami a fogyatékkal élő kajakosok esetében nem merül ki az edzések megtartásában. Az edző szerint a táborban minőségi munkát tudtak elvégezni.

„Egy hónap alatt rengeteget dolgoztak, nagyon keményen nyomták a srácok, 550 kilométert eveztek, köszönjük szépen a szövetségnek, hogy Sevillában táborozhattunk – mondta Pruzsina István. – Ez a néhány hét körülbelül hetven százalékkal növelte a versenyzők esélyét arra, hogy paralimpiai kvótát szerezzenek. Az edzőtábor vége felé, az időremenéseken már olyan formában voltak, mint tavaly nyár végén a világbajnokság előtt. Most viszont még majdnem két teljes hónapunk van a pótkvalifikációs vb-ig.”

A versenyzők ezen a héten már a Dunavarsányi edzőtáborban folytatják a kilométergyűjtést. A melegvízi táborban részt vett négy magyar parakajakoson kívül Fábián István is kvótaszerzésre készül májusban a kajak KL-3-as kategóriában.