Vietnami porcelán – törékeny múltidézés

A rendkívüli kiállítás mintegy 100 művészi kivitelű porcelán és lakk tárgy segítségével a távoli Délkelet-Ázsiába, Vietnamba kalauzolja el a látogatókat. Vietnamban a porcelán- és a lakkművesség a nemzeti kultúra nagy hagyományokkal rendelkező, kiemelkedő és jelenleg is fejlődő művészeti ága. A tárlat hű másolatokban, egymás mellett mutatja be a régi, hagyományos porcelánokat, valamint a kortárs porcelántárgyak és lakk dísztárgyak sokaságát, megismertetve a látogatókat a klasszikus formákkal és mázakkal, dekorációs megoldásokkal.

A jellegzetes vietnami porcelán tárgyak elegánsan egyszerű formatípusait a bonyolult receptúrák szerint készült, egy-egy történelemi dinasztia uralkodói korszakára jellemző mázak teszik különlegessé. A sokszínű dekoráció, a hagyományos motívumok tropikus tájábrázolások, növények, virágok, fák stilizált mintáival gyönyörködtetnek. A hagyományos keleti lakkműves tárgyakon megcsodálható az aprólékos ezüst- és arany-berakás.

A Néprajzi Múzeum gyűjtőköre a kezdetektől fogva kiterjedt a Kelet hagyományos művészeti és iparművészeti tárgyainak gyűjtésére és tudományos feldolgozására. A Múzeum Ázsia-gyűjteménye ma mintegy 12 ezer tárgyat foglal magában. E tárgyak többsége a 19. század vége és a 20. század eleje közötti időszakból származik, alapját Xántus János 1868-1870-es kelet- és délkelet-ázsiai expedíciója vetette meg kétezer kínai, japán, thaiföldi, vietnami, indiai tárggyal. A kiállításon a Néprajzi Múzeum vietnami gyűjteményének egy unikális darabja is bemutatásra kerül.

Szeptemberben hivatalos látogatást tesz Magyarországon őexcellenciája Truong Tan Sang, a Vietnami Szocialista Köztársaság elnöke. A látogatás célja a két ország közötti kulturális kapcsolatok és együttműködések megerősítése és fejlesztése, ennek jegyében készült a Néprajzi Múzeum új kiállítása.

Információk a honlapon: http://neprajz.hu/kiallitasok.php?menu=3&kiallitas_id=143

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*