Vettel úton a 4. világbajnoki cím felé

A toronymagas esélyes német hatalmas fölénnyel győzőtt Szingapúrban

A futam legjobb rajtja egyértelműen Alonsoé volt, aki egyből fel is jött a harmadik helyre. Rosberg rövid időre leelőzte Vettelt, de a német hamar visszavette első helyét. Grosjean két helyet veszített, elé Webber jött fel. A rajt utáni előzgetés után a harmadik körben Vettel előnye már több, mint négy másodperc volt, ami nem sok jót jelentett a többiek számára.

Räikkönen eközben jobb formát mutatott, mint az időmérő edzésen, a hatodik körben már a 11. helyre jött fel, de a 10. helyen autózó Perez mögé érve beragadt. A sorrend a 10. körben: Vettel, Rosberg, Alonso, Webber, Grosjean, Massa, Hamilton, Button, Hülkenberg, Perez.

F1 -  GRAND PRIX OF SINGAPORE 2012

A 11. körben Räikkönen elsőként jött kereket cserélni, de hamarosan a többiek is követték. A finn, mikor végre légüres térbe került, meg is futotta az addigi leggyorsabb kört, és hamarosan a 10. helyen találta magát. A kerékcserék másik nyertese Hamilton volt, aki Massát előzte meg a boxban. A 19. körre mindenki letudta első kerékcseréjét, kivéve Di Restát, aki alaposan feltartotta a mezőnyt, de leginkább a közvetlen mögötte autózó Alonsót.

Di Resta kiállása után a sorrend a következő volt: Vettel, Rosberg, Alonso, Webber, Grosjean, Hamilton, Massa, Button, Räikkönen, Perez. A verseny ezen szakaszában a legérdekesebb momentum Tom Jones vendégeskedése volt a Lotus boxban, ám hamarosan Ricciardo gondoskodott arról, hogy ismét a versenyre terelődjön a figyelem: túl nagy tempóval érkezett a 18-as kanyarba, és nekiment a falnak. A versenyigazgatóság beküldte a biztonsági autót, ami egészen a 30-ig körig bent is maradt. A futamot Alonso csak az 5. helyről kezdte újra, mivel mind Webber, mind Hamilton is megelőzték őt, mert ők ketten nem cseréltek kereket a biztonsági autós fázisban.

Az újraindítás után Vettel gyorsan elhúzott ismét, 2 kör múlva már 5 másodperccel vezetett Rosberg előtt. Grosjean-t a 34. körben érte utol a balszerencse: motorjából elszökött a levegő, és azonnal behívták a boxba, ahol több, mint fél percig állt. A francia, a kiállás után a 21. helyen folytatta a versenyt, de hamarosan végkép feladta azt.

Vettel eközben – kis túlzással – annyival gyorsabb volt a mezőnynél, mintha tévedésből GP2-es autókkal eresztették volna össze. Több, mint 2 másodperccel volt gyorsabb a többieknél körönként, és előnye a 38. körben már 19 másodperc volt a második helyen autózó Rosberggel szemben.

Eközben Räikkönen teljesen beragadt Button mögött, akivel a 3. és 4. helyen osztoztak. Sem ők ketten, sem Alonso nem jött ki kereket cserélni, mikor a többiek, úgy tűnt megpróbálják eggyel kevesebb kiállással abszolválni a futamot.

Räikkönen végül az 55. körben tudta megelőzni Buttont egy látványos manőverrel, a külső íven. Sietnie is kellet, hiszen mögötte őrült tempóban érkezett Webber és a két Mercedes is. Webber gyorsan megelőzte Buttont, de Räikkönent már nem érhette el, mivel ismét váltóproblémái akadtak, ami tempóját alaposan lelassította.

Vettel magabiztosan győzőtt végül a futamon, több, mint 30 másodperces előnnyel a nagyszerűen rajtoló Alonso előtt, akit harmadikként a fantasztikus versenyt produkáló Räikkönen követett, aki, a 13. helyről indulva érte el ezt az eredményt. Hamiltonnak ezúttal le kellett nyelnie, hogy Rosberg előtte ért célba.

Webber autója pedig a végére teljesen megadta magát: mialatt csapattársa számára a helyi szervezők tűzijátékot gyújtottak, szegény ausztrálnak az autója kezdett lángolni az utolsó körben.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*