Vettel megszerezte negyedik világbajnoki címét

Az indiai futam egyik nagy kérdése az volt, mennyire bolondítja meg a lágy keverékű gumi a versenyt, amely a Pirelli szakemberei szerint sem bírt 2-3 körnél többet. Ellenben Vettel világbajnoki címében senki nem kételkedett.

7D61A37BDA27F619518B75E2B2F862_h423_w622_m2_q80_cEenwqlVY

Vettel bajnok lett ismét

Az élről induló pilóták közül nem véletlenül döntöttek többen úgy, hogy – feláldozva az edzést – inkább a közepes keveréken indulnak. Talán ők döntöttek jól, hiszen a rajt után a második körben már megkezdődtek a kerékcserék. A világbajnoki cím is eldőlt tulajdonképpen még ebben a körben: Alonsonak a boxban orrkúpot is cseréltek, amivel természetesen rengeteg idő elment. A másik Ferrari pilótája, Massa egészen a kilencedik körig kint tudott maradni, ám kerékcseréje után Webber állt az élre, aki közepes keveréken rajtolt. A két Red Bull pilóta között a 10. körben 14 másodperces különbség volt, Webber javára, de Vettel félelmetes tempó diktálva zárkózott az ausztrál csapattársára, és a 14. körben már a harmadik helyen autózott.

A német alatt egyszerűen repült a Red Bull: a 19. körben a közepes keveréken induló Perezt is utolérte, aki a rajt óta nem cserélt kereket. A 23. körben Vettel leelőzte végül a mexikóit, de ettől függetlenül Perez versenye remekül alakult, hiszen ekkor még a harmadik helyen autózott. A következő kerékcserék azonban alaposan átrendezték a viszonyokat, mivel a közepes keveréken induló versenyzők 2-3 körre kénytelek voltak feltenni a lágyat, majd ismét a közepesen folytatni. Ebből kifolyólag ismét azok kerültek előnybe, akik a lágy gumit még a futam elején lecserélték. A kemény taktikai csatából Webbernek a 39. körben ki kellett szállnia, valószínűleg, a generátor hibája miatt. Eközben Räikkönen és Rosberg a második és harmadik helyen nagyon nagy tempót diktált. A német a futam ezen szakaszában mindenki másnál gyorsabb volt, és komoly esélye volt arra, hogy visszakerüljön oda, ahol a verseny elején volt: a második helyre. Ehhez azonban meg kellett előznie Räikkönent, akit csapata pár körrel ezelőtt üzemanyag spórolásra szólította fel. Részben ennek hatására Rosberg simán előzte meg a finnt, aki az 54. körben nagyon lelassult, és 17. helyről induló csapattársa, Grosjean, valamint  a mögötte érkezők is vészesen közeledtek hozzá. Az 58. körben Räikkönen alatt teljesen elfogytak a gumik, Grosjean, Massa, Hamilton és Perez is lazán elment mellette. A finn az utolsó előtti körben még bejött kereket cserélni futott egy leggyorsabb kört, és végül hetedik lett.

Vettel eközben befejezte a mesterművét, megnyerte ezt a nagydíjat is, és megszerezte negyedik világbajnoki címét. A leintés után a német szenzációs ünneplésbe kezdett a pályán: megforgatta párszor autóját a célegyenesben, aztán meg is hajolt Adrian Newey alkotása előtt. Vettel ezzel a címmel a Forma-1 legelitebb csapatában találhatja magát: csak Schumacher és Fangio eredményesebb nála. Vettel azonban még mindig csak 26 éves, és motivációja töretlen. Mi jöhet még?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*