Vettel győzőtt Belgiumban

A Mercedes hiába nyeri az edzéseket, a futamon Vettel és a Red Bull diktál. Räikkönen nagy sorozata véget ért.

Red Bull Formula One driver Vettel waits during the second practice session of the Belgian F1 Grand Prix in Spa FrancorchampsA tegnapi edzés váltakozó körülményei után a verseny száraz viszonyok mellett indulhatott. Az első tíz helyen végzett pilóták közül mindenki a lágyabbik keverék mellett döntött. A start maga zökkenőmentes volt: Vettel kicsit beragadt, de pár kanyar után mégis meg tudta előzni Hamiltont, és az élre is állt. A két Lotus nagyon rosszul rajtolt, Grosjean és Räikkönen a 9. illetve a 10. helyre esett vissza. Alonso viszont ügyes volt és az 5. helyre lépett fel. Vettel, miután az élre állt, azonnal nagyon nagy tempót diktált, és távolodni kezdett Hamiltontól. Alonso a DRS engedélyezése után azonnal megelőzte Buttont, és ezzel fellépett a 4. helyre. Eközben Räikkönen is megelőzte csapattársát, és a 9. helyen folytatta.

Hamarosan bebizonyosodott, hogy Alonso nem beszélt a levegőbe, amikor a tegnap elért edzés eredményt nem tekintette mérvadónak: a Ferrari versenytempója erős volt, aminek köszönhetően Alonso megelőzte Rosberget is, és ezzel már a spanyol máris dobogós helyen autózott.

A 8. körben Perez előzte meg Grosjean, aki megpróbált visszatámadni, de a McLaren pilótája nem sok helyet hagyott neki, aminek köszönhetően a franciának el kellett hagynia a pályát, ráadásul így Massa is elment mellette. A másik Lotus-szal kis idővel később, Räikkönen verekedte át magát Hülkenbergen, ám a finnek minden fékezéskor aggasztó fekete füst szállt fel a bal első féktárcsájából.

A 11. körben Perez Grosjean elleni manőverét szabálytalannak ítélte a versenybíróság, és egy áthajtásos büntetést osztott ki a mexikói pilótának. Az első kerékcserék után Alonso közelebb került Hamiltonhoz és meg is előzte az angolt. A 18. körben Button jött ki a bokszba, úgy tűnt, az angolt megpróbálják egy kerékcserével végigvinni a versenyen.

A két Lotus eltérő stratégiát próbált meg: Grosjean, csakúgy, mint Button egy kiállásra játszott, míg csapattársa, Räikkönen minium kettőre. A verseny ezen részében egyébként remek előzéseket láthattunk a finntől, akinek úgy tűnt, fékproblémái megszűntek.  Vettel előnye a 20. körben már 8 másodperc volt Alonsóval szemben, amikoris az első 10 sorrendje a következő volt: Vettel,Alonso, Hamilton, Rosberg, Webber, Grosjean, Massa, Räikkönen, Sutil. Grosjean utolsőként, a 23. körben jött ki kerékcserére.

A 26. körben szokatlan képsorra figyelhettünk fel: Räikkönen Massát próbálta előzni, de az egyenes végén nem tudott megállni. A finn egyből a boksz felé vette az irányt, ahol hamarosan ki is szállt autójából. Kiesését minden bizonnyal fékhiba okozhatta. Räikkönen ezzel megszakította hatalmas sorozatát, amely alatt 27 versenyt fejezett be pontszerző helyen. A pályán eközben Maldonado okozott kisebb riadalmat:  Gutierrezzel vívott csatája közben először Sutilt, majd Di Restát találta el, utóbbi emiatt fel kellett, hogy adja a versenyt. Az incidens miatt 10 másodperces Stop And Go – büntetést szabtak ki a venezuelai versenyzőre. A 32. körben a sorrend a következőképpen alakult: Vettell, Alonso, Button, Hamilton, Rosberg, Webber, Grosjean, Massa, Ricciardo, Perez.

A 35. körben Button némiképp váratlanul mégis kijött mégis kereket cserélni, amivel a 6. helyre esett vissza. Eközben Vettel már több, mint 10 másodperccel vezetett Alonso előtt. A spanyol csapattársa, Massa a 41. körben Grosjeant előzte a 7. helyért. A francia egy kiállásos stratégiája nem bizonyult túl jó döntésnek.

A futamot végül Vettel nyerte, akinek 31. győzelme volt a mai. Pontjainak száma 197-re nőtt, őt csakúgy, mint a mai futamon, Alonso követi  151 ponttal. Räikkönen mai nullázásával visszaesett a 4. helyre, Hamilton ellenben felkapaszkodott a dobogó harmadik fokára 139 pontjával.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*