Vélekedések az új ombudsman személyéről

Áder János köztársasági elnök 2013. augusztus 8-án a Sándor-palotában bejelenti, hogy Székely Lászlót jelöli az alapvető jogok biztosának. Az államfő az ombudsmanra teendő személyi javaslata előtt konzultált a parlamenti frakciók vezetőivel. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Áder János köztársasági elnök 2013. augusztus 8-án a Sándor-palotában bejelenti, hogy Székely Lászlót jelöli az alapvető jogok biztosának. Az államfő az ombudsmanra teendő személyi javaslata előtt konzultált a parlamenti frakciók vezetőivel. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Székely Lászlót jelöli az alapvető jogok biztosának Áder János. A köztársasági elnök a Sándor-palotában csütörtökön tett sajtónyilatkozatában jelentette be döntését.

     A köztársasági elnök a Sándor-palotában csütörtökön tett sajtónyilatkozatában jelentette be döntését arról, hogy Székely Lászlót jelöli ombudsmannak.     Székely László az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karának oktatója, az elmúlt években miniszteri biztosként koordinálta az új polgári törvénykönyv (Ptk.) előkészítését. Szabó Máté jelenlegi ombudsmant az Országgyűlés 2007-ben választotta meg hat évre, megbízatása idén szeptember 24-én jár le.     Az alkotmány értelmében az alapvető jogok biztosát és helyetteseit az Országgyűlés a parlamenti képviselők kétharmadának szavazatával választja meg hat évre.

Az MSZP frakciója “komolyan megfontolja” Áder János javaslatát, és a képviselőcsoport első őszi ülésén fog dönteni arról, hogy alkalmasnak találja-e Székely Lászlót az alapvető állampolgári jogok alkotmányos felügyeletére – tájékoztatta az MTI-t Steiner Pál csütörtökön.

Csalódás az LMP számára az ombudsmanjelölt személye.  Csalódás az ombudsmanjelölt személye, hiszen Székely Lászlónak nincs alapjogvédelmi gyakorlata, noha ennek fontosságát hangsúlyozta a jelöltről folytatott megbeszélésen a köztársasági elnök – reagált Schiffer András, az LMP társelnöke, független országgyűlési képviselő csütörtökön arra, hogy az államfő Székely Lászlót nevezte meg jelöltjeként az ombudsmani posztra.     Schiffer András kiváló egyetemi oktatónak és elméleti szakembernek nevezte Székely Lászlót. Ám – hangsúlyozta – mivel az alapjogi biztos az alkotmányosság utolsó bástyája, egy konfliktusokat bátran felvállaló ombudsmanra volna szükség.     Álláspontja szerint azonban Székely László eddig minden Fidesz-kormány alatt “hűségesen ellátott” különböző miniszteri biztosi feladatokat, ám annak semmilyen tanújelét nem adta, hogy adott esetben felvállalná a konfliktust “egy narancsos kormánnyal szemben”.     Az LMP-s politikus kifogásolta azt is, hogy a jelölt az új polgári törvénykönyv (Ptk.) előkészületeinek miniszteri biztosaként nem támogatta azokat a javaslatokat, amelyeket a jövő nemzedékek érdekei védelmében nyújtott be az LMP, miközben az ombudsman látja el a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának feladatkörét is.     Schiffer András azt is nehezményezte, hogy Székely Lászlónak “egy rossz szava nem volt ahhoz”, hogy a Ptk. – mint mondta – több ponton is a szólásszabadságot és a tényfeltáró újságírást korlátozó szabályokat tartalmaz.

A Kereszténydemokrata Néppárt támogatja a köztársasági elnök által az alapvető jogok biztosának jelölt Székely László személyét – közölte a kisebbik kormánypárt csütörtökön az MTI-vel.  Mint írták, biztosak benne, hogy a komoly jogi tudással és nemzetközi tapasztalatokkal is felvértezett jogász magas színvonalon lesz képes betölteni a rá bízott feladatot.     A köztársasági elnök a Sándor-palotában csütörtökön tett sajtónyilatkozatában jelentette be döntését arról, hogy Székely Lászlót jelöli az alapvető jogok biztosának.     Székely László az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karának oktatója, az elmúlt években miniszteri biztosként koordinálta az új polgári törvénykönyv (Ptk.) előkészítését.     Szabó Máté jelenlegi ombudsmant az Országgyűlés 2007-ben választotta meg hat évre, megbízatása idén szeptember 24-én jár le.     Az alkotmány értelmében az alapvető jogok biztosát és helyetteseit az Országgyűlés a parlamenti képviselők kétharmadának szavazatával választja meg hat évre.

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja elfogadja Áder János köztársasági elnök jelölését és támogatni fogja Székely László ombudsmanná választását – reagált a nagyobbik kormánypárt közleményben az államfő bejelentésére.  A köztársasági elnök a Sándor-palotában csütörtökön tett sajtónyilatkozatában jelentette be, hogy Székely Lászlót, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karának oktatóját jelöli az alapvető jogok biztosának. Székely László az elmúlt években miniszteri biztosként koordinálta az új polgári törvénykönyv (Ptk.) előkészítését.     Szabó Máté jelenlegi ombudsmant az Országgyűlés 2007-ben választotta meg hat évre, megbízatása idén szeptember 24-én jár le.     Az alkotmány értelmében az alapvető jogok biztosát és helyetteseit az Országgyűlés a parlamenti képviselők kétharmadának szavazatával választja meg hat évre.

A Jobbik a soron következő frakcióülésén dönt arról, hogy támogatja-e Székely László alapvető jogok biztosává választását – tájékoztatta az ellenzéki párt csütörtökön az MTI-t.  A Jobbik továbbra is kitart amellett, hogy az ombudsman feleljen meg a szakmai követelményeknek és a lehető legszélesebb társadalmi réteget fedje le, illetve az ellenzéki párt számára kizáró tényező bármiféle párttagság. “Székely László pártkötődése ismert, az Orbán-kormánytól több kormánybiztosi megbízást is kapott”, így a Jobbik ezek alapján alakítja ki álláspontját Székely László jelölésével kapcsolatban – áll a közleményben.     A köztársasági elnök a Sándor-palotában csütörtökön tett sajtónyilatkozatában jelentette be döntését arról, hogy Székely Lászlót jelöli ombudsmannak.     Székely László az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karának oktatója, az elmúlt években miniszteri biztosként koordinálta az új polgári törvénykönyv (Ptk.) előkészítését. Szabó Máté jelenlegi ombudsmant az Országgyűlés 2007-ben választotta meg hat évre, megbízatása idén szeptember 24-én jár le.     Az alkotmány értelmében az alapvető jogok biztosát és helyetteseit az Országgyűlés a parlamenti képviselők kétharmadának szavazatával választja meg hat évre.

Forrás:MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*