Várdai István a Kodály Központ új rezidens művésze

Várdai István pécsi születésű gordonkaművész lett a Kodály Központ új rezidens művésze. A számos nemzetközi elismerést magáénak tudó csellista tehetséget Márta István, a ZsÖK NKft. ügyvezetője mutatta be a magyar kultúra napján szervezett sajtótájékoztatón a Kodály Központban. Baráti Kristóf Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, a ZsÖK NKft. korábbi rezidense pedig New York-ból küldött video üzenetben köszöntötte művésztársát, szimbolikusan átadva részére a stafétabotot.

 

A magyar kultúra napján, január 22-én mutatták be a Kodály Központ új rezidens művészét, Várdai Istvánt. A rezidens program keretében a ZsÖK NKft. fellépési lehetőséget biztosít a művészeknek, erőforrásait felhasználva támogatja őket. A művészek pedig – mint kulturális nagykövetek – részt vesznek a Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ nemzetközi és hazai népszerűsítésében.

 

„Magyarország egyik jelentős kulturális intézményeként missziónknak tekintjük a tehetséges fiatal művészek felkarolását, támogatását, s különösen nagy öröm, hogy olyan kivételes képességű, pécsi kötődésű zenészekkel sikerült kialakítani együttműködést, mint Baráti Kristóf és Várdai István” – mondta el Márta István, majd hozzátette, hogy a magyar kultúra napjánál nem is találhattak volna méltóbb időpontot az új művész bemutatkozására.

A program első rezidense, Baráti Kristóf több alkalommal is fellépett a Zsolnay Kulturális Negyedben és a Kodály Központban, illetve a ZsÖK NKft. rendezvényein. Zenei fellépései mellett fotóiból kiállítás nyílt a Kodály Központban, ahol karmesterként és szólistaként több alkalommal is koncertet adott. Továbbá a rezidensi program keretében három hangfelvételt rögzített a hangversenyteremben, melyekből a Würtz Klára zongoraművésszel közösen felvett és holland kiadásban megjelent Brahms Sonatas CD-je Gramofon-díjat kapott Az év magyar klasszikus hanglemeze kategóriában.

Az új rezidensművész, Várdai István Pécsett született 1985-ben. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Mező László, a bécsi Zeneakadémián Reinhard Latzko növendéke volt. 2010 őszétől Németországban, a Kronberg Akadémián Frans Helmerson növendékeként folytatta tanulmányait, 2013-tól a világhírű intézmény oktatója. Mesterkurzusok keretében olyan művészektől tanulhatott, mint Natalia Gutman, Natalia Shakhovskaja, Schiff András és Starker János.

 

Több nemzetközi verseny díjazottja, illetve nyertese. 2008-ban 1. díjat nyert a 63. Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen, valamint övé lett a közönségdíj, a Coup de Coeur Breguet-díj és a Pierre Fournier-díj is. Moszkvában 2007-ben 3. díjat nyert a XIII. Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen. 2006-ban Berlinben az Emanuel Feuermann Gordonkaversenyen a Kronberg Akadémia különdíját kapta, illetve első helyezést ért el az Ausztriában rendezett XIII. Nemzetközi Brahms Versenyen. A verseny történetében páratlan módon háromszor nyerte meg a Popper Dávid Nemzetközi Zenei Versenyt. 2014-ben megnyerte az ARD Nemzetközi Csellóversenyét Münchenben.

Fellépett a világ számos pontján, olyan nagy hírű karmesterekkel és zenekarokkal játszott együtt, mint Fischer Ádám, Kocsis Zoltán, Howard Griffiths, Simon Gaudenz, Gilbert Varga, a Szentpétervári Szimfonikus Zenekar, a Genfi Kamarazenekar, a Marinsky Színház Zenekara, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Suisse Romande Zenekar.

Fellépett a Santanderi Fesztiválon, a svájci Bellerive és Verbier fesztiválokon, a Schleswig Holsteini

Fesztiválon, a Schwetzingeni Fesztiválon, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a szentpétervári Gergiev Fesztiválon, a spanyolországi Pablo Casals Fesztiválon és a Francia Rádió Fesztiválján Montpellier-ben. 2010-ben debütált többek között a bécsi Konzerthausban és a New York-i Carnegie Hallban.

2009-ben Junior Prima-díjjal tüntették ki, 2012-ben elnyerte a rangos Prix Montblanc-t.

Várdai István egy 1720-ban készült Montagnana mesterhangszeren játszik.