Út a Michelin-csillagig

A Michelin-csillagok elnyeréséhez számtalan feltételnek kell megvalósulnia egy étteremben. A kifogástalan ételek mellett, a minőségi borokra is nagy hangsúlyt fektetnek a csillag tesztelői. Vajon milyen szempontok alapján választja ki borait egy elsőosztályú étterem, hogy elnyerje a kritikusok elismerését? A Costes Downtown sommelier-je elárulta, hogy milyen kritériumoknak kellett megfelelnie például éttermük egyik legsikeresebb magyar borának, a Fajzat Cuvée-nek.

Magyarországon mindössze öt étterem büszkélkedhet Michelin-csillaggal, a Costes Downtown a nemrég megjelent 2016-os Michelin-kalauzban debütált. Az étterem sommelier-je elmondta, a Michelin tesztelői elsősorban a konyhát értékelik, de a kiváló ételek mellett a boroknak is kifogástalanoknak kell lenniük.

„Nagyon fontos az egyediség és a konstans minőség, azaz minden egyes felszolgáláskor ugyanolyan színvonalú fogásokat kell kapniuk a vendégeknek. Ezek a szempontok borainkra ugyanúgy érvényesek, mint az ételekre. Mikor új bort választunk elengedhetetlen szempont, hogy poharazásra alkalmas legyen, tehát a palack felbontása után is megőrizze a minőséget” – kezdte Pongrátz Péter, aki szerint a készítési módszer fontos kritérium. „Keressük a bio, organikus és természetes eljárásokkal készült borokat, emellett igyekszünk kis tételekben elérhető italokra fókuszálni, ugyanis előnyös, ha egy bor csak nálunk található meg” – folytatta a szakember hozzátéve, hogy a termőterület és fajtaszelekció is meghatározó szempont.

„Elsősorban a magyar borokra koncentrálunk, mivel nagyon sok külföldi vendégünk van és szeretnénk hogy minél többen megismerjék a magyar borkultúrát. A hazai őshonos és az itthon termesztett nemzetközi fajták is megtalálhatók nálunk. Kedveljük a komplex ízvilágú borokat, ilyen például a Kovács Borház Fajzat Cuvée-je, amikülönleges színfoltja kínálatunknak” – magyarázta a sommelier. „Nagyon különleges összetételű bor, ami a francia Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot és a spanyol Tempranillo házasságából született. Nem tipikus bordeaux-i, mivel annál frissebb, gyümölcsösebb, könnyebben fogyasztható, a Mátra adottságait is mutatja” – mondta el Pongrátz Péter.

A gyöngyöstarjáni Kovács Borház több mint 20 éve készíti borait a Mátra szívében, amelyek közül több is díjnyertes már. A családi vállalkozásban apa és lánya szakértelme találkozik, ezzel megőrizve a jól bevált hagyományos módszereket, de új generációs gondolkodással tekintenek a jövőbe. A Fajzat Cuvée sikertörténete csak egy a sok közül, céljuk, hogy minél többen megismerjék változatos és különleges boraikat, amelyek magukban hordozzák a Mátrai borvidék egyedi jegyeit.