Újra Ördögkatlan!

Idén már nyolcadik alkalommal várja vendégeit az Ördögkatlan Fesztivál. Öt napon keresztül négy katlanfalu színházi, zenei, irodalmi, képzőművészeti és filmes csemegéket kínál, sőt cirkuszi előadás is szerepel a programban. Ebben az évben a fesztivál díszvendégei Ránki Dezső, Dresch Mihály, Wahorn András és az Örkény Színház. 

Mácsai Pál

Törőcsik Mari, az Ördögkatlan Fesztivál védnöke azt mondta a tervezett programsorozat sajtótájékoztatóján, hogy Nagyharsányban, Kisharsányban, Palkonyán és Beremenden évek óta az a hangulat vár mindenkit, amit annyira imádott gyerekkorában a Tisza parti piknikeken a barátaival. Csodának tartja, hogy ezt a mai világban létre lehet hozni. A fesztivál szervezőit, Kiss Mónikát és Bérczes Lászlót dicsérte azért is, hogy volt merszük nívós műsort összeállítani. A Katlanban kiderült, hogy ha jót adnak, akkor jót néznek, hallgatnak, csinálnak az emberek. Törőcsik nem akart hinni a szemének: egyik este 11-kor komolyzenei koncertre gyűlt össze óriási tömeg, fűben, pokrócon ülve a csillagos ég alatt.

A 8. Ördögkatlan Fesztivál Örkény Istvánt állítja fókuszba, mi sem természetesebb tehát, hogy az Örkény Színház lesz az augusztus 4-én kezdődő eseménysorozat egyik díszvendége. Mácsai Pált, a színház igazgatóját arról kérdeztük, miért fogadták el a meghívást, ráadásul a teljes társulat részvételével – Bérczes László szavait kölcsönvéve – egy mezítlábas fesztiválra.

–Az Örkény Színház kimozdulása a fővárosból, mint gesztus, több önmagánál, mert különleges helyzet, ritka alkalom, remélem, egyfajta “dionüszoszi” élmény. Ilyen körülmények között nem nagyon találkoztunk még a közönséggel. A repertoárunkon szereplő előadásokkal várjuk a fesztivál vendégeit, kíváncsian, mert az ilyenfajta alkalmaknak általában váratlan következményei vannak, kimozdítják megszokott pályájukról az előadásokat.

–Azt meséld el, Pista, Anyám tyúkja, Tóték – miért ez a három előadás lesz látható a fesztiválon?

–Bérczes ezeket kérte. Jól ismeri az előadásainkat, és ő választotta ki az Örkényeket a színház műsorából. Jól választott, mert ezekben az előadásokban Örkény István az idők során már köztudatba épült gondolataival találkozhatunk. Ezek pedig, bármilyen fajsúlyos kérdéseket is feszegetnek, az ő optikájával és humorával egy nyári fesztiválon is megérintik az embereket. Az Anyám tyúkja anyaga sem lesz ismeretlen a közönségnek, ebben az előadásban a magyar irodalom  „kötelező versei” hallhatók. Lesz még egy meglepetésünk is, Esztrád címmel  koncerttel készül a társulat. Mindenki énekelni fog a sanzontól a zenés darabok slágerein át a kemény rockig mindenfélét! Én magam Leonard Cohen mellett talán egy Rolling Stones dal előadását tervezem. Nem szeretném csak szomorú dallal untatni a közönséget, hátha él még bennem a kamasz, aki szerette az igazi rockzenét.

 

Horváth Gábor Miklós

Fotó: Gordon Eszter